Jeugdhulporganisaties lanceren spel om banden tussen jongeren, ouders en hulpverleners te versterken
Jeugdhulporganisaties in West-Vlaanderen lanceren een spel om de relaties tussen jongeren, ouders en/of hulpverleners beter bespreekbaar te maken. “Vaak lopen jongeren of hulpverleners vast omdat er nog te veel zaken onbesproken blijven” zegt Nele Van Nevel van Opgroeien. “Door op een speelse manier uit te zoeken wat je voor elkaar betekent of kan betekenen, bouw je een hefboom om hulpverlening vlotter te laten verlopen.” Op vrijdag 27 september wordt het spel ‘Samen in beeld’ voorgesteld voor de pers en krijgen heel wat hulpverleners een stoomcursus om het te gebruiken met jongeren en ouders.
Kinderen, jongeren of gezinnen die ondersteund worden door een jeugdhulporganisatie hebben vaak al heel wat watertjes doorzwommen. “Problemen waar gezinnen op botsen kunnen heel divers zijn” schetst Nele Van Nevel van Opgroeien. “Er kan sprake zijn van geweld of verwaarlozing, ouders die kampen met verslaving of niet de juiste handvaten hebben om hun kinderen alleen groot te brengen. Vanuit de jeugdhulp gaan we aan de slag met die gezinnen, zoeken we naar de krachten om een gezin weer te laten draaien. Maar heel vaak spelen er nog zoveel onderlinge gevoelens tussen jongeren en hun ouders of tussen jongeren en hulpverleners waardoor de verstandhouding zoek raakt en niemand nog vooruit kan. Om die drempel te doorbreken, werkten we samen met verschillende jeugdhulporganisaties in West-Vlaanderen een spel uit. Met het relatiespel willen we gezinnen opnieuw naar elkaar laten toegroeien als ze zich uit een moeilijke periode worstelen en elkaar niet meer begrijpen.”
Met 50 opvallende kaarten willen de jeugdhulporganisaties hulpverleners de kans geven om onderlinge banden op tafel te leggen. “Het spel kreeg de naam ‘Samen in beeld’ mee en is vooral een heel laagdrempelige manier om aan de hand van beelden stil te staan bij relaties en uit te zoeken wat je voor elkaar betekent”, zegt Van Nevel. “Door bij een beeld te vertellen wat iemand voelt, kan je veel beter schetsen hoe je naar iemand kijkt die belangrijk is in je leven. Het grootste deel van de kaarten geven een aanknopingspunt om het gesprek te openen en misschien moeilijke gevoelens toch te vertellen. Daarnaast zijn er ook thema’s waar jongeren, ouders en hulpverleners wat verder op kunnen inzoomen. De bedoeling is om het spel nu te verdelen over alle jeugdhulporganisaties in West-Vlaanderen. Het spel werd ontwikkeld in samenwerking met het SpellenLab van de VIVES Hogeschool: die begeleiding zorgde ervoor dat het spel vorm kreeg. We willen er vooral de connectie tussen jongeren, ouders en hulpverleners extra mee in de verf zetten. Pas wanneer je een connectie met iemand opbouwt die van betekenis is, zal ook de hulp zélf van betekenis kunnen zijn.”
Jef Suykerbuyk
-
Verantwoordelijke VIVES SpellenLab