10 Weetjes over konijnen en knaagdieren
Konijn- en knaagdierkundige dierenartsen Kelly Rediger en Lies Beernaert bouwden een online cursus om deelnemers als een pro met deze dieren te leren omgaan. Uit deze e-learning - Vakkundig verzorgen van konijnen en knaagdieren - krijg je 10 wist-je-dat-jes over konijnen en knaagdieren. Benieuwd hoeveel jij al over deze kleine huisdieren wist!
Konijnen optillen maakt hen erg bang.
Wist je dat konijnen...
... geen knaagdieren zijn?
Konijnen zijn geen knaagdieren maar haasachtigen en behoren tot de orde van de Lagomorpha. De knaagdieren behoren tot een andere orde: de Rodentia. Een voorbeeld van een kenmerk waarin konijnen verschillen van knaagdieren zijn de stifttanden. Dit zijn kleine tanden die zich net achter de bovenste snijtanden bevinden. Knaagdieren hebben dit niet.
... liever niet opgetild worden?
Konijnen genieten van gezellig naast hun baasje te zitten en geknuffeld te worden, maar ze vinden het niet fijn om opgetild te worden. Wanneer ze worden opgetild, voelt dit aan alsof een roofdier hen vastgrijpt. Dit kan hen erg bang maken, zelfs tot het punt dat ze heel stil blijven liggen, alsof ze dood zijn. Dit doen ze om het roofdier te misleiden, zodat ze kunnen ontsnappen als het roofdier zijn greep wat verslapt. Hetzelfde gebeurt wanneer je een konijn op zijn rug legt, dit heet 'tonische immobiliteit'. Het lijkt alsof ze in een ontspannen trance zijn, maar eigenlijk is het een overlevingsinstinct om te ontsnappen. Deze houdingen veroorzaken veel stress bij konijnen. Daarom vermijden we deze manieren van hanteren.
... hun keutels opeten?
Konijnen hebben twee soorten keutels: de gewone, ronde, droge en harde keutels, en speciale keutels uit de blinde darm die ze meteen opeten (dat heet 'caecotrofie'). Dit doen ze om extra voedingsstoffen uit hun voeding op te nemen. Wanneer konijnen deze keutels niet meer opeten, is het belangrijk om contact op te nemen met een konijnkundige dierenarts!
... beter geen wortel eten?
Ondanks het stereotype van konijnen die dol zijn op wortels, bevatten deze groenten veel suiker en zetmeel, wat niet ideaal is voor hun spijsvertering. Te veel wortels kunnen leiden tot problemen zoals overgewicht en spijsverteringsproblemen bij onze pluizige vrienden! Het is beter om ze als traktatie te geven in hele kleine hoeveelheden. Het wortelloof is wel heel geschikt voor konijnen, dit mag je ze naar hartenlust laten eten.
... een konijnenvriend nodig hebben?
Ze zijn echt gelukkiger met een konijnenvriendje. Konijnen zijn van nature sociale dieren die graag samen leven met een soortgenootje. Ze kunnen elkaar gezelschap houden, samen spelen en zelfs communiceren op een manier die alleen konijnen begrijpen. Het hebben van een konijnenvriendje zorgt voor minder eenzaamheid en stimuleert hun natuurlijke gedrag, waardoor ze een gelukkiger en vervuld leven kunnen leiden!
Opgelet! Het kan wel even duren voor nieuwe konijnen elkaars vriend worden. Stel ze daarom onder toezicht aan elkaar voor en neem contact op met een konijnkundig dierenarts of konijnengedragstherapeut als het koppelen niet lukt!
... hooi of gras moeten eten?
Hooi of gras is niet zomaar voer maar een cruciale bron van vezels die de spijsvertering van konijnen gezond houdt. Het helpt bij het afslijten van hun tanden en ondersteunt een gezonde darmflora. Daarnaast voorziet hooi of gras konijnen van de nodige beweging, omdat ze ervoor moeten grazen en knabbelen. Het is eigenlijk hun 'superfood' dat hen gezond en gelukkig houdt!
... ook naar de tandarts moeten?
De tanden van konijnen groeien continu gedurende hun hele leven. Door het kauwen op vezelrijk voedsel zoals hooi, slijten de tanden op een juiste manier af. Wanneer de tanden niet op de juiste manier afslijten (bijvoorbeeld door onvoldoende vezelrijke voeding) kunnen ze ernstige tandproblemen krijgen zoals te lange tanden of zelfs haken op hun kiezen die pijn veroorzaken. Het is dus belangrijk om regelmatig het gebit van konijnen te laten controleren door een konijnkundig dierenarts om eventuele tandproblemen snel te behandelen. Zo kunnen konijnen genieten van een gezond en comfortabel leven!
Opleidingen over konijnen en knaagdieren
E-learning Konijnen en knaagdieren
Leer alles over het vakkundig verzorgen van konijnen en knaagdieren
Boerderijdieren in de zorg
Ontdek de mogelijkheden van kippen, konijnen, geiten en varkens als zorgdieren.
bachelor dierenzorg
Specialiseer in dierenartsassistentie, dierengedrag, wildlife of dierenverzorging via lessen, praktijk en drie stages. Altijd met de focus op dierenwelzijn!
Wist je dat hamsters...
... nachtdieren zijn?
Hamsters zijn nachtactieve dieren. Dit betekent dat ze 's avonds en 's nachts het meest actief en speels zijn. Dit gedrag komt voort uit hun natuurlijke leefomgeving in de woestijn, waar de temperaturen overdag extreem hoog kunnen zijn. Door 's nachts actief te zijn, vermijden ze de hitte en kunnen ze efficiënter voedsel zoeken en hun leefomgeving verkennen.
Wist je dat cavia's...
... vitamine C nodig hebben?
Planten en de meeste gewervelde diersoorten maken hun eigen vitamine C aan maar er zijn enkele uitzonderingen. Cavia's kunnen, net zoals mensen, zelf geen vitamine C produceren in hun lichaam. Dit maakt het essentieel om ervoor te zorgen dat ze voldoende vitamine C binnenkrijgen via hun voeding. Gebrek aan vitamine C kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals scheurbuik, gewrichtsproblemen en een verzwakt immuunsysteem. Daarom is het belangrijk om cavia’s verse (blad)groenten te geven die rijk zijn aan vitamine C zoals kool, spinazie en paprika.
Wist je dat ratten...
... soms rode tranen hebben?
Dit komt door kleurstoffen (porfyrinen) in hun tranen. Deze rode tranen worden meestal gezien wanneer de dieren stress hebben of bang zijn. Het is dus een teken dat ze zich niet zo goed voelen. Zodra de reden voor hun stress weggaat, verdwijnen deze rode tranen meestal vanzelf.