KU Leuven en Hogeschool VIVES lanceren samen in Kortrijk Infinity Lab, een onderzoekslabo voor de Mechatronica
KU Leuven en Hogeschool VIVES werken samen aan een Mechatronica onderzoeksteam gericht op digitale transformatie naar duurzaam productontwerp om maakbedrijven te ondersteunen en talent te ontwikkelen. De Vlaamse Regering ondersteunt dit initiatief via de toekenning van een injectie van 1,69 miljoen euro voor de uitbouw van het Infinity onderzoekslabo voor digitale tweelingen voor de mechatronica in Kortrijk.
Een onderzoekslabo voor de maakindustrie in West Vlaanderen en ‘beyond’
Het kloppende hart van de maakindustrie ligt in hoge mate in West-Vlaanderen. De verdere digitalisatie van deze cruciale sectoren is een prioriteit. Artificiële intelligentie, IoT en connectiviteit en augmented en virtual reality zijn in deze de sleutelwoorden. Een beweging die reeds is ingezet, maar waar KU Leuven en Hogeschool VIVES samen met de maakindustrie via dit Infinity Lab meer dan ooit werk van willen maken. Er zijn immers nog heel wat vragen rond welke digitale platformen, standaarden, implementaties, sensoren... ze voor hun specifiek geval best implementeren. Vooraleer dat fabrieksbreed uit te rollen is het cruciaal dit in een digitaal labo te kunnen uittesten om zo de implementatie maximale garanties te bieden.
“In het onderzoekslabo Infinity van KU Leuven en hogeschool VIVES komen twee zaken samen die ook voor het economisch beleid de voorbije periode zeer belangrijk waren: digitalisering en industrie. Onze industrie staat voor de uitdaging om competitief en innovatief te blijven in een snel veranderende wereld. Digitalisering, zoals het gebruik van digitale tweelingen, speelt daarin een belangrijke rol. Het project is tevens een voorbeeld van samenwerking over instellingen heen: KU Leuven en hogeschool VIVES hebben de voorbije jaren samen een project doorlopen dat nu verankerend kan worden en waaruit verdere samenwerking met bedrijven en Flanders Make zal voortvloeien. Op die manier kunnen we de economie en industrie in de omgeving een boost geven.”, zegt Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Jo Brouns.
Een bewuste keuze voor Kortrijk
KU Leuven en Hogeschool VIVES huren momenteel de vierde verdieping van het Flanders Make gebouw in Kortrijk voor Infinity. Piet Desmet, vicerector KU Leuven Kulak, verduidelijkt: “Deze locatie is doelbewust gekozen omwille van de nabijheid van de West-Vlaamse maakindustrie, de nabijheid en complementariteit met bestaande KU Leuven en Hogeschool VIVES labo’s in Kortrijk en Brugge, en de nabijheid met Flanders Make. Het labo zal verder hefbomen op en geïntegreerd zijn in de gecoördineerde expertise binnen KU Leuven rond digitalisatie en mechatronica op tal van KU Leuven campussen – en niet in het minst op de Leuvense campus zelf uiteraard - waar het Infinity loop model ook onderwijs-, onderzoeks- en dienstverleningsactiviteiten inspireert. De impact van het nieuwe labo zal dus Vlaanderenbreed zijn.”
De ambitie van Infinity – het digitale tweeling onderzoekslabo voor de mechatronica aan KU Leuven/VIVES is informatie over de volledige levenscyclus van een product samen te brengen, van vroeg conceptontwerp tot end-of-life. Bert Pluymers, onderzoeksmanager KU Leuven en Infinity coördinator legt uit: “Combinatie van al deze informatie (gedigitaliseerde kennis, simulatiemodellen, testgegevens, productiegegevens…) laat toe om de eigenschappen en werking van het product doorgedreven te analyseren en via nieuwe inzichten de levenscyclus beter te beheren en te optimaliseren. Hierbij staat het concept van de Digitale Tweeling centraal, waarbij een Digitale Tweeling een dynamisch evoluerende en lerende virtuele replica is van een uniek, reëel systeem.”
KU Leuven en Hogeschool VIVES
Sinds meerdere jaren zetten KU Leuven en hun campussen Brugge en Kulak zowel als Hogeschool VIVES samen in op een hechte onderlinge onderzoekssamenwerking. Zo ook in dit domein. Matthias Malfrere, directeur onderzoek van Hogeschool VIVES , geeft dit graag aan: “Dit onderzoekslabo is een stuk orgelpunt van onze onderzoekssamenwerking die we baseren op een gezamenlijke roadmap en onderzoekslijnen waarmee we met de hele maakindustrie – van grote spelers tot KMO’s - samen kunnen interageren om zo optimaal te kunnen inspelen op de brede noden van deze sector. Een plan op basis waarvan intussen een liaison officer tussen onze beide instellingen sinds twee jaar aan de slag is”.
Digitale tweelingen in de maakindustrie
Industrie 4.0 technologie zorgt voor meer mogelijkheden om digitale informatie te verzamelen gedurende de levenscyclus van producten in de (maak)industrie. Vandaag de dag wordt deze informatie echter nog vooral gefragmenteerd geanalyseerd, per stap in de levenscyclus. Bij gebrek aan een geïntegreerde analyse, worden cruciale inzichten (om duurzamer en kostefficiënter te produceren) vaak mislopen.
Matthias Malfrere
-
directeur onderzoek en valorisatie VIVES
Jonas Lannoo
-
Liaison Officer Mechatronica Hogeschool VIVES – KU Leuven