Klimatisatie technieken

klimatisatiesystemen
klimatisatie-systemen

Graduaat HVAC-technieken, afstudeerrichting klimatisatiesystemen aan VIVES Noord

Wil je een job vol afwisseling? HVAC staat voor Heating, Ventilation and Air-Conditioning. Als je graag van alle markten thuis bent en je wil specialiseren in verwarmings-, koel- en luchtbehandeling en hernieuwbare energiesystemen, dan is dit graduaat heel geschikt voor jou. Je leert installaties bouwen die minder energie verbruiken en het milieu zo weinig mogelijk belasten. Met deze polyvalente opleiding liggen de jobkansen voor het rapen: van technicus tot installateur of allerlei commerciële functies.

Waar kan ik dit volgen?
Studeer HVAC-systemen en word technicus in de verwarmings- en koeltechniek, luchtbehandeling en hernieuwbare energie
Koeltechnieken

Warmtetechnieken, koeltechnieken, luchtbehandeling en hernieuwbare energie zijn specifiek voor deze afstudeerrichting klimatisatiesystemen van het graduaat HVAC-systemen.

Je volgt lessen in vier blokken van acht weken. In die acht weken krijg je afwisselend leerstof uit basismodules, elektrotechniek, koeling, verwarming en hernieuwbare energie. Na elk blok volgt een evaluatie. Je krijgt dus snel feedback over de geleverde prestaties. Je loopt ook stage waardoor je concrete werkervaring opdoet.

Je kan gerust instappen zonder specifieke voorkennis of indien je al aan het werk bent in de sector en een diploma wenst te behalen. We bieden de opleiding aan in dagonderwijs in Kortrijk.

klimatisatiesystemen studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Je volgt lessen in vier blokken (kwartalen) van acht weken: zeven lesweken gevolgd door een evaluatieweek. Elk kwartaal werkt rond een bepaald thema. In die zeven weken krijg je afwisselend leerstof uit de basismodules verwarming, koeling, elektrotechniek, hernieuwbare energie en installatietechnieken. Na elk blok volgt een evaluatie. Je krijgt dus veel feedback. Eén derde van de opleiding wordt gegeven door middel van werkplekleren waardoor je veel ervaring opdoet. Op het einde van het tweede jaar volgt een praktijkproject binnen je werkplekbedrijf.

Minstens een derde van je studietijd wordt besteed aan werkplekleren. Tijdens een speeddatingsessie kies je daarvoor zelf een werkgever uit. Jullie gaan samen in zee, dus het moeten langs beide kanten klikken. Veel kans trouwens dat dit meteen ook het sollicitatiegesprek voor je toekomstige job wordt! De rest van de tijd doe je in kleine klasgroepen vakspecifieke en algemene kennis op die je bij de uitoefening van je beroep van pas zal komen.

techniekster leest druk af

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt twee jaar in dagonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Graduaatsopleidingen bereiden voor op een beroep, maar ze bereiden je ook voor op de doorstroom naar een professionele bacheloropleiding in het hoger onderwijs. Als je de opleiding tot een goed einde brengt behaal je het diploma van gegradueerde.

Klimatisatiesystemen koeltechnieken

Kan ik deze opleiding studeren als werkzoekende?

Jazeker, dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kan je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 jaar oud zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kan je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

HM
 Quote signs

Ik heb vooral voor deze opleiding gekozen omdat er veel toekomst zit in HVAC. Woningen moeten steeds beter geventileerd worden, de verwarming moet efficiënter, dat kan je niet zomaar aan computers overlaten. Let wel, je mag een HVAC-technicus zeker niet verwarren met een loodgieter. Het fijne aan deze opleiding is de praktijkgerichtheid en de vele labo’s.

Lesinhoud
VIVES expertisecentrum koeltechnieken

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Je opleiding duurt twee jaar en elk jaar bestaat uit vier modules. Je hebt geen voorkennis nodig. Iedereen kan aan de opleiding beginnen. In het eerste jaar ontdek je de basis van elektrotechniek en koeltechniek en specialiseer je je in de installatie van centrale verwarming en koelinstallaties. In het tweede jaar gaat de aandacht vooral naar hernieuwbare energie, luchttechnieken en Advanced HVAC. Je krijgt les in kleine groepen. Daarnaast zijn er ook veel labs en projecten zodat je bijna altijd op een actieve manier bezig bent. Door de unieke wisselwerking tussen theorie en praktijk tijdens het werkplekleren word je snel een bekwame technicus. Je sluit je opleiding af met een praktijkproject op je werkplekbedrijf.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding. Klik daarna op het tabblad uurrooster.

Hieronder vind je een overzicht van het programma:

programma HVAC.pdf

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost mijn studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met mijn studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie klimatisatiesystemen?
Verder studeren

Verder studeren

Wil je nog verder studeren? Dan kan je via een vervolgtraject van 90 studiepunten het diploma bachelor in de elektromechanica, afstudeerrichting klimatisering behalen. Of je kan kiezen voor het extra diploma onderhoudstechnnieken van het graduaat elektromechanische systemen in één bijkomend jaar.

aan de slag

Aan de slag

Met het diploma heb je verschillende toekomstmogelijkheden:

  • zelfstandig montage-, service- en onderhoudstechnicus
  • koeltechnicus
  • installateur centrale verwarming
  • installateur airconditioning, ventilatie en luchtbehandelingskasten
  • installateur hernieuwbare energie
  • technisch commercieel afgevaardigde
  • verkoper-inkoper verwarmings- en koelinstallatiecomponenten