Algen binnenkort op je bord?
Komen er binnenkort algen op ons bord? Als het van VIVES en KU Leuven afhangt wel.
Minister Crevits riep de maand mei uit tot Vlaamse algenmaand. Dit is geen toeval, algen zitten boordevol eiwitten en gezonde vetten, maar komen toch nog veel te weinig op ons bord. Daarin willen KU Leuven en Hogeschool VIVES campus Roeselare verandering brengen door hun expertise te bundelen en zo het onderbenut potentieel van algen naar een breder publiek brengen.
Algen als meerwaarde op ons bord?
Algen, zowel de microalgen als de wieren, hebben een interessante voedingswaarde: ze zijn vaak rijk aan eiwitten en aan gezonde vetten zoals omega-3 vetzuren. Toch komen ze in de Vlaamse en zelfs Europese keuken maar zeer beperkt voor. Verder dan nori en wakame komen de meeste mensen niet.
Algen kampen ook voor veel consumenten met een negatieve bijklank omdat ze niet aantrekkelijk ogen of te talrijk voorkomen op ongewenste plaatsen zoals in zwembaden en vijvers. Dit is jammer want naast nutritioneel zijn algen ook ecologisch interessant. Als bron van omega-3 vetzuren vormen ze een waardig alternatief voor vette vis, terwijl de groei van algen een stuk sneller en efficiënter verloopt dan van vis.
Complementaire expertises
KU Leuven en VIVES hebben een lange traditie in onderzoek naar voeding. Zo gebeurt er op KU Leuven Campus Kulak Kortrijk reeds 15 jaar onderzoek naar de vetten in micro-algen. Vissen zijn rijk aan gezonde omega-3-vetzuren, net omdat ze massaal micro-algen eten. Dus waarom dan niet rechtstreeks micro-algen eten? Of de gezonde vetten extraheren en dan als ingrediënt in levensmiddelen gebruiken?
Micro-algen kunnen ook aan kippen gevoerd worden zodat hun eieren verrijkt worden met omega-3-vetzuren. Alle verschillende pistes werden reeds onderzocht met bijzondere aandacht voor de stabiliteit van de gezonde vetzuren. Door hun sterke mate van onverzadiging zijn deze vetzuren immers enorm gevoelig aan oxidatie, maar het goede nieuws is dat de omega-3 vetzuren uit micro-algen veel stabieler zijn dan die uit vis.
”Bij de onderzoeksgroep Food&Lipids krijgen we ook geregeld vragen van kleine en grote bedrijven omtrent het gebruik van micro-algen in voeding,” licht professor Imogen Foubert ook de interesse uit de industrie toe. Om algen breder te valideren dan enkel de vetten, wordt beroep gedaan op onderzoekspartners van KU Leuven en VIVES.
Algen bieden daarnaast ook heel wat potentieel voor de productie van vleesalternatieven door hun hoge eiwitgehalte. De onderzoeksgroep Meat Technology and Science of Protein-Rich Foods van KU Leuven Technologiecampus Gent staat al jaren sterk in de wetenschap en technologie rond vleeswaren en meer recent ook hun vegetarische en veganistische alternatieven.
Professor Ilse Fraeye springt daarom mee op de kar om het potentieel van algen aan te wenden. “In onze Westerse landen daalt de consumptie van vlees en vleeswaren omwille van ethische, ecologische en nutritionele bezorgdheden. Er is nood aan nutritioneel hoogstaande en kwaliteitsvolle alternatieven. Algen vormen hiervoor een veelbelovende grondstof.”
Maar ook in andere voedingsproducten kunnen algen een rol opnemen. Hier komt de expertise van Hogeschool VIVES om de hoek kijken. Binnen het Expertisecentrum (EC) Agro- en Biotechnologie van campus Roeselare bouwden ze al jaren ervaring op in de verwerking van nevenstromen en nieuwe teelten tot smakelijke producten.
“Bij VIVES zijn we vertrouwd met de processen van productontwikkeling van idee tot afgewerkt product. Er zijn recent heel wat productontwikkelingen met nieuwe eiwitrijke teelten. Algen passen daar perfect in”, stelt coördinator Yves De Bleecker. Ook studenten worden ingeschakeld in het ontwikkelingsproces. Zo presenteerden VIVES studenten voedingstechnologie begin mei nog hun gazpacho met algen als eindproduct van hun project productontwikkeling.
Duidelijke ambities voor en met de industrie
Ondanks de mooie inspanningen die in Vlaanderen geleverd worden, blijft de consumptie van algen op grote schaal geen evidentie. KU Leuven en VIVES wensen hun ervaring en kennis mee in de schaal te leggen. Al dit onderzoek en al die productontwikkelingen moeten uiteraard ook hun weg vinden naar enerzijds het bredere publiek en anderzijds ook de industrie om het geheel op grotere schaal te produceren.
VIVES en KU Leuven stelden recent een gezamenlijke Liaison Officer Food aan – Lomme Deleu – die net de link legt tussen de kennisinstellingen en het bedrijfsleven. “Vele handen maken licht werk, we steken graag de hand uit om algen steviger op de (menu)kaart te plaatsen”, aldus Lomme Deleu.
Meer info
Wie meer wil weten over de expertises van beide partijen of graag samen wil kijken wat samenwerkingsmogelijkheden zijn, kan contact opnemen met:
- Liason Officer Food Lomme Deleu: 016 376 778
- Voor KU Leuven: Imogen Foubert, 0474 46 25 54
- Voor VIVES: Yves De Bleecker, 0497 37 90 32