Experts bekronen talenten in 3D-metaalprinten met prijs door VIVES en Flam3D

Frank Devos
flam3D.jpg

VIVES en Flam3D daagden creatieve ontwerpers uit om een innovatief idee voor metaalprinten uit te werken. Tijdens de officiële prijsuitreiking op de Advanced Engineering-beurs in Gent op 22 mei 2019 werden de winnaars van de Metal3D Challenge voorgesteld. 

VIVES speelt een voortrekkersrol op het vlak van (metaal)3D printen. Naast het opleiden van studenten, kunnen bedrijven bij het VIVES Maaklab aan VIVES Kortrijk terecht voor toegepast onderzoek, dienstverlening en navormingen.

De deelnemers bestonden uit studenten, makers en bedrijven. Een jury, bestaande uit experten van bedrijven zoals 3D Print Magazine, Air Liquide, Atlas Copco, ESMA, Flanders Make, KU Leuven en Materialise, beoordeelde de inzendingen op het vlak van creativiteit, haalbaarheid en het toepassen van de voordelen van 3D-printen.

In de studentencategorie viel Tom Hubrecht en team in de prijzen met de ‘Silversplint’. Dat is een medisch hulpstuk met als doel personen met het syndroom van Ehlers-Danlos meer stabiliteit in hun vingers te geven. Deze ‘splints’ zorgen ervoor dat overstrekking of ontwrichting van de vingers wordt tegengehouden zonder de bewegingsvrijheid van de vingers te beperken. 

In de categorie van ‘makers’ kwamen fietsaccessoires van Brecht Halsberghe als winnaar naar voor. Hij ontwierp adaptersystemen die enerzijds toelaten om op een aerodynamische fiets ‘on the fly’ de zadelpositie te wijzigen van koersfiets naar triatlonfiets. Zo blijft de afstand ongewijzigd van de trappers tot de bovenkant van het zadel. Anderzijds maakt het ontwerp het mogelijk maken om in een vingerknip aero-bars (voor triatlon) op een racestuur te kunnen monteren.

Print als prijs op vakbeurzen

Bij de bedrijven kwam Vandewiele als winnaar uit de bus met een geoptimaliseerd onderdeel voor een weefmachine. Het originele onderdeel werd samengesteld met freesonderdelen en gelaserde plaatstukken. Marnix Carlier (Vandewiele) maakte een herontwerp om deze afblaas- en zuigmond telkens in één onderdeel te printen. Daardoor werd het stuk compacter en goedkoper, realiseren ze een betere luchtflow en kunnen de onderdelen na het printen direct worden gemonteerd. 

De winnaars ontvingen onder meer een print van hun creatief ontwerp. Een duplicaat van de ontwerpen zal doorheen het jaar meereizen op verschillende Europese vakbeurzen zoals RapidPro en Formnext. Deze prijzen zijn ter beschikking gesteld dankzij onze sponsors 3D Systems, Advanced Engineering, Air Liquide, Esma, Materialise, Oerlikon, Renishaw en Voka West-Vlaanderen.

De Metal3D Challenge is een perfecte gelegenheid om te polsen naar de vaardigheden van de ontwerpers binnen de Benelux. Metaalprinten is een zeer vernieuwende techniek die niet enkel het maken van complexe vormen mogelijk maakt maar ook nog eens lichtere en toch sterkere ontwerpen kan realiseren. 

Tim Claeys, opleidingshoofd van de bacheloropleiding ontwerp- en productietechnologie VIVES Kortrijk, is blij met de belangstelling. “Als Hogeschool is het één van onze maatschappelijke doelstellingen om nieuwe technologieën uit te dragen. Via deze Metal3D Challenge is dit alvast erg breed gelukt. De wedstrijd heeft de deelnemers uitgedaagd om het beste van zichtzelf te geven.”

“Deelnemende studenten, makers en bedrijven hebben doorheen het wedstrijdverloop nieuwe ontwerpmogelijkheden kunnen ontdekken. Een dikke dankjewel aan de partners die dit mee mogelijk maakten. Om de creatieve geesten bij ontwerpers en makers extra te ondersteunen, krijgen in deze categorieën de volledige top 3 hun ontwerp geprint”, aldus nog Tim Claeys.

Ook Kris Binon, Directeur Flam3D, is positief verrast met de brede interesse voor de wedstrijd: ”Ontwerpen voor metaal 3D-print kan je bezwaarlijk een ‘standaardcompetentie’ noemen. We wisten dus dat we een gokje waagden door een wedstrijd uit te schrijven in dit high-end segment. Uiteraard zijn we als mede-organistoren blij dat er aardig wat respons was en dat we met deze wedstrijd het belang van de technologie eens echt in de kijker kunnen plaatsen.”

Deel dit via