Isabel Vanslembrouck wordt studiegebieddirecteur industriële wetenschappen en technologie bij VIVES

Frank Devos
isabel.png

Isabel Vanslembrouck (46) uit Ruddervoorde is de nieuwe studiegebieddirecteur industriële wetenschappen en technologie van VIVES, met campussen in Brugge, Oostende en Kortrijk. Isabel is van opleiding doctor in de toegepaste biologische wetenschappen, landbouwkunde, en is sinds 2003 werkzaam bij de hogeschool. Een vrouw dus aan het hoofd van een studiegebied dat meestal wordt geassocieerd met een mannenwereld.

Isabel startte in 2003 als docent aan onze campus in Roeselare in de opleiding agro- en biotechnologie. Ze verzorgde vooral landbouweconomische vakken (economie, wetgeving, kostprijsanalyse, communicatie, marketing …) en was ook één van de pioniers binnen SBP (small business projecten).

In 2011 werd Isabel departementshoofd in Roeselare, waar de opleidingen agro- en biotechnologie en verpleegkunde gehuisvest zijn. “Verpleegkunde was een eerder onbekende wereld, waarin ik me echter heel graag heb ingewerkt. Met de start van VIVES werd ik vervolgens studiegebieddirecteur agro- en biotechnologie en de paramedische opleidingen van het studiegebied gezondheidszorg. Het werd opnieuw een boeiende uitdaging, zowel inhoudelijk als organisatorisch.. Deze functie combineerde ik met directeur onderzoek.”

In 2015 werd binnen VIVES dan voluit de kaart getrokken van onderzoek en dienstverlening en werd ze voltijds directeur in deze materie. “Een unieke kans om mij ook in het onderzoek en de dienstverlening van andere studiegebieden in te werken. Telkens omringd door een sterk team hebben we ondertussen mooie zaken verwezenlijkt op verschillende vlakken”. Ondertussen zette ze ook ondernemerschap binnen VIVES mee op de kaart met de uitbouw van het VIVES Innovation Centre waar ondernemende studenten, docenten en het werkveld elkaar vinden.

Sinds kort is ze studiegebieddirecteur industriële wetenschappen en technologie. “Ik heb niet getwijfeld toen mij de vraag werd gesteld. Het is een studiegebied met enorm veel potentieel, zowel qua opleiding als in onderzoek en dienstverlening. De vraag vanuit het werkveld naar onze afgestudeerden is enorm groot; via stages en bachelorproeven komen we rechtstreeks in de bedrijven waar we grote en kleine onderzoeksvragen aanpakken”.

“Dit biedt ook een directe link met onze docenten-onderzoekers, die op die manier andere vragen in dat werkveld kunnen helpen detecteren en aanpakken in grotere onderzoeksprojecten en dienstverleningscontracten. De vervlechting tussen het studiegebied en onderzoek en dienstverlening is alvast duidelijk en een boeiende uitdaging voor mij als directeur. Ik leerde ondertussen sterk gedreven collega’s kennen, dus ik heb er alle vertrouwen in: een sterk korps en een goed draaiend zelfsturend team onderzoek”.

Wat zijn nu haar ambities? “We willen met ons team meer studenten aantrekken voor de opleidingen in industriële wetenschappen en technologie. De vraag vanuit het werkveld is immers groot. Ik wil ook verder inzetten op een grote tevredenheid, inzet en enthousiasme bij de collega’s van het studiegebied. Bovendien is het een uitdaging om een studiegebied te leiden dat op drie locaties vestigingen heeft, met name in Brugge, Oostende en Kortrijk.”

Isabel wil ook het onderzoek en de dienstverlening verder stimuleren. “En dit op vraag van het werkveld, wat een maatschappelijke meerwaarde betekent, en voor de professionalisering van onze docenten. Verder kunnen we op die manier ons curriculum en de opleidingen up-to-date houden en onze expertise uitbreiden. Ook wil ik de samenwerking bevorderen tussen de opleidingen industriële wetenschappen en technologie onderling, en bij uitbreiding met andere studiegebieden, zowel op vlak van onderwijs als onderzoek en dienstverlening. Met een extra focus op ondernemerszin kunnen we mooie interdisciplinaire projecten waarmaken als samenwerking tussen studenten, docenten en het werkveld, elk vanuit zijn eigen discipline en ervaring.”

En of ze als vrouw haar mannetje zal staan in een grotendeels mannelijk studiegebied? “Als vrouw zie ik het als een uitdaging maar ook een grote kans om misschien wat andere accenten te leggen in deze ‘mannenwereld’. Ik hoop een nieuwe dynamiek teweeg te kunnen brengen binnen dit studiegebied. Daarnaast trekken technologieopleidingen in het hoger onderwijs vooralsnog vooral jongens aan. Ook op dit vlak zijn er nog grote opportuniteiten”.

Deel dit via