Lezingenreeks In Search of Humanity 2018 in VIVES Kortrijk en VIVES Brugge Xaverianenstraat

Frank Devos
search.png

Elk najaar biedt VIVES onder de titel In Search of Humanity een reeks boeiende lezingen aan met gerenommeerde gastsprekers voor studenten, personeel en elke andere geïnteresseerde. De lezingen vinden steeds plaats van 18.30u tot 20u en zijn voor iedereen gratis, maar aanmelden op voorhand is verplicht.

Programma 2018

Ludo De Witte: "Als de laatste boom geveld is, eten we ons geld wel op" (23 oktober 2018, VIVES Brugge Xaverianenstraat)

Er is iets vreemds aan de hand. Terwijl alle ernstige wetenschappers luid aan de alarmbel trekken, sussen onze politici en bedrijfsleiders: de klimaatverandering wordt aangepakt. Veel mensen in de milieu- en arbeidersbeweging stappen daarin mee. Ze geloven dat technologische innovatie, hernieuwbare energie en een ‘slimme’ fiscaliteit voor een transitie naar een duurzame samenleving kunnen zorgen. Als ze al niet beginnen over vegetarisme, dikketruiendagen of fietsen naar het werk.

Jessie De Caluwe: "Leve de burn-out!" (5 november 2018, VIVES Kortrijk)

Steeds maar doorgaan, de lat steeds hoger leggen, geen nee kunnen zeggen, voortdurend een tandje bijsteken, je onmisbaar wanen, je agenda volproppen, nauwelijks of geen rustpauzes inbouwen... het kan leiden tot een burn-out. Zeker als je de signalen die je lichaam en je geest je geven, koppig negeert. Maar hoe ga je om met een burn-out?  En vooral: hoe kruip je uit die donkere tunnel? 

Erik Van den Berghe: "Wat staat er nu eigenlijk echt in de Koran?" (19 november 2018, VIVES Kortrijk)

De Koran is een boek dat in de loop der tijden verschillende interpretaties heeft gekend. Erik Van Den Berghe, gaat -  in het spoor van Rachid Benzine - vanuit een niet-ideologische bril kijken naar wat de Koran kan betekenen voor ons vandaag. Hij doet dit door rekening te houden met drie disciplines, namelijk geschiedenis, antropologie en semantiek. Volgende vragen kunnen aan bod komen: Wie is Muhammad? Wie zijn de "ongelovigen" aan wie zoveel ongeluk beloofd wordt? Wat betekent "jihad"? Is de Koran werkelijk gewelddadig? Wat betekent "halal"? 

Pieter De Smet: "Non-verbaal communiceren, dat spreekt!" (3 december 2018, VIVES Kortrijk)

Via lichaamstaal communiceren we maar liefst 55 % van onze boodschap. Ongeveer 80 tot 93 % van alle communicatie is non-verbaal. Wat houdt het concreet in ? Welke invloed heeft het op ons denken en handelen ? Hoe kunnen we die taal efficiënt inzetten in ons dagdagelijkse leven, zowel privé als professioneel? Hoe verhoog je je slaagkansen om te realiseren wat je met jouw boodschappen wilt bereiken? 

Gratis aanmelden

Deel dit via