Bacheloropleiding Supply Chain Management van VIVES Kortrijk laat studenten leren en werken tegelijk

Frank Devos
logistiekduaal.jpg

Op aangeven van de haven van Zeebrugge start VIVES Kortrijk vanaf volgend academiejaar met duaal leren voor bachelors Supply Chain Management. Een veertigtal bedrijven is al geïnteresseerd om vanaf september deeltijds een beroep te doen op studenten van het eerste tot derde jaar.

“Dit voorjaar las ik een interview met Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van het Zeebrugse havenbestuur. Hij nodigde daarin het onderwijs uit om de band met de bedrijven te versterken. Ik nam meteen contact om mogelijkheden voor Supply Chain Management te bespreken”, zegt opleidingshoofd Veerle Lahousse.

Het resultaat ligt nu op tafel: vanaf academiejaar 2019-2020 wordt werkervaring een integraal deel van Supply Chain Management. “Vanaf het eerste tot het derde jaar zullen de studenten gradueel meer tijd in een bedrijf kunnen werken. Dat worden geen stages, want de studenten worden effectief ingeschakeld in het werkproces. Zowel de studenten als het werkveld hadden gevraagd om meer praktijk in de opleiding. Bijvoorbeeld in het vak internationale handel is het dikwijls moeilijk om de realiteit van de documentenstroom in te schatten.”

Speeddate met bedrijven

Concreet zullen studenten vanaf het eerste jaar in een bedrijf aan de slag kunnen. Naarmate de opleiding vordert, vergroot ook het aantal werkdagen. In het laatste jaar zijn dat er zelfs meer dan zestig. In september zullen speeddates plaatsvinden waarbij de studenten kunnen solliciteren bij de bedrijven die een werkplaats aanbieden. Een student kan de volle drie jaar bij hetzelfde bedrijf blijven of jaarlijks wisselen. Maandag werd het project voorgesteld aan een veertigtal geïnteresseerde bedrijven.

De kennisuitwisseling zal in twee richtingen gebeuren. “We gaan voor elk jaar een draaiboek opstellen met het curriculum en opdrachten. We nodigen de bedrijven uit om via dit project mee ons studiepakket in te vullen. De ervaringen en behoeften in het werkveld zijn belangrijk om onze opleiding up-to-date te houden en om elkaar te versterken. Dit duaal leren in logistiek management is uniek in Vlaanderen”, zegt Lahousse. VIVES kreeg voor het duaal leren ondersteuning en feedback van het havenbestuur MBZ, Voka West-Vlaanderen, de vereniging van Zeebrugse private bedrijven APZI en een aantal andere bedrijven. Sylvie Allemeersch van Voka fungeert als connectie met de ondernemingen.

Grote werkzekerheid

VIVES Brugge Station deed als eerste in Vlaanderen ervaring op met duaal leren in de opleiding elektromechanica. “We leerden dat de koppeling van de theorie aan een praktische werkomgeving de studie veel aantrekkelijker maakt voor jongeren”, zegt Delphine Wante, coördinator onderwijsontwikkeling van VIVES.

VIVES Kortrijk en de ondersteunende partijen hopen dankzij dit duaal leren nog meer studenten te bereiken, want de nood aan logistiek geschoolde bachelors is groot. “Uit de cijfers van de VDAB leren we dat de logistieke sector en de logistieke afdelingen van de industrie flink wat vacatures tellen”, zegt Johan De Langhe, directeur van het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde van VIVES. “Als je ziet dat in de periode 2016-2021 op de Vlaamse arbeidsmarkt 300.000 mensen vervangen moeten worden omwille van pensioen, en dat voor de periode 2021-2026 de voorspelling op 500.000 nieuwe arbeidskrachten ligt, dan weet je dat er werk aan de winkel is. Daarom ontwikkelen we het draaiboek voor Supply Chain Management en het duaal leren in nauwe samenwerking met de bedrijven.”

jorisduaal.jpg
joris2duaal.png
Deel dit via