Graduaatsopleidingen verpleegkunde van VIVES organiseren project-driedaagse rond dementie

Frank Devos
senior-vrouw2.jpg

De graduaatsopleidingen verpleegkunde van Kortrijk-Ieper, Brugge en Waregem-Tielt die deel uitmaken van het samenwerkingsverband met VIVES, zetten van 14 tot en met 16 mei 2018 in op zorg voor mensen met dementie. Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met de stad Kortrijk en de stad Waregem.

Dementie heeft veel gezichten en treft mensen in onze eigen omgeving. Wie lijdt aan dementie en wie zorgt voor iemand met dementie, ervaart de beperkingen: sociaal, emotioneel, fysiek ... De wetenschappelijke kennis over dementie neemt toe. Maar begrijpen we daarmee de mens die aan dementie lijdt?

Deze project-driedaagse slaat een brug tussen mensen met en zonder dementie. Op 14-15-16 mei 2018 staat de simulatiecabine van Into d’mentia uit Tilburg op de Grote Markt in Kortrijk. Studenten van de drie opleidingen zullen als simulant in de leefwereld stappen van een persoon met dementie. Simulatie als stimulans om tot een betere zorghouding te komen ten aanzien van mensen met dementie.

Om het bereik van de actie te verruimen, organiseren de graduaatsopleidingen op diezelfde dagen nog andere activiteiten. Deze bijkomende activiteiten zullen zowel in Kortrijk, Brugge als Waregem plaatsvinden.

Theatervoorstelling

Lies Vandeburie en Stefaan Daems brengen op drie locaties (Brugge, Waregem, Kortrijk) de theatermonoloog Mistig landschap. Het is een intieme muziektheatervoorstelling die het proces schetst van een vrouw die door dementie de greep op haar leven (en de muziek) verliest.

Deze voorstelling is toegankelijk voor studenten en collega's van de betrokken onderwijsinstellingen, en in Kortrijk en Waregem ook voor andere geïnteresseerden.

  • Waregem, Raadzaal van het stadhuis, Gemeenteplein 2, dinsdag 15 mei, 20 uur
  • Brugge, VIVES-hogeschool, Xaverianenstraat 10, woensdag 16 mei, 14.30u
  • Kortrijk, Concertstudio, Conservatoriumplein, dinsdag 29 mei, 14u

Activiteiten met mensen met en zonder dementie

Mensen met en zonder dementie vinden elkaar in diverse activiteiten op de locaties van de deelnemende scholen.

  • maandag 14 mei 2018. Zingen brengt mensen met elkaar in contact. Zingen geeft levenskracht. Studenten en bewoners van het woonzorgcentrum leven zich samen uit.
  • woensdag 16 mei 2018. Het omgaan met mensen met dementie roept verschillende ethische vragen op. Studenten gaan hierover in dialoog met zorgverleners van het woonzorgcentrum Amphora Wingene.
  • woensdag 16 mei 2018. Muziek (van vroeger en nu) verbindt studenten en bewoners van het woonzorgcentrum De Meers Waregem met elkaar, en brengt weer tot leven wat door dementie is verborgen.
Deel dit via