Hogeschool VIVES telt ruim 16 % meer nieuwe studenten

Goed begonnen is half gewonnen. Hogeschool VIVES start het academiejaar ’23-24 met ruim 16% meer nieuwe studenten. Die toename valt te noteren in nagenoeg alle studiegroepen verspreid over de verschillende campussen. VIVES telt campussen in Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout.
Afstandsonderwijs zit in de lift
We zien een toenemend aantal inschrijvingen in ons aanbod afstandsonderwijs. Afstandsonderwijs trekt niet alleen 18-jarigen, want de grootste groep mensen heeft de leeftijd van 31 tot 40 jaar gevolgd door 21 tot 25 jaar. Ten op zichte van 2021 zien we een stijging van nieuwe studenten met wel 113% in het studiegebied Onderwijs en een stijging van 41.6 % in het studiegebied Handelswetenschappen en bedrijfskunde.
Keuzetraject Toegepaste Criminologie 3 x zoveel inschrijvingen
Onze bacheloropleiding maatschappelijke veiligheid met keuzetraject(en crisis veiligheidsmanagement en) toegepaste criminologie boomt. Politie, justitie, preventiediensten en de forensische sector zitten er ook op te wachten. Twee redenen waarom studenten kiezen voor onze opleiding: het is de snelste en efficiëntste opstap naar een masteropleiding criminologie aan de KU Leuven Kulak en het werkveld is echt op zoek professionele bachelors, denkers met doe-kracht. Dit resulteert in goede jobkansen.
Internationale opleidingen stijgen fors
Ook onze internationale opleidingen doen het goed en in het bijzonder onze bachelor na bachelor International Management, onze professionele bachelor Business Management en onze professionele bachelor Hotelmanagement. “Dankzij onze algemene vakken kunnen wij ook alles wat achter de schermen van een restaurant – zoals bijvoorbeeld De Karmeliet – gebeurt, beheren. Dit is een echte meerwaarde in de horeca, naast enkel in kookpotten kunnen roeren,” aldus Britt Van de Walle, student van de opleiding Culinary Arts, een specialisatie van de bachelor Hotelmanagement, maar ook jong getalenteerde Belgische chef-kok en geselecteerde Jeune Rôtisseur voor België 2023.
Cijfers opgesplitst per studiegroep:
Gezondheidszorg - Sociaal agogisch werk + 11 % voor professionele bachelors en + 19 % voor graduaten
De nieuwe opleiding Human Resource Management in de groep Gezondheidszorg – Sociaal-agogisch Werk doet het hierbij heel goed. Ook de paramedische beroepen doen het goed zoals de opleiding Ergotherapie die stijgt met 44%.
Onderwijs + 23 % voor professionele bachelors en + 3 % voor graduaten
De grootste stijger in deze groep is het kleuteronderwijs, deze stijgt met maar liefst 51%.
“De opleiding Leraar in Opleiding, ‘LIO’ in de volksmond bestaat bij ons nu ook in kleuter en lager onderwijs in plaats van enkel secundair onderwijs. Daar zijn we heel erg trots op,” aldus Noël Selis, directeur studiegebied Onderwijs.
Handelswetenschappen, Bedrijfskunde en Toegepaste Informatica + 15 % voor professionele bachelors en + 39% voor graduaten
Uitschieter in deze groep is de nieuwe opleiding sinds vorig jaar, de bachelor Media & Entertainment business, die een stijging van 107 % kent.
Biotechniek - Technology + 6% voor professionele bachelors en gelijke cijfers voor graduaten
De grootste stijger bij de graduaten is de opleiding Voertuigtechnieken met een stijging van maar liefst 65%.
