Afstandsstudent VIVES en eco-entrepreneur legt zich met start-up Commensalist toe op duurzame tuinen

Frank Devos
commensalist.png

Na de wereld te hebben verkend en talloze duurzame tuin-, landschaps- en agricultuurprojecten te hebben bezocht vond Louis De Jaeger uit Brugge het tijd om zich terug in België te vestigen. Hij richtte Commensalist op om particulieren, overheden en bedrijven te begeleiden bij het aanleggen van een duurzame tuin. Intussen volgt hij de opleiding groenmanagement via afstandsonderwijs aan VIVES.

Louis De Jaeger heeft zes jaar lang met zijn vriendin films gemaakt en de wereld rondgereisd: van Canada tot Panama, van Rusland tot Marokko. Onderweg heeft hij een lang vergeten passie herontdekt, namelijk de natuur. “Door te logeren bij mensen in Mexico, die hun stukje grond volgens de regels van Permacultuur aan het omtoveren waren tot een zelfvoorzienend domein, was ik helemaal verkocht. Er is immers niets zo magisch als een zaadje in de grond steken waarvan je voor de rest van je leven vruchten kan plukken.”

Eens aangekomen in België was hij zodanig verbluft van hoe weinig mensen iets doen met hun tuin, dat hij heeft besloten hieraan iets te doen. “Het zou een mens zijn hoogsteigen paradijs kunnen worden, een toevluchtsoord, een vakantiebestemming. Alle Belgische tuinen samengeteld vormen een groter oppervlak dan het grootste natuurreservaat in België.”

Daarom heeft hij Commensalist opgestart, met als doel om zowel particulieren als bedrijven en overheden te overtuigen om ervoor te kiezen meer te halen uit hun stukje groen. Verder schrijft hij artikels over duurzaam leven, is hij te boeken voor lezingen en kan je hem tegen het lijf lopen op tal van evenementen, beurzen en congressen.

Commensalist begeleidt de klant en biedt verschillende tuinontwerpen aan, van hondvriendelijke tuinen tot prestigetuinen, van budgettuinen tot eetbare tuinen. Het bedrijf doet beroep op een netwerk van ecologische tuinprofessionals en brengt de klant in contact met de geknipte tuin- of landschapsarchitect en/of tuinaannemer. Commensalist is een plant die gebruik maakt van de andere plant zonder die te schaden. Dit principe, de juiste plantenrelaties vinden, is de core van Commensalist.

Afstandsonderwijs aan VIVES

“Ondanks het feit dat ik op mijn achttiende de school had afgezworen volg ik sinds september vorig jaar een bacheloropleiding groenmanagement aan Hogeschool VIVES, en dit via afstandsonderwijs. Het systeem is heel flexibel. Je kunt immers je studie en examens makkelijk spreiden, zo zijn er veel meer examenmomenten dan in een dagopleiding. Dit maakt dat ik studeren heel vlot kan combineren met mijn job en gezin. Bovendien krijg ik bij mijn start-up ook steun van de businesscoaches van VIVES.”

Hij woonde verder verschillende evenementen bij zoals Tech Startup day, Disruptival, Eyenovation en enkele boeiende workshops zoals Gentrepreneur en CAPISH. "Deze workshops hebben me geholpen om mijn eigen motivatie beter te begrijpen, een businessplan te schrijven en te bepalen wat ik wil bereiken. Uiteindelijk bleef hetzelfde verhaal terugkeren van start-uppers: begin eraan! Dus ben ik nu fier dat ik onlangs naar het ondernemingsloket ben gestapt. Als lid van de Westhoek ondernemersclub te Ieper ben ik gematcht aan een ervaren CEO. Door middel van kruisbestuiving helpen we elkaar groeien als mens en als ondernemer, dit geeft een extra push en het is ook fijn om een motivator te hebben." 

Louis droomt ervan mensen, bedrijven en overheden te inspireren, onder andere met zijn lezingen, om duurzame beslissingen in het leven te maken. En duurzaamheid gaat niet enkel over je tuin of je eetgewoonten, het gaat veel verder dan dat. "Als ik echt mijn grootste droom moet delen, dan hoop ik in de toekomst steden te bouwen in de woestijn en door middel van landschapsingrepen het water terug te brengen en wereldwijd, op droge plekken, groene oases te creëren. Maar ik begin eerst met mijn eerste missie: de markt voor duurzame tuinen vergroten!"

Deel dit via