Unmanned Aircraft Systems droneproject

Unmanned Aircraft Systems

Bachelor in de luchtvaart, afstudeerrichting luchtvaarttechnologie, specialisatie Unmanned Aircraft Systems aan VIVES Noord

Drones, vliegend taxis, vliegende auto's.  Unmanned Aircraft Systems is een hooggespecialiseerde bacheloropleiding. Studenten en professionals uit de luchtvaartindustrie komen naar Oostende voor deze unieke opleiding aan de internationale luchthaven van Oostende en op de campus van het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum VLOC. In deze unieke opleiding kan je je specialiseren in de innovatieve onbemande luchtvaart (EASA genormeerd).  Als bonus kan je (als je wilt) via onze DTO (Declared Training Organisation) zelfs een PPL licentie van privaat piloot behalen.   Jawel, dat kan ook bij VIVES.

Waar kan ik dit studeren?
word specialist in de onbemande luchtvaart en drones
Unmanned Aircraft systems student in lab

Wie kiest voor de afstudeerrichting luchtvaarttechnologie, kan zich in het laatste jaar verder specialiseren in Unmanned Aircraft Systems (drones).

Het gebruik van drones (officieel: Remotely Piloted Aircraft Systems of RPAS) en het aantal toepassingen ervan nemen razendsnel toe. VIVES volgt deze technologie al langer en onderzoekt onder meer in zijn expertisecentrum hoe drones voor diverse doelen ingezet kunnen worden.

De inzet van drones is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving en toepassingen in bijvoorbeeld smart farming, bouw en beveiliging zullen de komende jaren heel sterk toenemen. In deze specialisatie van VIVES waar ontwerp, bouwen, vliegen, onderhoud, verschillende types operaties, toepassingen en business development samenkomen, leer je alles over deze snelgroeiende industrie.

UNMANNED AIRCRAFT SYSTEMS studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingtype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit studeren?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Tijdens je opleiding zal je worden voorbereid om van A tot Z inzetbaar te zijn:

 • De theoretische vliegopleiding is op PPL niveau en erkend door EASA-Part FCL zodat je kennis hebt van de meest complexe vliegsituaties.
 • Het praktisch gedeelte drone piloot is hoogste niveau nl. Klasse 1. Je wordt voorbereid op het praktisch examen dat je in het voorjaar kan afleggen.
 • Technologische kennis voor het ontwerp, bouwen en onderhouden van fixed wing, single rotary wing en multirotor drones.
 • Specialisten uit de industrie maken je in workshops wegwijs hoe drones in de specifieke sectoren worden in gezet zoals: smart farming, smart construction, safety&security en evenementen.
 • Naast het kunnen vliegen, technologische en operationele kennis, wordt het economische aspect aangeleerd d.m.v. small business projecten.
 • Om de blik te verruimen gaan we op bezoek naar internationaal gerenommeerde beurzen.

Wens je in de toekomst te vliegen met een een sportvliegtuig? Dan moet je enkel nog het PPL examen bij DGLV afleggen en de praktijkopleiding volgen bij een vliegclub.

Heb je reeds een diploma hoger onderwijs of een vlieglicentie? Neem dan contact op want, je hebt mogelijks recht op vrijstellingen.

Tijdens je opleiding wordt je betrokken in de onderzoeksprojecten van het DroneLab zodat je steeds mee bent met de nieuwste evoluties in deze innoverende sector. 

Deze opleiding kan je ook volgen als Postgraduaat. Meer info kan je vinden als je op onderstaande knop klikt.

Unmanned Aircraft Systems droneproject

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden, eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen evenwel in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

VIVES Technology biedt alle kansen om een internationale boost aan jouw opleiding te geven. Alle opleidingen van VIVES Technology lenen zich perfect om internationaal een meerwaarde te geven aan jouw diploma. We helpen jou vanaf het begin om alles geregeld te krijgen zodat het een topervaring wordt.

Je kan je stage in het buitenland lopen met Erasmus+. Het laatste semester van je opleiding kan je ook volledig in het buitenland volgen bij onze partneruniversiteiten van het ATAERA netwerk.

Unmanmed Aircraft Systems landkaart

Ontdek de wereld tijdens je studie!

TC
 Quote signs

Ik volg de bachelor luchtvaarttechnologie omdat ik op zoek was naar een richting rond vliegtuigen en hoe die technisch in elkaar zitten. Deze bachelor sloot daar perfect bij aan, dus was de keuze snel gemaakt. Zeker toen ik het programma, de leerstof en het type motoren dat behandeld zou worden leerde kennen.

lesinhoud
Installatie van een propellor op drone

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Op onze campus VLOC leer je alles over de technologie van vliegtuigen, helikopters en drones. De aanpak in deze EASA gestructureerde opleiding is gebaseerd op ‘Active Learning and Competence Focused Training’. Je krijgt in het eerste jaar een goede mix van theorie en luchtvaartpraktijk met labs en oefensessies. In het tweede jaar ga je ook zelfstandig in kleine groepen aan de slag en leer je alles over de systeemopbouw van een vliegtuig. Het laatste jaar doe je gevorderde kennis op van de moderne luchtvaarttechnologie met de keuzemogelijkheid om de wereld van de drones te verkennen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

Meer info

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

Meer info

Wat na je studie UNMANNED AIRCRART SYSTEMS?
Verder studeren

Verder studeren

Bachelor-na-bachelor in industriële wetenschappen en technologie

Master in de industriële wetenschappen:

 • elektromechanica (elektromechanica of luchtvaarttechnologie)
 • energie (automatisering of hernieuwbare energie)
 • kunststoffentechnologie
 • elektronica-ICT (elektronica of ICT)
 • postgraduaat UAS/drones
Unmanned Aircraft Systems

Aan de slag

 • dronepiloot / dronetechnicus
 • droneoperator / droneconstructeur
 • dronedata-analist
 • kwaliteitscontroleur
 • veiligheids- / onderhouds-/ operationeel coördinator