Luchtvaartstudenten VIVES leren met virtual reality

Frank Devos
Luchtvaart Cockpit

Onderzoekers van het onderzoeksdomein luchtvaart van het expertisecentrum Smart Technologies van VIVES Oostende Station onderzoekt via het Vi-RTE project de mogelijkheden om Virtual Reality (VR) te implementeren in luchtvaarttoepassingen. Vi-RTE (VIVES RPAS Technology Enhancement) is een PWO-project, met ondersteuning van de Vlaamse Overheid.

Na een selectie van performante VR werd een case uitgewerkt voor een selecte luchtvaartgroep. Het enthousiasme over hun onderdompeling in deze virtuele omgeving leidde tot de implementatie van deze toepassingen in de lessenreeksen binnen de VIVES-opleiding bachelor in de luchtvaart. De integratie in het onderwijs blijft namelijk een belangrijke focus van dit onderzoek aan de hogeschool.

Concreet werd de VR-technologie gebruikt tijdens de praktijksessies van het vak human factors. De invloeden van zicht, gehoor en evenwicht op prestaties van piloten en luchtvaarttechnici werden aan de lijve ervaren. Na de sessie waren de studenten dan ook uitermate enthousiast.

De opleiding bachelor in de luchtvaart is pionier in het gebruik van simulaties en blended learning om het leerproces van studenten rijker te maken. Vluchtsimulatoren, systeemtrainers en online training worden standaard toegepast. Met enige trots kunnen we stellen dat VIVES de eerste hogeschool in Vlaanderen is die deze VR-technologie nu in de opleiding van luchtvaarttechnologen en piloten toepast.

In de nabije toekomst worden de mogelijkheden van de VR-technologie nog verder uitgediept. Er komt een uitbreiding naar drone-applicaties, waarin de mogelijkheden onderzocht zullen worden om proceduretrainingen in een VR-omgeving aan te bieden.

Deel dit via