Docente Dominique Lannoo van VIVES Kortrijk publiceert tweede Franstalige roman

Frank Devos
dominiquelannoo.png

Dominique Lannoo, docente aan het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde van VIVES Kortrijk, publiceerde, amper negen maanden na haar debuut, een nieuwe roman. Mon Marathon is opnieuw in het Frans geschreven, een taal die voor haar door haar baan als docente Frans als een tweede natuur aanvoelt.

“Mijn eerste boek Reflets turquoises is zo goed ontvangen dat een tweede boek niet kon uitblijven”, vertelt Lannoo. “Ondanks het Frans als voertaal heeft het boek hier toch goed verkocht. Ik wilde de mensen de schoonheid van het Frans opnieuw laten ontdekken en de reacties waren in dat opzicht heel positief. Het motiveerde me om op hetzelfde elan verder te gaan. Ik ben in juli 2018 met goede moed aan Mon Marathon begonnen en zes weken later was het boek af.”

Het boek volgt een vrouw tijdens een marathonwedstrijd. Terwijl ze loopt, overloopt ze ook haar leven en dat mag je best chronologisch opvatten. Sommige hoofdstukken zijn genoemd naar het aantal kilometers dat ze op dat moment al gelopen heeft. Andere verwijzen dan weer naar het jaartal waarin een bepaalde herinnering zich afspeelt. "Dat concept van de loopwedstrijd kwam naar boven omdat ik vorig jaar zelf tien kilometer voor Kom op tegen Kanker heb gelopen," vertelt Lannoo. "Voor mij was dat al een grote prestatie na een rugoperatie die ik eerder had ondergaan. Niet dat dit boek autobiografisch is, maar je grijpt altijd terug naar elementen die je zelf meemaakte omdat die nu eenmaal dichter bij je eigen leefwereld aanleunen.”

Ook de nauwe banden binnen een familie zitten in de plot verweven. “Het hoofdpersonage is het tweede kind binnen een gezin, net als ik. Het eerste kind wordt vaak verwend, het tweede moet meer zijn eigen weg vinden. Sommige zaken krijg je willens nillens met de paplepel mee. Soms is dat leuk, andere keren net iets minder aangenaam. Dat komt in het boek allemaal aan bod. Bij pasgeboren kindjes hoor je soms ‘Hij of zij lijkt toch zo goed op de mama of papa.’ Dan denk ik: “Laat dat kind toch eens zichzelf zijn!” Die psychische strijd voert mijn hoofdpersonage ook, op het moment dat ze parallel een fysieke strijd voert.”

Mon Marathon werd uitgegeven door de Franse uitgeverij Edilivre en is verkrijgbaar in de boekhandel en online, op papier en als e-boek. Het filiaal van Standaard Boekhandel op de VIVES-campus in Kortrijk heeft in elk geval verschillende exemplaren liggen voor geïnteresseerde studenten en collega’s. Ook in de campusbibliotheken van VIVES Brugge, Kortrijk en Torhout vind je Mon Marathon in de rekken.

Deel dit via