Eerste studenten 3D-metaalprinten in Vlaanderen afgestudeerd

Frank Devos
emileniels.png

Additive manufacturing (3D-printing) met metaal is een recente technologie. Deze techniek vindt in de lokale maakindustrie traag zijn intrede. Er bestaat nog heel wat koudwatervrees en momenteel zijn hiervoor geen praktisch geschoolde werknemers aanwezig.

Aan VIVES Kortrijk, opleiding ontwerp- en productietechnologie, studeerden de eerste studenten in Vlaanderen af met praktische kennis rond metaalprinten. Het gaat om Emile Schollier uit Izegem en Niels Casier uit Harelbeke. Hun proef wordt voorgesteld tijdens de Week van het Ontwerpen van 18 tot 22 oktober 2017 in de Kortrijkse Budafabriek. VIVES is de enige Hogeschool in België met een metaalprinter.

Een eerste kennismaking met het additive manufacturing, kortweg AM, was het kunststof 3D-printen, daarna werd een inleiding tot het metaal 3D-printen gegeven en alle nevenprocessen die hierbij horen. De taak van de studenten was sommige zaken te optimaliseren en alles te documenteren zodat andere gebruikers deze machines ook kunnen bedienen.

Ook werd onderzoek gedaan naar de mogelijkheid tot het printen van poreuze metaalstructuren; de geprinte stukken werden getest op verschillende eigenschappen. Andere onderdelen met inwendige koelkanalen, eventueel vormvolgend, werden ook geprint en getest naargelang hun functie.

Met alle opgedane kennis is een ontwerp, specifiek voor additive manufacturing, gemaakt voor een extrusiekoelkaliber. Het doel is om tot een ontwerp met meerdere voordelen tegenover de klassiek gemaakte koelkalibers te komen. De beoogde voordelen zijn een betere conforme koeling, minder materiaalgebruik, en snellere en goedkopere productie van het kaliber. Ook is het de bedoeling dat dit ontwerp universeel toepasbaar is voor andere koelkalibers.

Hun bachelorproef wordt tentoongesteld op de week van het ontwerpen. 

Deel dit via