Huisje, tuintje, boompje, kindje geen vanzelfsprekendheid meer voor Vlaamse jongeren: 1 op 10 wil geen kinderen en 1 op 4 twijfelt
Uit een onderzoek van VIVES hogeschool waarbij 1700 Vlaamse jongeren (17-18 jaar) bevraagd werden, blijkt dat slechts 60.2% later kinderen wil, 24.7% twijfelt en 10.8% geeft aan geen kinderen te willen. Het aandeel jongeren dat kinderen wil, is stevig gedaald de laatste jaren. Uit een gelijkaardige bevraging in 2015 kwam naar voor dat 95% een leven met kinderen voor zich zag.
De redenen waarom ze geen kinderen willen of twijfelen, zijn heel uiteenlopend. De meest gegeven reden is dat kinderen veel kosten of te veel werk vragen. Daarnaast zijn jongeren bang dat ze al hun vrijheid gaan verliezen als ze kinderen krijgen, anderen vinden dat kinderen te veel verantwoordelijkheid vragen. Heel wat jongeren geven aan dat ze niet zo opgezet zijn met kinderen, ze vinden ze eerder vervelend. Politieke - en klimaatoverwegingen spelen bij een aantal jongeren ook een rol, maar deze redenen staan niet in de top 5 van redenen om geen kinderen te willen, wel in de top 5 om te twijfelen aan het krijgen van kinderen.
“Huisje, tuintje, boompje, kindje is voor jonge mensen dus geen vanzelfsprekende keuze meer”, zegt onderzoeker Ilse Delbaere van het Expertisecentrum Zorginnovatie van Hogeschool VIVES. Ze gaat verder: “Het is positief dat jonge mensen nadenken over hun levenskeuzes en enkel voor kinderen gaan als ze die echt willen en niet omdat het maatschappelijk wenselijk zou zijn. Wat mij somber stemt is dat heel wat jonge mensen deze keuze maken omdat ze het financieel niet haalbaar zien om kinderen te krijgen. Dit is dan misschien toch eerder een opgelegde keuze dan een vrije keuze.”
Een kleine meerderheid van de jongeren wil wel nog kinderen in de toekomst omwille van heel positieve redenen: omdat ze een gezin willen uitbouwen, omdat ze graag met kinderen omgaan of omdat ze het als de ultieme realisatie zien van hun partnerrelatie.
De resultaten van deze studie worden deze week voorgesteld op het Europees preconceptiecongres in Brussel. De studie is het resultaat van een samenwerking tussen Belgische fertiliteitsspecialisten en hogeschool VIVES.
Ilse Delbaere
-
onderzoeker Expertisecentrum Zorginnovatie
Heleen Deruytere
-
communicatieverantwoordelijke gezondheidszorg