Drie oud-studenten voedingstechnologie van VIVES werken in hetzelfde bedrijf

Frank Devos
meatandmore.jpg

Binnenkort studeren terug heel wat studenten af. In bepaalde opleidingen vinden de studenten heel snel werk. Zo ook voor de bacheloropleiding agro- en biotechnologie afstudeerrichting voedingstechnologie. “Vaak hebben de studenten al een jobaanbod in handen nog voor ze zijn afgestudeerd. Het aantal vacatures is veel groter dan het aantal studenten dat afstudeert”, bevestigt Ingrid De Man, coördinator voedingstechnologie bij VIVES.

Er is een grote vraag naar voedingstechnologen vanuit het werkveld. Ze stromen door naar brouwerijen, zuivelverwerkende bedrijven, vlees- en visverwerkende bedrijven, bakkerijen,… Sommigen gaan aan de slag in productontwikkeling of richten zich op een job als kwaliteitsverantwoordelijke of productieverantwoordelijke. Anderen kiezen voor de dienstensector en komen bijvoorbeeld bij het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) of een kwaliteitslabo terecht. Anouk, Jens en Veerle, 3 oud-studenten van de afstudeerrichting voedingstechnologie, kwamen bij Meat&More terecht, een voedingsbedrijf gespecialiseerd in vlees en maaltijden.

Kenden jullie elkaar al voor de job?

Jens: Ik ben samen met Anouk de opleiding gestart. Veerle kende ik nog niet.

Anouk: Ik kende Veerle wel al. Ze zat in haar laatste jaar toen ik begon met de opleiding voedingstechnologie. Ze was ook mijn meter in de studentenclub. Via haar kwam ik bij Meat&More terecht.

Hoe kwam je bij de opleiding voedingstechnologie?

Veerle: Ik studeerde slagerij in het middelbaar en vond de theoretische kant van vlees heel interessant. Toen ik hoorde over de opleiding voedingstechnologie wist ik dat ik hierin verder zou studeren.

Anouk: In het middelbaar volgde ik de opleiding bakkerij in Ter Groene Poorte. Mijn vriend kwam kijken naar de afstudeerrichting landbouw op een opendeurdag en zo ontdekte ik de opleiding voedingstechnologie. 

Jens: Ik was altijd al gepassioneerd door voeding en wetenschap. Via een beurs in Gent kwam ik in contact met de opleiding. 

Op vandaag werken jullie alle drie bij Meat&More. Is dit jullie eerste job?

Anouk: Ja, van mij wel. Ik werk sinds 2017 als kwaliteitsmedewerker product- en procesopvolging. Ik volg interne klachten op, doe leveranciersaudits, volg houdbaarheidsanalyses en andere processen verder op.

Jens: Voor mij is het ook mijn eerste, vaste job. Ik werk sinds vorig jaar als kwaliteitsinspecteur en coach. Daarbij bezoek ik verschillende winkels en volg ze ook op naar hygiëne en procedures. Daarnaast ondersteun ik ook de medewerkers als ze vragen hebben over de kwaliteit van producten. Zo krijgen ze meer inzicht in de producten of kunnen ze die beter naar waarde schatten.

Veerle: Ook van mij is het mijn eerste job. In 2016 ben ik gestart op de dienst product- en procesontwikkeling. Mijn verantwoordelijkheden liggen vooral bij vers vlees, gehaktsoorten en panklare producten.

Wat brengt de toekomst?

Veerle: We zijn sterk aan het groeien. Er zijn nieuwe ontwikkelingen van het machinepark waarbij we sterk betrokken worden. Zo leren we ook heel veel bij.

Jens: Je krijgt heel veel vrijheid om bepaalde zaken aan te pakken. Dat geeft veel voldoening.

Anouk: We zoeken nog een product- en procesontwikkelaar. Misschien kunnen we terug een oud-student voedingstechnologie verwelkomen?

Deel dit via