IWT_kunststofverwerking_01

kunststofverwerking
kunststof-verwerking

Bachelor in de ontwerp- en productietechnologie, afstudeerrichting kunststofverwerking aan VIVES Zuid

Wil je creatief aan de slag in één van onze innovatieve Vlaamse kunststofverwerkende bedrijven? Kunststof is een materiaal dat enorme mogelijkheden biedt om producten beter, lichter en goedkoper te maken. De industrie heeft grote nood aan afgestudeerden die met hun kennis en praktijkervaring, creatieve en produceerbare oplossing kunnen bieden aan de innoverende kunststofindustrie in Vlaanderen.

Waar kan ik dit studeren?
Kunststofverwerking studeren: maak en verbeter producten in kunststof
kunststofverwerking

Kunststof is een materiaal dat enorme mogelijkheden biedt om producten beter, lichter en goedkoper te maken. De industrie heeft grote nood aan afgestudeerden die met hun kennis én praktijkervaring, creatieve en produceerbare oplossingen kunnen bieden aan de innoverende kunststofindustrie in Vlaanderen.

Kunststofverwerking studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingtype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit studeren?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

In deze driejarige opleiding worden volgende doelstellingen nagestreefd:

 • Het leren ontwerpen van producten
 • Het vervaardigen en controleren van producten met behulp van conventionele en moderne productietechnologieën
 • Het opbouwen van een brede kennis die van pas komt in de kunststofverwerkende industrie
kunststofverwerking_03

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Als reguliere student volg je deze opleiding in 3 academiejaren.
Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen.

Heb je reeds een andere vooropleiding of werkervaring achter de rug, dan stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen.
Hierbij wordt je relevante opgedane kennis of ervaring omgezet in vrijstellingen.

Wil je het liever wat rustiger aan doen? Is het wat veel ineens?
Ook dan kan je je individueel studieprogramma (ISP) samenstellen en je studie spreiden over meerdere jaren.

Kunststofverwerking

Kan ik als werkzoekende deze opleiding studeren?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kan je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 oud jaar zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd.

Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kan je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

student citaat
 Quote signs

Ik wilde absoluut iets gaan doen met composietmaterialen en heb besloten om kunststofverwerking te doen aan VIVES, want na een zoektocht bleek dat de best geplaatste hogeschool. De sleutel tot succes? Kies iets wat je graag doet en wees bereid om jezelf uit te dagen.

Lesinhoud
Klasgroep kunststofverwerking

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledig ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

De opleiding is heel praktijkgericht (50% van je tijd spendeer je aan labo-opdrachten) met een sterke focus op beheersing en optimalisatie van de kunststofverwerkende ontwerpprocessen. In het eerste jaar krijg je naast algemene vorming vooral technische bagage zoals vormgeving, materiaalkunde, ontwerpen en engineering. In de labosessies en het projectwerk leer je op een creatieve manier conceptuele producten ontwerpen en maken. Vanaf het tweede jaar maak je kennis met industrieel ontwerpen en geavanceerde kunststofverwerkingstechnieken. Je focust je vooral op de verwerking van kunststof- en composietmaterialen en op duurzaam ontwerpen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Je kan op de ECTS-fiche, onder vakken en inhoud, op ieder opleidingsonderdeel doorklikken om meer informatie te krijgen. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie kunststofverwerking?
Verder studeren

Verder studeren

 • bachelor-na-bachelor in de industriële wetenschappen en technologie
 • master in de industriële wetenschappen
 • kunststofverwerking
 • elektromechanica
 • industrieel ontwerpen
aan de slag

Aan de slag

 • ontwerper van kunststofproducten
 • ontwerper van kunststofverwerkingsprocessen
 • productieverantwoordelijke
 • projectmanager
 • Mould & Process Analist
 • matrijzenbouwer
 • hoofd onderhoud
 • veiligheidscoördinator
 • kwaliteitsverantwoordelijke
 • aankoopverantwoordelijke
 • logistiek verantwoordelijke
 • technisch commercieel afgevaardigde
 • technisch trainer
 • leerkracht