Eerste digitale beurs voor foodprofessionals in samenwerking met VIVES Roeselare

Frank Devos
food.jpg

Tijdens de lockdown kreeg de korte keten een sterke boost. Mensen ontdekten het lokaal en ambachtelijk lekkers. Vanaf maandag 21 september 2020 vindt er voor het eerst een digitale beurs plaats die zich richt op business-to-businesscontacten voor hoevebedrijven en lokale producenten. Het studiegebied biotechniek van VIVES Roeselare is een van de initiatiefnemers.

In 2019 werd voor het eerst een B2B-Smaakmarkt georganiseerd in Kortrijk Xpo. Meer dan 100 lokale producenten, afkomstig uit West- en Oost-Vlaanderen, waren er fysiek aanwezig om hun producten voor te stellen aan talrijk geïnteresseerde chefkoks, foodprofessionals, grossisten, aankopers en eigenaars van een horeca-, delicatesse- of retailzaak. 

Omwille van dit succes werd beslist om in maart 2020 een tweede editie van de B2B-Smaakmarkt te organiseren in de Ghelamco Arena in Gent. Het coronavirus besliste er echter anders over. “We waren eerst van plan om de B2B-Smaakmarkt uit te stellen naar september. Omdat er weinig zekerheid was of het dan wel fysiek zou kunnen doorgaan kozen we ervoor om een digitaal alternatief te organiseren”, bevestigt Gaël Staelens van Hogeschool VIVES.

Anke Allaert (POM West-Vlaanderen): “We gingen een samenwerking aan met een videoproductiehuis die deze zomer de 100 geregistreerde standhouders van onze fysieke beurs bezocht. Van elk van hen werd een video van 30 seconden gemaakt waarin ze zich kort voorstellen”.

Oost-Vlaams gedeputeerde Leentje Grillaert, voorzitter EROV: “De ontvangst was heel hartelijk. De lokale producenten waren heel blij met deze kans. Voor hen is het een nieuwe manier om zakelijke contacten te leggen en hun lokale producten in de gerechten van horecazaken en grootkeukens in de buurt te krijgen. We zien in dit verhaal dat alle spelers in de keten elkaar ondersteunen.”

De verschillende video’s kan je vanaf maandag 21 september 2020 via www.smaakmarkt.eu. “Er is een kaart op de website waarbij je kan kijken welke lokale producenten bij jou in de buurt gelegen zijn. Daarnaast kan je via de zoekbalk ook filteren op: type product, provincie, postcode en woonplaats. Zo hopen wij dat iedereen vlot de samenwerkingen kan vinden waar hij of zij naar op zoek is”, aldus Tijl Labeeuw van Inagro.

Deze organisatie kwam tot stand binnen het Europees Interregproject Reframe. Binnen dit project werken Inagro, POM West-Vlaanderen, EROV, de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Hogeschool VIVES samen om de lokale economie te ondersteunen door in te spelen op de korte keten. Met dank aan de partners UNIZO West- en Oost-Vlaanderen, Horeca Vlaanderen, PUUR Gent, Grootkeukenkoks Oost-Vlaanderen, Buurtsuper, Westtoer en Toerisme Provincie Oost-Vlaanderen voor het mee uitdragen van de B2B-Smaakmarkt.

Deel dit via