De Zandberg en VIVES nemen het werk onder de loep van een kunstenaar met het syndroom van Down en dementie

Frank Devos
bergeman.png

Het syndroom van Down kan recent rekenen op heel wat media-aandacht. Het syndroom is wekelijks on the road op televisie. En er is de Nip-test die een pak ethische vragen triggert. Hetzelfde geldt voor dementie. Dementie is immers een wijdverspreid gezondheidsprobleem. Een problematiek die velen van ons leren kennen in de nabije omgeving. Op donderdag 16 mei 2019 om 19u organiseren VIVES (studiegebied sociaal-agogisch werk) en kunstwerkpaats De Zandberg de lezing: ‘Over kunst, down en dementie’, dit in boekenhuis Theoria, Casinoplein 10 in Kortrijk.

Centraal staat het werk van kunstenaar Danny Bergeman. De lezing brengt een bijzondere en originele inkijk in zowel het syndroom van Down als in dementie. Centrale vragen zijn: Hoe is Down zichtbaar in het werk van Bergeman? Hoe is de aftakeling door dementie zichtbaar? Wat is de impact op het werk van een kunstenaar? Wanneer houdt kunst op kunst te zijn? Hoe kan je een kunstenaar blijven ondersteunen ondanks de voortschrijdende aftakeling?

In de avondlezing reflecteren Peter Van Hecke, Jo Coucke en Karel De Corte over het werk en de impact van dementie op het werk van Danny. De insteken zijn verschillend, aanvullend, tegenstrijdig. Peter Van Hecke is artistiek mentor in kunstwerkplaats de Zandberg. Hij beschrijft de dagdagelijkse ondersteuning t.a.v. Danny. Een verhaal van ups en downs. Karel De Corte, orthopedagoog, heeft het over de herkenbaarheid van Down in het werk en leven van Danny Bergeman. Jo Coucke, tot slot, waardeert als kunsthistoricus de kunstenaar Danny Bergeman.

Vooraf aanmelden is aangewezen en kan via deze link. Op deze pagina is ook meer informatie terug te vinden. 

Deel dit via