Black Shareday in plaats van Black Friday in VIVES Kortrijk

Frank Devos
onderwijskortrijk.png

We worden overal om de oren geslagen met Black Friday. Het studiegebied onderwijs van VIVES Kortrijk gooit over een heel andere boeg. Daar werden in het nieuwe onderwijsgebouw een weggeefkast en –rek geïnstalleerd waar collega’s en studenten spullen kunnen achterlaten die ze niet meer nodig hebben, en die andere collega’s en medestudenten kunnen meenemen.

Black Friday, midseason sales, singles day, kerstshopping … We worden constant aangespoord om nieuwe spullen te kopen. En dat doen we ook. Maar er zijn sociale en milieugrenzen aan deze overmatige consumptie. Door producten op zo’n grote schaal te produceren, belanden er steeds vaker producten op de afvalhoop. Spullen waarvan we achteraf gezien eigenlijk niet gelukkiger werden, die we niet nodig hadden of die we maar een beperkte tijd hebben gebruikt maar nog in goede staat zijn. 

Kleine beetjes helpen wél, vandaar dat het studiegebied onderwijs in de nieuwe Kortrijkse campus een weggeefkast en –rek heeft geïnstalleerd. Met een geefkast hoef je geen nieuwe producten aan te kopen, want je doet mee aan de circulaire economie. Door producten te delen, blijft het product steeds benut en duurt het langer alvorens het op de afvalhoop belandt. Er ligt vaak heel wat thuis in je kast dat je niet meer gebruikt. Met die producten kan je iemand anders gelukkig maken.

Spullen die niet worden meegenomen zal VIVES net voor de kerstvakantie schenken aan de Kortrijkse deelfabriek of kringloopwinkel. Op die manier gaat er niets verloren en is er opnieuw ruimte voor andere spullen.

Deel dit via