Jongeren bedenken unieke schoenendoos tijdens Innovatiekamp in VIVES Innovation Centre

Frank Devos
innovla.png

Het VIVES Innovation Centre in Kortrijk was de locatie voor een innovatiekamp met tachtig wetenschapsleerlingen uit Oost- en West-Vlaanderen. De jongeren lieten zich op vraag van de bedrijven IQ Pack, Vanheede, Darcopack en 100% West-Vlaams van hun creatiefste kant zien.

Organisator van dit innovatiekamp was Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo), de belangrijkste speler in ondernemerschapsonderwijs in Vlaanderen, in samenwerking met RESOC Midden- West-Vlaanderen en Zuid-West-Vlaanderen, de POM West-Vlaanderen, Fabriek voor de Toekomst ‘Kunststoffen’ en Actie voor Starters. Met dit innovatiekamp wil men jongeren, die de werknemers/entrepreneurs van morgen zijn, bewust maken van het belang van innovatie en creativiteit als hoeksteen voor ondernemerschap.

Tachtig Oost- en West-Vlaamse scholieren uit het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs streken zowel woensdag als donderdag neer in de gebouwen van het VIVES Innovation Centre in Kortrijk. De jongeren kregen de opdracht om in gemengde teams een creatieve oplossing te bedenken voor uitdagingen geformuleerd door vier ondernemingen uit de verpakkingsindustrie, met als thema ‘Nieuwe Materialen’:

Professionele jury

De leerlingen werden in hun creatieve brainstorm bijgestaan door experten van de peterbedrijven. Donderdag mochten in Kortrijk de vier beste teams de resultaten van hun brainstormsessie voorstellen aan een professionele jury. De hoofdprijs ging naar het team ShoeStack met Fanny De Vlaminck (Bernardus Technicum Oudenaarde), Willem Bataillie (VTI Waregem), Arthur Deruytter (Erasmus De Pinte), Timothy Bouckaert (Reynaertschool Oostakker) en Niels Decroubele (Spes Nostra Kuurne). 

Zij kwamen op de proppen met een creatieve schoendoos voor IQ Pack. “We vertrekken van een schoenendoos die we omvormen naar een schoenenrek. De schoenendoos kan door insnijdingen in de zijden van het karton worden opgevouwen tot een schoenenrek”, zegt Arthur Deruytter. “De schoenendoos en schoenen kunnen nu beiden zeer gemakkelijk opgeborgen worden.”

De jury was onder de indruk: “De jeugd pakt ons in met inspirerende verpakkingsconcepten. ShoeStack was het meest creatieve en professionele team, hun idee is onmiddellijk implementeerbaar.” 

Deel dit via