Menen en VIVES slaan handen in elkaar om eerstelijnszorg te ondersteunen met LiveLab

Frank Devos
livelab45.png

Het studiegebied gezondheidszorg van VIVES en de Stad Menen slaan handen in elkaar om eerstelijnszorg te ondersteunen. In de huidige coronacontext is samenwerking meer dan ooit belangrijk, in het bijzonder in de gezondheidszorg.

Hogeschool VIVES engageert zich daarom in het project VIVES LiveLab waarbij tachtig interprofessionele studententeams in zeven verschillende steden en gemeenten aan de slag gaan om inwoners te bezoeken en de nodige ondersteuning te voorzien. “Concreet betekent dit dat studenten langsgaan bij de inwoners thuis en samen kijken waar ze kunnen helpen”, aldus Tony Claeys. 

De Stad Menen geeft aan dat de vraag naar ondersteuning van inwoners in de eerstelijnszorg toeneemt en ziet dan ook een meerwaarde in de samenwerking met de VIVES. Door de handen in elkaar te slaan creëren beide partners een win-winsituatie. “Onze teams bestaan uit studenten van verschillende opleidingen gezondheidszorg. Zij proberen de professionals die heel veel zorgvragen krijgen te ondersteunen. Tony Claeys, coördinator van het VIVES LiveLab is ervan overtuigd dat deze interprofessionele studententeams een meerwaarde kunnen bieden om de zorgprofessional in de eerstelijn te ondersteunen “Dit project is een mooi voorbeeld van hoe studenten in het laatste jaar van hun opleiding praktische en erg nuttige ondersteuning kunnen bieden aan het werkveld.”

Ook voor de sociale dienst thuis- en ouderzorg van de Stad Menen is dit een uitgelezen kans om de problematiek van inwoners met een verhoogde zorg eens op een andere manier te bekijken. “We merken vaak dat alleenstaande ouderen met een hoge zorgafhankelijkheid in vereenzaming verzeilen. De wil om nog deel te nemen aan het sociaal leven is vaak ook verdwenen. Dit brengt ook extra psychologische zorg met zich mee. Door de hoge zorgafhankelijkheid is er ook vaak nog eens een tekort aan financiële middelen. Door de multidisciplinaire kijk van de VIVES-studenten hopen we ook tot nieuwe inzichten te komen. Misschien komen er ook aanbevelingen voor onze werkingen of suggesties op bepaalde hiaten in onze dienstverlening”, zeggen schepenen Renaat Vandenbulcke (Zorg) en Angelique Declercq (Welzijn) in koor.

Deel dit via