Docenten VIVES trekken naar het werkveld

Frank Devos
wouter.png

“Ik ga dus eens vier weken in een bedrijf werken!” laat Wouter De Schepper, docent marketing van VIVES campus Kortrijk aan zijn collega’s weten. Hij verlaat vier weken de hogeschool om zijn website usability-expertise bij AG Consult te versterken.

Ook Nele Ducatteeuw (lerarenopleider aan campus Torhout) en Kristin De Buyser (docent voeding- en dieetkunde aan campus Brugge) zijn momenteel op stage in respectievelijk basisschool De Klimtoren in Jabbeke en AZ Brugge. In de maand mei volgen drie andere collega’s.

Vorig jaar al werden 350 docenten één dag in het werkveld ondergedompeld. Die ervaring werd gesmaakt en de vraag naar meer klonk luid. Als antwoord besloot VIVES middelen vrij te maken en zes docenten een maand de hogeschool uit te sturen. VIVES is met zijn 13500 studenten de grootste hogeschool van West-Vlaanderen en stelt ongeveer 850 docenten te werk. De bedoeling is dan ook dit project jaarlijks te herhalen en uit te breiden.

De docenten verwerven tijdens een werkveldstage inzichten die inzetbaar zijn in de hogeschool. Ze verdiepen of verbreden hun professionele identiteit, gaan in dialoog met het werkveld en stellen hun expertise ter beschikking. De band tussen hogeschool en werkveld wordt op die manier versterkt. En nieuwe kansen bieden zich aan om samen met de bedrijven de VIVES-studenten voor te bereiden op de beroepen van morgen.

De nieuwe ideeën duiken al op tijdens de stage. In de tweede week van haar stage in basisschool De Klimtoren te Jabbeke vraagt Nele zich het volgende af: “Het doet me denken: het is niet moeilijk om les te geven aan kinderen die vlot mee zijn. Hoe iets op een didactisch goede manier uitleggen zodat kinderen die moeite hebben met wiskunde, mee zijn, dat is pas andere koek… Moeten we hier niet meer op inzetten bij onze studenten?”

Prompt organiseert ze twee bezoekdagen (13 maart en 16 mei 2018) waarbij de kinderen van de basisschool op bezoek komen in VIVES om de studenten van de lerarenopleiding alles te vertellen over hun school. Een mooie stap richting nog meer connectie tussen werkveld en opleiding.

Deel dit via