Metal 3D

VIVES heeft in Vlaanderen een voortrekkersrol op het vlak van metaalprinten. VIVES is immers de enige hogeschool die beschikt over een LBM-metaalprinter (SLM 125HL). Die is ondergebracht in het Maaklab op VIVES Kortrijk. De metaalprinter staat ter beschikking van studenten én bedrijven.

3D-printen in metaal is een zeer vernieuwende technologie, die het mogelijk maakt om complexe en tegelijk lichte en sterke objecten te ontwerpen. Daardoor vindt deze techniek ondertussen zijn weg in heel wat verschillende markten zoals het maken van prototypes, sieraden, medische implantaten en functionele onderdelen. De mogelijkheden zijn eindeloos en ontwerpers kunnen hun techniciteit de vrije loop laten.

Opleidingen

Bedrijven

Best practices in Metal 3D Printing: woensdag 12 juni 2019 of in company

Navormingsaanbod voor bedrijven in VIVES IWT - Smart Technologies

 

Studenten

Geïnteresseerd in techniek? Dan zijn de bachelor- en graduaatsopleidingen aan www.vives.be/iwt zeker iets voor jou!

Metaalprinten als student? Onderstaande opleidingen zijn de enige in Vlaanderen met metaalprinten in het curriculum. In deze opleidingen leer je naast technisch ontwerp kennismaken met courant toegepaste productietechnieken (draaien, frezen, waterjet, spuitgietmachine, erodeermachines, polymeerprinters, metaalprinten): 

Kalender

  • 6/7/8 februari: Vives @ Indumation, Expo, Kortrijk
  • 13 maart: Vives meet met de bus (en met Flam3d) naar RapidPro, Eindhoven, NL
  • 27/28/29 maart: Vives @Machineering, Expo, Brussel
  • dinsdag 21 mei : labtour/3D printing Sessie @VKC-centexbel, Kortrijk
  • woensdag 22 mei: Prijsuitreiking Metal3D Challenge @ Advanced Engineering, Flanders Expo, Gent

Vives/Flam3d Metal 3D - Challenge

Metal 3D Challenge

Onderzoek en dienstverlening 

VIVES Kortrijk specialiseert zich in product ontwerpen en machinebouwkundig ontwerpen. Dankzij een jarenlange werking heeft VIVES een grondige kennis van de actuele tools en methodieken die bij het ontwerpen en produceren gebruikt worden. Onderzoekers zijn sterk in complex, efficiënt en slim (3D) ontwerpen en produceren. VIVES beschikt hiervoor over ontwerp- en simulatiesoftware en een hoogtechnologisch machinepark.

We helpen jullie graag. Neem contact op via [email protected]

Onderzoek en dienstverlening

Voor Scholen

Techniek

In VIVES werken we met de LBM (SLM, DMLS) techniek waarbij we metaalpoeder met een laser aan elkaar smelten. Op die manier verkrijg je functionele onderdelen met dezelfde mechanische en thermische eigenschappen als het basismateriaal. Andere (metaal-) 3D-printtechnieken volgen we op de voet. Graag geven we ons deskundig advies over hoe een onderdeel best te maken.