Dag van het Onderzoek

Wat zijn de voor- en nadelen van artificiële intelligentie? In hoeverre is de mens maakbaar? Wat is impact? Hoe ga ik aan de slag met gender en diversiteit? Wat zijn de nieuwste calls waarop VIVES wil inzetten? Allemaal vragen waarop we antwoorden zoeken of nieuwe inzichten delen tijdens de Dag van het Onderzoek op campus Kortrijk op 4 oktober ‘22.
Doel is mensen samen te brengen en te inspireren. Het is een unieke gelegenheid voor collega's, onderzoekers én externen om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen, zowel binnen als tussen vakgebieden. Het eerste deel in de voormiddag bestaat uit enkele keuzesessies. Tijdens de middag is er een lunch en kan je projecten & expertise ontdekken op de vele onderzoeksposters.
In het tweede deel presenteren enkele sprekers plenair hun inzichten rond diverse thema's. Mieke de Ketelaere (IMEC) en Aeneas De Baets (De Maakbare Mens) leggen elk op hun eigen manier de link tussen technologie en de mens. De dag van het onderzoek wordt afgesloten door mediakunstenaar Dries Depoorter, gevolgd door een informele receptie.
Info en inschrijvingen: https://www.vives.be/nl/over-vives/kalender/dag-van-het-onderzoek
Keynote: The Good, The Bad and The Ugly van AI door Mieke De Ketelaere
Vanuit onderzoek worden er steeds geavanceerdere AI-toepassingen ontwikkeld, maar naast de businesswaarde en de technische mogelijkheden die deze oplossingen bieden moet er steeds meer rekening gehouden worden met thema's zoals privacy, ethiek, energieverbruik en aansprakelijkheid. De discrepantie vergroot tussen wat de ontwikkelaars creëren, wat de eindklant koopt en wat de overheid graag wil. In deze sessie zullen wel ons op een toegankelijke manier verdiepen door verschillende brillen op te zetten.
Geertrui Mieke De Ketelaere is Strategic Advisor bij IMEC. Ze is licentiaat burgerlijk en industrieel ingenieur en specialiseerde zich tijdens haar studies in robotica en artificiële intelligentie. De voorbije 25 jaar werkte ze voor verschillende multinationals rond alle aspecten van data en analytics (IBM, Microsoft, SAP, SAS, etc). In 2018 werd ze genomineerd als "ICT Vrouw van het Jaar" in België.
Keynote: De Maakbare Mens door Aeneas De Baets
Met nieuwe technologieën als genetische testen, gentherapieën, vruchtbaarheidsbehandelingen, stamceltherapieën, hersenimplantaten en geavanceerde prothesen lijkt de mens meer en meer maakbaar te zijn. We zijn nu beter in staat om bepaalde ongeneeslijke ziekten te vermijden of te behandelen. Kijken we naar de toekomst, wordt het mogelijk de mens te ‘verbeteren’ met een langer leven of hogere capaciteiten. Allemaal goed nieuws? Of moeten we letten op een keerzijde aan de medaille?
De Maakbare Mens is een sociaal-culturele organisatie die informeert over de mogelijkheden en risico’s van nieuwe medische technologieën, zodat iedereen keuzes kan maken die henzelf en anderen ten goede komen. Vanuit vrijzinnig humanistische waarden stimuleren ze het publieke debat over het gebruik van deze technologieën. Aeneas De Baets is beleidsmedewerker bij De Maakbare Mens en filosoof van opleiding.
'Surveillance Art, Dying Phones and Fake Likes' door Dries Depoorter
Dries Depoorter is een Belgische kunstenaar die werkt met technologie. Zijn aanstekelijke en humoristische werk behandelt thema's als privacy, sociale media en artificiële intelligentie. Onder zijn creaties zijn verschillende producten zoals apps, games en interactieve installaties. Hij studeerde zes jaar elektronica voordat hij de overstap naar de kunstacademie. Vandaag stelt Dries tentoon, houdt hij lezingen en werkt hij als freelance conceptmaker die zich richt op digitale processen.
Dries stelde tentoon in het Barbican London, Art Basel, Mutek Festival Montreal, Bozar, Para Site Hong Kong, Mozilla The Glass Room San Francisco, IDFA Doclab, Mundaneum. FOMU, Ars Electronica, NRW, World Press Photo, WIRED25, HEK. Hij gaf lezingen voor TEDx, MoMA, SXSW, Chanel, Adidas, Mutek Festival, STRP festival, Dutch Design Week and web2day.