5 vacatures per student technology

VIVES kan de vraag van de technologische arbeidsmarkt amper bijhouden. Zelfs Erasmus-studenten worden binnengehaald door bedrijven.
Het tekort aan technisch en technologisch geschoolde werkkrachten is in West-Vlaamse bedrijven gigantisch groot. Met het einde van het academiejaar in zicht merkt VIVES opnieuw een stijgende vraag naar technologische profielen. De vraag is zo groot dat bedrijven zelfs jobs aanbieden aan Erasmus-studenten, die hun thuisland achterlaten om hier te komen werken. VIVES biedt technology-opleidingen aan in Brugge, Kortrijk en Oostende.
De vraag naar medewerkers met een sterke technologische achtergrond is altijd groot geweest in West-Vlaanderen. De provincie is bekend voor haar technologische bedrijven en maakbedrijven, maar die zitten de laatste jaren steeds vaker met de handen in het haar. Dat merken ze ook bij Hogeschool VIVES.
“Dit jaar kregen we voor elke VIVES-technoloog die afstudeert gemiddeld vijf vacatures binnen. En dat terwijl zowat alle studenten al een contract tekenden op hun stageplaats”, zegt Veerle De Mey, directeur van het studiegebied Technology bij VIVES. De vraag naar hooggeschoolde technologische medewerkers ligt door de digitale revolutie jaar na jaar hoger dan het aantal afgestudeerden.
Maakindustrie
Dat het tekort nijpend is, toont het verhaal van de Spaanse Erasmus-studente María Lujàn. De Madrileense studeert elektronica-ICT en kwam drie maanden geleden naar VIVES voor het laatste semester van haar opleiding. Voor haar bachelorproef testte ze samen met bachelorproefpartner Ilias Vynckier onderwaterdrones met een internationaal ingenieursteam. Beide studenten maakten indruk en kregen contracten van verschillende West-Vlaamse bedrijven. María, die een carrière in de ruimtevaart najaagt, tekende bij Scioteq in Kortrijk en verhuist in het najaar van Spanje naar België.
“Het toont nog maar eens welke meerwaarde onze studenten vormen voor de maakindustrie”, zegt Tom Termote, stagebegeleider van het tweetal. De reden voor het tekort volgens hem? “Naast de theoretische STEM-opleidingen aan de universiteit is er ook nood aan hooggeschoolde medewerkers uit praktische STEM-opleidingen. Technologische bachelor- en graduaatsstudenten zijn de brug tussen ingenieurs en technische medewerkers. En niet onbelangrijk: ze behoren tot de groep met de hoogste starterslonen.” STEM staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics.