Unmanned Aircraft Systems droneproject

postgraduaat Unmanned Aircraft Systems

Postgraduaat Unmanned Aircraft Systems aan VIVES Noord

De studie luchtvaarttechnicus is een hooggespecialiseerde bacheloropleiding. Studenten uit heel Vlaanderen en zelfs Nederland komen naar Oostende voor deze unieke opleiding aan de internationale luchthaven van Oostende en het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum VLOC. Je kan je specialiseren in de innovatieve onbemande luchtvaart (vliegtuigtechnologie, drones, EASA JARUS) of in de bemande luchtvaart (vliegtuigonderhoud, motoren, EASA part 66).

Waar kan ik dit studeren?
Volg een postgraduaat Unmanned Aircraft Systems voor een job met toekomst
Unmanned Aircraft systems student in lab

Het postgraduaat Unmanned Aircraft Systems is een sterk praktijkgerichte opleiding waarin de dronewereld zijn geheimen onthult. Na deze opleiding pas je efficiënter deze nieuwe technologie in de bedrijfswerking in en praat je met kennis van zaken over drones en de implementatie ervan.

Het gebruik van drones (officieel: Remotely Piloted Aircraft Systems of RPAS) en het aantal toepassingen ervan nemen razendsnel toe. VIVES volgt deze technologie al langer en onderzoekt onder meer in zijn expertisecentrum Dronelab hoe drones voor diverse doelen ingezet kunnen worden.

De inzet van drones is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. De toepassingen in bijvoorbeeld smart farming, bouw en beveiliging zullen de komende jaren heel sterk toenemen. In deze specialisatie van VIVES, waar ontwerp, bouwen, vliegen, onderhoud, verschillende types operaties, toepassingen en business development samenkomen, leer je alles over deze snelgroeiende industrie.

Unmanned Aircraft Systems studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingtype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit studeren?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

Tijdens het postgraduaat word je voorbereid om van A tot Z inzetbaar te zijn:

 • De theoretische vliegopleiding is op PPL niveau (Private Pilot Licence) en erkend door EASA-Part FCL zodat je kennis hebt van de meest complexe vliegsituaties.
 • Het praktisch gedeelte dronepiloot is hoogste niveau nl. Klasse 1. Je wordt voorbereid op het praktisch examen dat je in het voorjaar kan afleggen.
 • Daarnaast krijg je technologische kennis voor het ontwerp, bouwen en onderhouden van fixed wing, single rotary wing multirotor drones en hybride configuraties.
 • Specialisten uit de industrie maken je in workshops wegwijs hoe drones in de specifieke sectoren worden in gezet zoals: smart farming, smart construction, safety & security en evenementen.
 • Naast het kunnen vliegen, technologische en operationele kennis, wordt het economische aspect aangeleerd aan de hand van small business projecten.
 • Om de blik te verruimen gaan we op bezoek naar internationaal gerenommeerde beurzen.

Wens je in de toekomst te vliegen met een een sportvliegtuig? Dan moet je alleen nog het PPL examen bij DGLV afleggen en de praktijkopleiding volgen bij een vliegclub.

Ervaren lesgevers lichten de thema's toe met best practices uit het werkveld. Je ontwerpt het strategische plan waarmee je binnen jouw bedrijf het verschil maakt. Als kers op de taart bieden we je ook de mogelijkheid om met diverse drones te vliegen en word je voorbereid op een vliegvergunning.

 • Waar zitten de potentiële toepassingen van drones?
 • Hoeveel investering vergt dat, zowel in tijd als in centen, en zal zich dat voldoende terugbetalen?
 • Wat houdt het managen van een drone project in?
 • Wat zijn de finesses van de beschikbare technologie?
 • Wanneer kan ik zelf vliegen en wanneer is het beter om uit te besteden?
 • Wat kan op wetgevend/juridisch vlak?
 • Hoe blijf ik, ook na deze opleiding, bij in deze snel evoluerende wereld?

Om een goede interactie te kunnen garanderen, beperken we de plaatsen tot 25 cursisten.

Deze opleiding kan je ook volgen als Bachelor. Meer info kan je vinden als je op onderstaande knop klikt.

Unmanned Aircraft Systems droneproject

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Het postgraduaat gaat van start bij de aanvang van een nieuw academiejaar. De modulaire opleiding bestaat uit 4 maanden theorie met aansluitende examenperiode (van september tot januari).

De lessen (van september tot januari) vinden telkens plaats van maandag tot en met woensdag. Daarbij komt nog tijd om te werken aan groepsopdrachten, individuele opdrachten, stagevoorbereiding en de voorbereiding van enkele lesdagen. De opleidingsonderdelen gaan vooral door op de VIVES campus Oostende VLOC. Praktijksessies indoor gaan door vlakbij de campus. Outdoor vliegtraining gebeurt op erkende luchtvaartterreinen in West- en Oost-Vlaanderen.

Student Unmanned Drone Systems

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Al wie een diploma hoger onderwijs of gelijkwaardig behaald heeft, kan inschrijven voor de opleiding:

 • professionele bachelors uit alle studierichtingen
 • academische bachelors of masters uit alle studierichtingen
 • drone-piloten die hun kennis willen uitbreiden en verdiepen
 • lijnpiloten

De opleiding staat open voor zowel pas afgestudeerden als voor mensen die zich in het kader van hun beroep of in hun vrije tijd willen verdiepen in de drone wereld. Studenten die nog bezig zijn met hun basisopleiding in het hoger onderwijs, kunnen eventueel bepaalde modules volgen als keuzevak (VIVES op Maat).

Campus Oostende VLOC

Wat kost deze opleiding?

Je kan eventueel de opleiding spreiden over verschillende academiejaren. De opleidingskost is afhankelijk van het aantal gevolgde modules. Neem contact op met de opleidingsverantwoordelijke vermeld op deze pagina.

Dit postgraduaat komt in aanmerking voor de kortingen van het Vlaamse Gewest in verband met de ondernemerschapsportefeuille (www.kmo-portefeuille.be) met erkenningsnummer DVO105080. Aanvraag dient wel te gebeuren binnen de 14 dagen na de start van de opleiding.

Student Unmanned Aircraft Systems

Kom ik in aanmerkingen voor vrijstellingen?

Heb je reeds een bedrijfservaring, diploma hoger onderwijs of een vlieglicentie? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen. Neem contact op met de opleidingsverantwoordelijke vermeld op deze pagina.

propellor

Ontvang ik een diploma na afloop van dit postgraduaat?

Studenten die het postgraduaat met succes afronden, krijgen een postgraduaat getuigschrift, conform de Codex Hoger Onderwijs, gecodificeerd op 11 oktober 2013. Wie delen van het programma volgt, ontvangt een attest van gevolgde modules. Bij het afronden van de volledige cursus wordt tevens een attest uitgereikt zodat de cursist examens kan afleggen bij de FOD Mobiliteit / Directoraat-generaal Luchtvaart voor PPL en dronelicentie.

TC
 Quote signs

Laatstejaarsstudenten raad ik aan om zéker naar de opendeurdag te komen zodat ze het eens met eigen ogen kunnen zien. Hier zijn alle vliegtuiggerelateerde opleidingen (drones en bemande luchtvaart) aanwezig. Het is een kleine campus wat maakt dat je hier snel een hechte groep vormt.

Lesinhoud
Studenten Unmanned Aircraft Systems

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Het postgraduaat bevat de volgende opleidingsonderdelen:

 • Fundamentals of flight
  Dit omvat alle basisbeginselen van het vliegen op privaat piloot niveau. Deze theorie bereidt u voor op een mogelijke PPL licentie.
 • Drone technology
  De technologische opbouw van diverse types drones wordt praktisch geïllustreerd. Innovatieve concepten worden voorgesteld.
 • Flight training
  Alle cursisten zullen indoor en buiten vliegen. Dit gaat van kleine trainingsdrones tot grote professionele toestellen. VIVES heeft een vloot van 30 drones.
 • Drone applications
  Diverse bedrijven duiden in gastcolleges aan hoe drones nu worden toegepast. Ook het Europees wetgevend kader komt aan bod.
 • Business development
  Het opstarten van een eigen bedrijf wordt haarscherp uit de doeken gedaan.
 • Small business project
  Studenten gaan in groep tewerk om een concept uit te werken en te promoten.
 • International Mobility - UAS
  Dit omvat een optionele week in het buitenland waarbij een vakbeurs en bezoek aan luchtvaartbedrijven aan bod komen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Je kan op de ECTS-fiche onder vakken en inhoud, op ieder opleidingsonderdeel doorklikken om meer informatie te krijgen. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

Meer info

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

Meer info