Belgische fertiliteitsexperten ontwikkelen in samenwerking met hogeschool VIVES een online leerplatform
1 op de 6 koppels ervaart vruchtbaarheidsproblemen in Europa. Het stijgend aantal koppels dat hulp zoekt bij het realiseren van de kinderwens is onder andere toe te schrijven aan het uitstellen van de kinderwens tot op hogere leeftijd en bepaalde levensstijlfactoren zoals overgewicht. In het verleden lag de focus van de seksuele opvoeding op school sterk op het vermijden van een ongewenste zwangerschap op jonge leeftijd, wat uiteraard een belangrijk doel is en blijft. Daarnaast is er binnen de nieuwe onderwijsdoelen ruimte om aandacht te besteden aan factoren die de vruchtbaarheid schade kunnen toebrengen.
Uit een bevraging van de VIVES hogeschool bij 1700 adolescenten blijkt dat jongeren weinig kennis hebben over de invloed van leeftijd op de vruchtbaarheid, zo denkt 40% van de jongeren dat het mogelijk is om zonder medische hulp zwanger te worden tot op menopauzale leeftijd. Meer dan 80% van de jongeren geeft aan niets te weten over de invloed van levensstijl op vruchtbaarheid. Fertiliteitsartsen merken dit kennistekort al langer in hun praktijk. Koppels zijn vaak verbaasd om te horen dat de leeftijd of gewicht een grote invloed heeft op hun vruchtbaarheid. Deze koppels geven aan dat ze deze informatie graag vroeger hadden gekregen en ook onderzoek toont aan dat deze informatie best op jonge leeftijd gegeven wordt (voor de leeftijd van 25 jaar). Een aantal Belgische fertiliteitsexperten (Over ons | Belgian Fertility Education Initiative (allesovervruchtbaarheid.be)) groepeerden zich met als doel om de bevolking te informeren rond vruchtbaarheid.
De website www.allesovervruchtbaarheid.be wordt deze week gelanceerd en bestaat uit de volgende luiken:
- Een luik voor leerkrachten met leermateriaal rond vruchtbaarheid: Ik ben leerkracht | Belgian Fertility Education Initiative (allesovervruchtbaarheid.be)
- Een luik voor personen die correcte informatie willen vinden rond vruchtbaarheid: Mijn vruchtbaarheid | Belgian Fertility Education Initiative (allesovervruchtbaarheid.be)
- Een luik voor zorgverleners: Ik ben zorgverlener | Belgian Fertility Education Initiative (allesovervruchtbaarheid.be) waar ook zorgverleners in de toekomst informatie gaan vinden rond vruchtbaarheid
In het luik voor leerkrachten staan leermiddelen gegroepeerd volgens de nieuwe onderwijsdoelen. Leerkrachten vinden op deze manier gemakkelijk presentaties, cursusmateriaal, video’s en dergelijke om in hun lessen te gebruiken. De ontwikkeling van het leerplatform gebeurde in samenwerking met leerkrachten en leerlingen van de 3de graad secundair onderwijs. Op 6 en 13 september worden er workshops georganiseerd voor leerkrachten die met het leerplatform aan de slag willen: Eekhout Academy.
Het leerplatform is het resultaat van een samenwerking tussen Belgische fertiliteitsspecialisten (www.ReproductiveHealthEducation.be) en hogeschool VIVES.
Heleen Deruytere
-
communicatie-verantwoordelijke gezondheidszorg
Ilse Delbaere
-
onderzoeker Expertisecentrum Zorginnovatie