VIVES vanaf volgende week naar code oranje

Frank Devos
schoolcorona.jpg

VIVES gaat vanaf woensdag 21 oktober 2020 over naar code oranje, waarbij een aantal verscherpte maatregelen van kracht zullen zijn. VIVES vermindert het aantal verplaatsingen op en naar de campussen (Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout) en beperkt de bezetting van de grootste ruimten. Tegelijk blijft de hogeschool, zolang dat veilig kan en mag, inzetten op zoveel mogelijk lessen op de campussen in kleine groepen.

“De heropleving van het coronavirus zet ons ertoe aan om nieuwe stappen te zetten. Ook al is het aantal besmettingen op onze hogeschool sinds de start van het academiejaar klein, toch voelen we het onze maatschappelijke taak om op dit moment een versnelling hoger te schakelen”, aldus algemeen directeur Joris Hindryckx.

“We weten hoe belangrijk het is dat studenten elkaar en hun docenten kunnen blijven zien en lessen op de campussen kunnen blijven volgen. Daarom primeert veiligheid in elk van onze maatregelen, maar het sociaal en emotioneel welzijn van onze studenten en medewerkers heeft bij ons eveneens de hoogste prioriteit.”

Extra maatregelen

  • in de auditoria (waar 150 of meer mensen kunnen plaatsnemen) wordt de bezetting teruggebracht naar 1 op 5; voor de andere lokalen verandert er niets aangezien VIVES daar al voldeed aan code oranje;
  • de aanwezigheid van niet-essentiële derden op de campus wordt beperkt. Indien toch nodig, gebeurt dit mits inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen;
  • enkel die onderzoeksactiviteiten waarvoor aanwezigheid van de onderzoeker(s) op de campus noodzakelijk is, kunnen nog plaatsvinden op de campus;
  • inschrijvingen gebeuren enkel digitaal (via inschrijven.vives.be) of na afspraak;
  • studentenactiviteiten voor, tussen en na de lessen worden niet langer toegelaten op de campus;
  • een mondmasker is altijd verplicht, op elk moment. Het masker mag enkel af als je iets eet of drinkt, en dat alleen als je dat kunt doen op anderhalve meter afstand van anderen. Zodra je niet meer eet of drinkt, gaat het mondmasker onmiddellijk weer op.

Daarnaast blijft uiteraard de regel van kracht dat zowel binnen als buiten de gebouwen de afstandsregel geldt van anderhalve meter. Samenscholen met meer dan vier personen is ook op de campussen nergens meer toegelaten.

Hard op de rem staan

“We weten hoe moeilijk dit is voor de studenten. De studententijd hoort een moment te zijn van veel vrijheid, kansen nemen, veel nieuwe mensen leren kennen en veel nieuwe dingen ontdekken en doen. Dat gaat nu even wat moeilijker, en we begrijpen maar al te goed hoe frustrerend dat is. Maar: door nu even hard op de rem te gaan staan, kunnen we straks gewoon sneller terug naar een situatie waarin besmettingen dalen en waarin weer meer mogelijk wordt. Onze dank gaat ook uit naar alle collega’s voor de vele inspanningen om het academiejaar zo goed als mogelijk te hebben gestart”, aldus nog Joris Hindryckx.

Deel dit via