Acht studenten verpleegkunde geselecteerd voor Science in Care-project

Frank Devos
carestudenten.png

Science in Care heeft als doel studenten verpleegkunde op een uitdagende, out-of-the-box manier aan de slag te laten gaan met de theoretische onderzoekskennis die ze hebben opgedaan tijdens hun voortraject aan de KU Leuven. De studenten worden uitgedaagd om creatief, innovatief en ondernemend uit de hoek te komen. Het is een pilootproject gecreëerd op basis van een unieke samenwerking met de KU Leuven en de Vlaamse hogescholen VIVES, UCLL, Thomas More en Odisee. Voor dit project zijn acht studenten geselecteerd van de bacheloropleiding verpleegkunde

Tijdens een intensieve driedaagse bootcamp werden de studenten ondergedompeld in de wereld van praktijkgericht onderzoek in zorg. Zowel live sprekers als digitale bedrijfsbezoeken en workshops stonden op de planning. Zo hoorden we onder meer ervaringsdeskundige Jeroen die al acht jaar leeft met hartfalen, Leen Broeckx van de zorgproeftuin LiCaLab, en Inge Thijs, Christophe Smeets en Dorien Lanssens van Future Health. Qua bedrijfsbezoeken kwamen Janssen Pharmaceutica en Fibricheck aan bod. Op die manier maakten de studenten kennis met allerlei aspecten van hun toekomstige job als verpleegkundige ‘live’ van op het terrein.

“Verpleegkundigen worden vaak opgeleid om oplossingen te zoeken voor problemen. Tijdens deze bootcamp geven we de studenten mee dat alle dingen die de dag van vandaag moeilijk zijn, opportuniteiten zijn. Je kan die alleen aangaan met de juiste mensen rondom je”, zegt Tine Vanderplancke van VIVES en voorzitter van de werkgroep Science In Care Traject.

Zahra Carlier, student bachelor verpleegkunde, van VIVES Kortrijk, verwoordt het als volgt: “Achter elke deur ligt een opportuniteit. Durf aan te kloppen”. Geïnspireerd door bezieler Dr. Paul Janssen neemt Pauline Rogiers, student bachelor verpleegkunde van UCLL Gasthuisberg vooral mee dat de menselijke geest net een parachute is. Die werkt het best als die open is. 

Deze driedaagse vormde het startschot van een project dat gedurende het hele jaar zal lopen waarbij de studenten zullen werken rond het gebruik van zorgtechnologie in de context van hartproblemen. Doorheen het jaar worden sessies rond wetenschapscommunicatie georganiseerd. Het jaar wordt afgesloten met een voorstelling van het uitgewerkte project voor een externe jury met uitreiking van een Honours Degree.

Deel dit via