Laatstejaarsstudenten voedingstechnologie op eindejaarsreis naar Italië

Frank Devos
voedingreis.png

In mei gingen de laatstejaarsstudenten van de afstudeerrichting voedingstechnologie binnen de bachelor agro- en biotechnologie op eindejaarsreis naar Italië. Ze vertoefden een week in de mooie regio van Toscane. Een ideaal moment om enkele ambachtelijke voedingsbedrijven te bezoeken.

De reis begon met een bezoek aan een kweker van Chianina. Dit zijn parelwitte runderen die heel groot worden. Ze zijn gekend als het grootste rundveeras ter wereld. De dieren verdragen geen industriële opkweek en worden daarom gevoed met plantaardig voedsel. Ze worden met veel zorg, liefde en geduld gekweekt. Het vlees van de chianina is heel mals, sappig en vet- en cholesterolarm.

La Maremmana stond oorspronkelijk in voor de productie van buffelmelk. Ze verkochten de melk aan kaasproducenten. De zoon van het bedrijf, Guido, werkte sinds een aantal jaar in Londen. Omwille van de Brexit en het feit dat hij zijn thuis miste, besliste hij om terug te keren naar het mooie Italië. Hij stapte mee in de boerderij van zijn ouders en op dat moment namen ze ook de beslissing om zelf kaas te maken. Ze investeerden in het hele proces en zijn op vandaag trotse producent van hun eigen kazen. Bij de investeringen hadden ze ook aandacht voor hernieuwbare energie. Ze gebruiken het afval van de boerderij om bio-energie op te wekken.

Aan het einde van de jaren zestig opende Alfiero een kleine slagerij in Siena. Hij maakte er zijn levenswerk van om te zoeken naar het beste vlees. De kleine slagerij groeide uit tot een kleine delicatessenwinkel. Oude familierecepten werden nieuw leven ingeblazen. Later stapten ook zijn dochter Roberta en zoon Marco in het bedrijf. In 2002 openden ze een grote slagerij met een aangrenzende worst- en hamfabriek.

Naast deze bezoeken werd ook zuivelbedrijf Matteassi bezocht. Het werd opgericht in 1965. Ze selecteren hun melk bij de beste boerderijen in de buurt. Daarnaast werd er een producent van ambachtelijke pasta bezocht. De pasta die ze daar maken wordt doorgaans 15 tot 20 minuten gekookt voordat ze geserveerd wordt. Ook het proeven van wijn mocht niet ontbreken. Een bezoek aan een wijnbouwer in Montalcino zorgde dat de studenten kennis maakten met Rosso di Montalcino en Brunello.

Deel dit via