Leerkrediet is de verzameling van studiepunten die je van de overheid krijgt om te studeren. Die punten kan je inzetten om een studie te volgen tegen een betaalbaar inschrijvingstarief. Wie zich inschrijft voor een bacheloropleiding heeft daarvoor, in tegenstelling tot voor een graduaatsopleiding, leerkrediet nodig. De ECTS-fiches bieden het overzicht van de verdeling van die studiepunten per opleiding.

Studeren kost geld. Een student laten afstuderen kost gemiddeld 13 000 euro. Om zo veel mogelijk studenten de kans te geven om te studeren, betaalt de overheid het grootste deel van dat bedrag aan de onderwijsinstellingen. Dat zijn de studiepunten en daarom kan jij voor om en bij de 900 euro per jaar inschrijvingsgeld de studie die bij je past volgen. Dat is toegegeven nog steeds een stevig bedrag, maar een wettelijk vastgelegd bedrag. Zijn je studiepunten op, dan moet je de volle pot betalen. De bedoeling van het leerkrediet is je te stimuleren een bewuste studiekeuze te maken en om de universiteit of hogeschool aan te sporen je studievoortgang te bewaken. De overheid investeert graag in de toekomst, maar het heeft geen zin om te blijven betalen voor studenten die duidelijk niet op hun plaats zitten. Dat heeft ook geen zin voor jou, want je wordt er ongelukkig van en je vaardigheden liggen ergens anders.

Hoe werkt leerkrediet?

Het leerkrediet is een rugzak van 140 punten die je ontvangt. Wanneer je je inschrijft voor een bacheloropleiding verdwijnen er punten uit die rugzak. Indien je op het einde van het jaar credits behaalt, krijg je die punten terug en zo verder. Als je echter een credit niet behaalt, ben je die punten kwijt. Wanneer jouw rugzak leeg is, loop je het risico dubbel studiegeld te moeten betalen of zelfs niet meer te mogen inschrijven.

  • enkel het aantal studiepunten waarvoor een student een credit behaalt, worden bij het leerkrediet geteld. M.a.w. getolereerde studiepunten tellen niet.
  • inschrijvingen via creditcontract worden ook afgetrokken van het initiële leerkrediet, maar de 60 eerst verworven studiepunten worden niet dubbel geteld.
  • de vakken waarvoor je vrijstellingen verkrijgt op basis van EVC en EVK, vallen volledig buiten het systeem van leerkrediet.

Voorbeeld:

academiejaar

2020-2021

2021-2022

2022-2023

stand vooraf

140

170

177

ingezet

60

60

60

verworven

45

52

60

stand na afloop

125

162

177

bonus

45

15

0

eindstand

170

177

177

De student in dit voorbeeld schrijft zich in voor 60 studiepunten (SP). Die worden dus afgetrokken van het startkrediet, namelijk 140 punten.

In zijn 1ste jaar slaagt onze voorbeeldstudent voor 45 van de 60 studiepunten. Omdat de 1ste 60 verworven studiepunten dubbel worden aangerekend, krijgt de student een bonus van 45 punten. Dat brengt het leerkrediet na het eerste jaar op 170 punten.

Deze dubbele telling zal gebeuren tot op het moment dat de 1ste 60 studiepunten binnen zijn. Vanaf zet je 1 punt in en wanneer je slaagt, krijg je 1 punt terug. Na 3 jaar heeft deze student nog een leerkrediet van 177 punten.