350 deelnemers schrijven in voor de First LEGO League in VIVES campus Kortrijk

Frank Devos
Lego Mindstorms

Eén van de regionale finales van de First LEGO League vindt zondag 26 november 2017 van 10 tot 16u plaats in VIVES campus Kortrijk, tijdens de Dag van de Wetenschap. Een recordopkomst van 44 teams met 287 jongeren en 63 begeleiders (ouders en leerkrachten) strijden voor de 3 finaleplaatsen. Zij mogen dan de Vlaamse kleuren verdedigen tijdens de Landenfinale op 3 februari te Friesland. Gedeputeerde Carl Vereecke zal zondag om 17u de prijzen uitreiken.

De FIRST LEGO League (FLL®) is een wereldwijde wedstrijd die 250 000 jongeren tussen de 10 en 14 jaar uit 70 landen uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema; dit jaar is dit ‘Hydrodynamics’. De kinderen werken in teams van maximaal 10 deelnemers. Wereldwijd zijn er 28 000 teams, in de Benelux zijn er 712 teams. De opdrachten zijn het ontwerp, bouw en programmeer een robot en het uitvoeren van een onderzoek met resultaatpresentatie.

De teams moeten een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van het LEGO MINDSTORMS® systeem. Met deze robot moeten ze tijdens de regionale finaledag een opdrachtenparcours volbrengen, waarbij punten te verdienen zijn. Het parcours is zo ontworpen dat beginnende teams vrij eenvoudig punten kunnen halen, en voor gevorderde teams is het onmogelijk om alle punten in de wacht te slepen.

De FLL is meer dan alleen een robotwedstrijd. Elk team voert binnen het jaarlijkse thema een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van techniek en technologie. Bij het uitvoeren van het onderzoek wordt van de kinderen verwacht dat ze zelf initiatief nemen en met behulp van verschillende bronnen op zoek gaan naar een probleem waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens moeten de kinderen zelf op zoek gaan naar een creatieve oplossing, die ze vervolgens presenteren op de finaledagen.

FLL Core Values en Gracious Professionalism

De FLL Core Values zijn de hoekstenen van het FLL-programma. Ze behoren tot de fundamentele elementen die de FLL onderscheiden van andere programma’s van zijn soort. Door het omarmen van de Core Values​​ leren de deelnemers dat vriendschappelijke competitie en wederzijds voordeel niet op zichzelf staande doelstellingen zijn, en dat het helpen van een ander de basis is van teamwork.

Regionale finale in Kortrijk

Eén van deze regionale finales vindt plaats in Hogeschool VIVES campus Kortrijk, tijdens de ‘Dag van de Wetenschap’ op zondag 26 november tussen 10u en 16u. Een recordopkomst van 44 teams met 287 jongeren en 63 begeleiders (ouders en leerkrachten) strijden voor de 3 finaleplaatsen. Zij mogen dan de Vlaamse kleuren verdedigen tijdens de Landenfinale  op 3 februari te Friesland. Er worden 13 bekers uitgereikt: Champions Award - Robotontwerpprijs - Robot programmeerprijs - Robot strategie- & innovatieprijs - Robotprestatie prijs – Presentatieprijs – Teamworkprijs – Onderzoeksprijs - Innovatieve oplossing prijs - Gracious Professionalism prijs - Doorzettersprijs - Juryprijs Basisonderwijs - Juryprijs Secundair Onderwijs.

Animatie

Tijdens deze FLL is er ook een LEGO tentoonstelling en een LEGO publiekswedstrijd. De winnaar ontvangt de nieuwste LEGO BOOST robot, iedereen kan er de vreemdste LEGO robots besturen, en je kan er de nieuwe LEGO Innovation Studio bezoeken. Maar hoofdzaak blijft de robotwedstrijd waar je om de 10 minuten 4 LEGO robots kan zien die zoveel mogelijk opdrachten uitvoeren. In totaal zijn er 132 robots actief die een zo hoog mogelijke score willen bereiken. Tussen 14u en 17u is er voor iedere bezoeker een zakje oliebollen en een drankje.

Prijsuitreiking

Om 17u vindt de prijsuitreiking plaats met als gastheer gedeputeerde Carl Vereecke. Hij zal het hebben over het nut van STEM en computationeel denken. Ook RATO-Education en ELEKTI helpen de prijzen uitreiken. Alle deelnemers ontvangen een FLL medaille en een LEGO poster en er wordt een LEGO BOOST verloot. Wie zal de Champions Award ontvangen? Kom graag langs om het mee te beleven. Gratis ingang.

Deel dit via