Metal 3D

VIVES heeft in Vlaanderen een voortrekkersrol op het vlak van metaalprinten. VIVES is immers de enige hogeschool die beschikt over een LBM-metaalprinter (SLM 125HL). Die is ondergebracht in het Maaklab op VIVES Kortrijk. De metaalprinter staat ter beschikking van studenten én bedrijven.

3D-printen in metaal is een zeer vernieuwende technologie, die het mogelijk maakt om complexe en tegelijk lichte en sterke objecten te ontwerpen. Daardoor vindt deze techniek ondertussen zijn weg in heel wat verschillende markten zoals het maken van prototypes, sieraden, medische implantaten en functionele onderdelen. De mogelijkheden zijn eindeloos en ontwerpers kunnen hun techniciteit de vrije loop laten.

Opleidingen

Bedrijven

Best practices in Metal 3D Printing: woensdag 12 juni 2019 of in company

Navormingsaanbod voor bedrijven in VIVES IWT - Smart Technologies

Studenten

Metaalprinten als student? Onderstaande opleidingen zijn de enige in Vlaanderen met metaalprinten in het curriculum. In deze opleidingen leer je naast technisch ontwerp kennismaken met courant toegepaste productietechnieken (draaien, frezen, waterjet, spuitgietmachine, erodeermachines, polymeerprinters, metaalprinten): 

Kalender

Onderzoek en dienstverlening 

VIVES Kortrijk specialiseert zich in product ontwerpen en machinebouwkundig ontwerpen. Dankzij een jarenlange werking heeft VIVES een grondige kennis van de actuele tools en methodieken die bij het ontwerpen en produceren gebruikt worden. Onderzoekers zijn sterk in complex, efficiënt en slim (3D) ontwerpen en produceren. VIVES beschikt hiervoor over ontwerp- en simulatiesoftware en een hoogtechnologisch machinepark.

Voor scholen

  • Introductie in metaalprinten, voor secundair in het Maaklab
  • Legostudio in het Maaklab lager + secundair + trainingen voor leerkrachten: www.legostudiovives.be

Techniek

In VIVES werken we met de LBM (SLM, DMLS) techniek waarbij we metaalpoeder met een laser aan elkaar smelten. Op die manier verkrijg je functionele onderdelen met dezelfde mechanische en thermische eigenschappen als het basismateriaal. Andere (metaal-) 3D-printtechnieken volgen we op de voet. Graag geven we ons deskundig advies over hoe een onderdeel best te maken.