Erasmusstudente van VIVES maakt prototype voor bootje in kader van herdenking Groote Oorlog

Frank Devos
bootje.png

María Martín Ventas, een Spaanse Erasmusstudente aan VIVES campus Kortrijk, is samen met haar team winnaar geworden van een wedstrijd in het kader van Waterfront. Het team ontwikkelde een bootje waarvan op 29 juni 2018 3000 exemplaren in zee worden gezet en waarop een hoopvolle ‘boot’-schap voor de toekomst wordt vermeld.

Waterfront is een van de activiteiten rond de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog, in navolging van Woordfront en Kraterfront. Waterfront wordt de opener van de editie 2018 en vindt op 29 juni plaats over een afstand van bijna 27 kilometer, van de havengeul in Zeebrugge tot de havengeul in Oostende. Het evenement wil vooral de aandacht vestigen op de toekomst, de hoop, verzoening, vergeving en het herbeginnen als mensdom na een catastrofe.

6000 mensen zullen die vrijdag om 19u een Waterfront vormen in een 21 kilometer lange ketting. Ze houden een bootje vast op het water en pennen er een hoopvolle ‘boot’-schap op voor de toekomst.

Net zoals bij het Kraterfront kan de Provincie West-Vlaanderen voor dit project rekenen op de medewerking van scholen: studenten van de bacheloropleidingen ontwerp- en productietechnologie (VIVES) en industrieel productontwerpen (Howest) mochten de bootjes ontwerpen. Het moest vervaardigd zijn uit volledig ecologisch materiaal, beschreven kunnen worden, waterbestendig zijn en gebruiksvriendelijk opgebouwd kunnen worden door de participanten. Daarvan worden er 3000 vervaardigd. 

Er werden acht gemengde teams samengesteld met studenten van beide hogescholen. Deze teams leverden elk een productieklaar ontwerp af (gelinkt aan een bepaalde productietechniek zoals rotomoulding, vacuumvormen, textiel … ).

De Spaanse María Martín Ventas, van september 2017 tot januari 2018 Erasmusstudente aan VIVES campus Kortrijk, maakte deel uit van een team dat moest werken rond textiel. Opzet van het team was een bootje te creëren dat leuk was om in elkaar te steken – door het te vullen met ballonnen blijft het drijven – en achteraf nog kon worden gebruikt. Het kan immers nog dienst doen als zitzak. Het heeft een heel eenvoudig patroon en kan makkelijk worden gemaakt. Belangrijk is ook dat het makkelijk te transporteren is aangezien het plat kan worden verpakt.

Deel dit via