Kunststofverwerking

verkorte studieroute ontwerp- en productietechnologie - kunststofverwerking

verkorte studieroute ontwerp- en productie-technologie - kunststof-verwerking
Verkorte studieroute ontwerp- en productietechnologie, afstudeerrichting kunststofverwerking aan VIVES Zuid

Ontwerp kunststofproducten en de machines die ze maken. Opleiding van één jaar, ideale kennisverdieping nadat je eerder al een technisch bachelordiploma haalde.

Waar kan ik dit volgen?
Volg een verkorte opleiding kunststofverwerking
Kunststofverwerkingsmachine

In deze opleiding kom je als creatieve ontwerper én constructeur volledig aan je trekken. Het is een veelzijdige, praktijkgerichte opleiding die steunt op drie pijlers: ontwerptechniek, productietechniek en technologische vormgeving. De nadruk ligt niet enkel op het (technisch) ontwerp, maar evenzeer op de realisatie ervan. De verkorte leerroute is een ideale verdere voorbereiding tot de arbeidsmarkt, een soort schakeljaar waarbij je als student je horizon verruimt door kennis te verwerven in een belangrijke industrietak met veel groeipotentieel.

In een stimulerende leeromgeving maak je kennis met de nieuwste, innoverende ontwerptechnieken, zoals bijvoorbeeld CAD tekenen en rapid prototyping. Je leert alles over de klassieke en over de nieuwe, opkomende productietechnieken. Via hoorcolleges, uitgebreide labosessies en projecten krijg je de technologische basisprincipes onder de knie, zoals mechanica, elektriciteit en materialenleer.

Kunststofverwerking

Wat is een verkorte studieroute?

Deze opleiding is een verkorte studieroute. Om je in te kunnen schrijven voor deze opleiding, dien je al te beschikken over een bachelor- of masterdiploma. Meer informatie over de reguliere bacheloropleiding vind je als je op onderstaande knop drukt.

Verkorte studieroute ontwerp- en productietechnologie - kunststofverwerking studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

ECTS-fiches

Wat leer ik in deze opleiding?

De focus ligt op het verwerven van competenties: vakinhoudelijke en verruimende competenties zoals projectwerking met oog voor teamwerk en zelfstandig werk staan centraal.

Volgende items komen aan bod:

  • basiskennis kunststoffen, thermoplasten, thermoharders, elastomeren en composieten
  • thermische en mechanische eigenschappen van kunststoffen: theorie en laboproeven
  • de belangrijkste verwerkingstechnieken van thermoplasten en composieten
  • ontwerp van matrijzen voor spuitgieten
  • simulatie Moldflow van spuitgieten
  • productie van volledige matrijzen via CNC-verspaning en vonkersie
  • bedienen en instellen van spuitgietinstallatie en vacuümvormer
  • productie thermoharders en composieten met mallen en handlamineren
  • 3D-printen en ontwerp van 3D-printproducten
  • reverse engineering en digitalisering via 3D-scan
Stéphane
 Quote signs

Ik wilde absoluut iets gaan doen met composietmaterialen en heb besloten om kunststofverwerking te doen aan VIVES, want na een zoektocht bleek dat de best geplaatste hogeschool. De sleutel tot succes? Kies iets wat je graag doet en wees bereid om jezelf uit te dagen.

Lesinhoud
studenten kunststofverwerking

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Dit is een verkort opleidingsprogramma voor wie reeds een bachelorsdiploma behaalde. Het traject bestaat uit een eerste semester waar de basiskennis kunststoffen, kunststofverwerking en matrijzenbouw grondig aan bod komt, aangevuld met praktische laboproeven en realisaties.

In het tweede semester is er een groepsproject en eindwerk in een bedrijf om de aangeleerde competenties te implementeren.

De verkorte studieroute kunststofverwerking is een ideale verdere voorbereiding tot de arbeidsmarkt, een soort schakeljaar waarbij je als student je horizon verruimt door kennis te verwerven in een belangrijke industrietak met veel groeipotentieel.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen. Je kan op de ECTS-fiche, onder vakken en inhoud, op ieder opleidingsonderdeel doorklikken om meer informatie te krijgen. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.