Personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen motor
Graduaat in de voertuigtechnieken

personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen

Graduaat in de voertuigtechnieken, afstudeerrichting personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen aan VIVES Zuid

Heb je een passie voor alles met wielen, motorfietsen, auto’s, vrachtwagens, motorfietsen en landbouwmachines? Als je graag sleutelt aan voertuigen en ook wil weten hoe dingen technisch in elkaar steken, dan vind je in het graduaat voertuigtechnieken alles wat je nodig hebt om later als voertuigtechnieker aan de slag te gaan. Je krijgt je opleiding in het nieuwe VIVES Autotechnologiecentrum in Kortrijk waar we beschikken over moderne apparatuur en een uitgebreid wagenpark met onder andere ook elektrische en hybride voertuigen. We leren je alles wat je nodig hebt om in de garage werkzaamheden te kunnen uitvoeren van onderhoud tot diagnose. Ook commerciële functies of een job aan de receptie in een garage zijn mogelijk.

Waar kan ik dit studeren?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Leer alles over onderhoud en herstellen van auto's en lichte bedrijfsvoertuigen
Personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen werkplaats

Wie kiest voor het graduaat in de voertuigtechnieken kan afstuderen in de afstudeerrichting personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen. Hoewel een groot deel van je studie overeenkomt met die van de andere afstudeerrichtingen binnen dit graduaat, specialiseer je je in de keuze van je werkplek- en stagebedrijf en met tal van praktische opdrachten.

De auto’s die vandaag rond rijden hebben heel veel technologie aan boord. Het werken aan auto’s biedt dus de nodige uitdaging en variatie in een job. Tijdens de opleiding bereiden we jullie voor op alle verschillende werkzaamheden waarmee je te maken kan krijgen. Op die manier kan je het hoofd bieden aan zowel mechanische, elektrische, elektronische en softwarematige problemen en installaties.

Personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingtype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit studeren?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

Door de vele labomodules en het werkplekleren is de opleiding heel praktijkgericht en staat ze dicht bij de realiteit op de werkvloer. Voorkennis is niet vereist. In deze opleiding leer je:

  • moderne voertuigen onderhouden en herstellen
  • op een snelle en efficiënte manier bij problemen aan een voertuig een diagnose leren stellen
  • snel evoluerende en moderne technologieën in de voertuigtechniek bestuderen en begrijpen
  • met behulp van moderne apparatuur de praktische aspecten van voertuigen bestuderen en inoefenen
  • attitudes en vaardigheden aanleren die in het beroepsleven goed van pas komen: in team werken, initiatieven nemen, zich flexibel opstellen, communiceren

Minstens een derde van je studietijd wordt besteed aan werkplekleren. Tijdens een speeddatingsessie kies je daarvoor zelf een werkgever uit. Jullie gaan samen in zee, dus het moeten langs beide kanten klikken. Veel kans trouwens dat dit meteen ook het sollicitatiegesprek voor je toekomstige job wordt! De rest van de tijd doe je in kleine klasgroepen vakspecifieke en algemene kennis op die je bij de uitoefening van je beroep van pas zal komen.

Personen- en lichte bedrijfsvoertuigen studenten

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De opleiding is gespreid over twee jaar en is opgedeeld in acht periodes van acht weken. Dit is telkens opgedeeld in zeven lesweken, waarna een evaluatieweek volgt.

Tijdens de opleiding zal er ook gedurende 100 dagen aan werkplekleren gedaan worden bij een bedrijf. Zo kan de student al werkend in de sector competenties verwerven en de aangeleerde leerstof in de praktijk omzetten. Het werkplekleren start vanaf de derde periode.

Personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen testen motor

Kan ik deze opleiding studeren als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kan je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 jaar oud zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kan je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

CD
 Quote signs

Ik zit in het graduaat voertuigtechnieken, een opleiding die ik heb gekozen omdat ik altijd iets met auto’s heb gehad. Het draait hier volledig rond auto’s en andere voertuigen. We zitten hier allemaal op dezelfde golflengte.

Lesinhoud
VIVES garage

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Tijdens de opleiding neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met werkplekleren en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Hier vind je de ECTS-fiche. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder kan je een overzicht van het studieprogramma van het graduaat personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen downloaden.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding. Voor meer gedetailleerde informatie per opleidingsonderdeel kan je de officiële ECTS-fiches van alle vakken raadplegen.

Graduaat voertuigtechnieken.pdf

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen?
studenten IWT VIVES

Verder studeren

Wil je nog verder studeren? Dan kan je via een vervolgtraject van 90 studiepunten het bachelordiploma autotechnologie behalen. Er is ook een mogelijkheid in een jaar de micro degree marketingmanagement voor de automotive sector te behalen.

student bij auto

Aan de slag

Je diploma opent veel deuren. De voertuigsector heeft veel vacatures voor gediplomeerde medewerkers zoals onderhoudstechnieker, voertuigmecanicien, diagnosetechnicus, werkplaatsverantwoordelijke, zelfstandig garagehouder, technisch commercieel afgevaardigde en receptie/klantenontvangst garage.