Brugge zet in op studentenmobiliteit

Stad Brugge, Stuvo VIVES en Stuvo Howest zetten in op diverse initiatieven die de studenten de mogelijkheid bieden om op een milieuvriendelijke en voordelige manier naar de campus te komen.
Van 16 tot 22 september '22 loopt de Europese Week van de Mobiliteit. De partners maken van deze gelegenheid gebruik om een campagne te lanceren om duurzame mobiliteit bij onze Brugse studenten te promoten. “Met 10 000 studenten hoger onderwijs in Brugge is het van belang deze doelgroep te leiden naar weloverwogen keuzes voor hun verplaatsingen, zowel van thuis naar de campus als binnen de stad van campus naar stageplek of van kot naar café. Dat ze zich veel verplaatsen is duidelijk uit de mobiliteitsenquête die we vorig jaar samen met de Provincie bij 1566 studenten hebben afgenomen”, legt schepen van Brugge studentenstad Mathijs Goderis uit.
Uit de afgenomen enquête blijkt dat 62,1 % van de Brugse studenten pendelen en dat de meerderheid hiervan ook effectief kiest voor duurzame mobiliteit. 47% van de studenten komt met de trein en 8,9% met de bus. Om effectief tot aan de campus te geraken geeft 76,3% van de studenten aan dat de fiets niet alleen de snelste manier is om er te geraken maar ook het milieuvriendelijkst (41,9%) en het sportiefst (60%).
Gele studentenfietsen
“Hierop anticiperen we vanuit de scholen en Brugge studentenstad via het verhuur van de gekende gele studentenfietsen.”, gaat schepen Goderis verder. “Dankzij de samenwerking tussen VIVES, Stad Brugge en Fietspunt Brugge kunnen studenten tegen amper 6 euro per maand een studentenfiets huren, inclusief sterk slot en onderhoudscontract. De fietsen kunnen bij het begin van het academiejaar afgehaald worden op de campus. Doorheen het jaar kunnen de studenten terecht in het Fietspunt (station) of de Fietsherstelplaats (Pathoekeweg) om een fiets te huren, terug te brengen of voor het onderhoud ervan. Er zijn momenteel 500 studentenfietsen in omloop en we blijven deze elk jaar evalueren in aantallen.”
Met deze communicatiecampagne willen de hogescholen en de Stad iedereen er bewust van maken om alternatieve en duurzame mobiliteit te overwegen om van en naar de campus te komen. Samen met Stuvo VIVES en Stuvo Howest werd een communicatieplan uitgewerkt om het bestaande (duurzame) aanbod in de kijker te zetten via hun websites, e-mails, introductiedagen en ledschermen op de campus.
VIVES
stuvoloods.be/brugge/mobiliteit
Voor de fietsers
Op de campus is er een ruime en overdekte (brom)fietsenstalling voor 790 tweewielers. Aan de fietspomp in de fietsenstalling kan je gratis je banden oppompen. Voor iedereen die met de fiets komt en zich wil verfrissen zijn er douches aanwezig op de campus zelf én in STUVO (dienst studentenvoorzieningen).
Openbaar vervoer
De campus is gelegen op 20 minuten wandelen van het station. Op schooldagen is er op piekmomenten (7u30-9u30, 12u-13u30 en 16u30-18u30u) een bus die rijdt om de 10 minuten van het station naar de campus en terug. Een busrit duurt 10 minuten. Studenten krijgen een korting op buskaartjes via STUVO. Aan het onthaal van STUVO kunnen ze een 10 rittenkaart van €17 krijgen, maar ze betalen maar 13€.
Auto
Studenten en personeelsleden kunnen zich via vives.carpool.be registreren om eenvoudig en snel een gesprekspartner te vinden om te carpoolen. Op de ruime gratis campusparking is ook een laadpaal aanwezig voor twee elektrische wagens. Studenten kunnen een laadpas aanvragen aan het secretariaat om gratis te laden.
Howest
www.howest.be/nl/stuvo/mobiliteit
Carpoolen wil men dit academiejaar vanuit Brugge Studentenstad optimaliseren door een gezamenlijk carpoolplatform op te starten, waar medewerkers en studenten van alle Brugse campussen elkaar makkelijk kunnen vinden.
Brugge Studentenstad
Brugge Studentenstad is de succesvolle samenwerking tussen Stad Brugge, Howest, VIVES, KU Leuven campus Brugge, ZoWe Verpleegkunde, Vesalius Verpleegkunde en het Europacollege. Samen staan we in voor een leefbare stad voor onze studenten, met aandacht voor een vlotte en veilige mobiliteit, degelijke huisvesting, voldoende studeerlocaties en de nodige portie ontspanning via sportieve en culturele evenementen.