Metal 3D

VIVES heeft in Vlaanderen een voortrekkersrol op het vlak van metaalprinten. VIVES  hogeschool beschikt immers over een LPBF-metaalprinter (SLM 125HL). Die is ondergebracht in het Maaklab te VIVES Kortrijk. De metaalprinter staat ter beschikking van studenten én bedrijven.

3D-printen in metaal is een zeer vernieuwende technologie, die het mogelijk maakt om complexe en tegelijk lichte en sterke objecten te ontwerpen. Daardoor vindt deze techniek ondertussen zijn weg in heel wat verschillende markten zoals het maken van prototypes, sieraden, medische implantaten en functionele onderdelen. De mogelijkheden zijn eindeloos en ontwerpers kunnen hun techniciteit de vrije loop laten.

Projectoproep: CONNECT - MetalAM

CONNECT - MetalAM : Optimale combinatie van metaal 3D-printen en conventionele bewerkingstechnieken.

Op zoek naar deelnemende bedrijven! Hoe kan dit project voor jullie een meerwaarde betekenen ?

  • In dit project behandelen we prioritair cases uit de begeleidingsgroep.
  • U ontdekt van dichtbij de mogelijkheden van METALAM.
  • U komt in een interdisciplinair team terecht, waar de diverse actoren uit het bedrijfsleven aanwezig zijn.
  • U participeert actief in een innovatief project en blijft op de hoogte van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen.

Meer info: https://www.bil-ibs.be/project/connect-metalam-optimale-combinatie-van-metaal-3d-printen-en-conventionele

Navormingen In 3D printing

Klik hier voor de opleidingen rond (metal)3D printing

Opleidingen voor studenten

Metaalprinten als bachelorstudent?  In deze opleidingen leer je naast technisch ontwerp kennismaken met courant toegepaste productietechnieken (draaien, frezen, waterjet, spuitgietmachine, erodeermachines, polymeerprinters, metaalprinten): 

Aan de KULeuven is additive manufacturing opgenomen in het curriculum van onderstaande opleidingen. https://set.kuleuven.be/am/newsAM/AMcourse

Onderzoek en dienstverlening 

VIVES Maaklab (onderdeel van de onderzoeksgroep Smart Technologies) specialiseert zich in product ontwerpen en machinebouwkundig ontwerpen. Dankzij een jarenlange werking heeft VIVES een grondige kennis van de actuele tools en methodieken die bij het ontwerpen en produceren gebruikt worden. Onderzoekers zijn sterk in complex, efficiënt en slim (3D) ontwerpen en produceren. VIVES beschikt hiervoor over ontwerp- en simulatiesoftware en een hoogtechnologisch machinepark (metaalprinter, CNC machines,3D Scan, lastechniek.

Aarzel niet om ons te contacteren, met al je vragen omtrent 3D (metaal)printen, mechanisch ontwerp en productie, geometrischemeettechniek!

Voor academisch onderzoek rond (LPBF metaal) 3D printen kan je terecht bij KULeuven, Additive Manufacturing Research Group : https://set.kuleuven.be/am/

Voor scholen

  • Introductie in metaalprinten, voor secundair in het Maaklab
  • Legostudio in het Maaklab lager + secundair + trainingen voor leerkrachten: www.legostudiovives.be

Techniek

In VIVES werken we met de LBM (SLM, DMLS) techniek waarbij we metaalpoeder met een laser aan elkaar smelten. Op die manier verkrijg je functionele onderdelen met dezelfde mechanische en thermische eigenschappen als het basismateriaal. Andere (metaal-) 3D-printtechnieken volgen we op de voet. Graag geven we ons deskundig advies over hoe een onderdeel best te maken.