hernieuwbare energiebronnen

hernieuwbare energiesystemen

Graduaat hernieuwbare energiesystemen aan VIVES Noord

Als je technisch bent aangelegd en interesse hebt in nieuwe technologieën, biedt dit graduaat heel wat mogelijkheden. In deze opleiding leer je niet alleen technieken. Ook veiligheid en de integratie van klassieke en hernieuwbare energiesystemen in een gebouw krijgen veel aandacht. Hernieuwbare energie is de toekomst. Werkzekerheid gegarandeerd.

Waar kan ik dit studeren?
verdiep je in de groene energie van de toekomst
instructie over zonnepanelen

Je bent technisch aangelegd en staat open voor nieuwe technieken, dan is de graduaatsopleiding hernieuwbare energiesystemen iets voor jou. Kiezen voor deze opleiding is gaan voor een afwisselende job met werkzekerheid.

Als gegradueerde in de hernieuwbare energiesystemen lig je goed in de markt. In deze praktische opleiding leer je meer dan alleen technieken. Ook veiligheid en gebouw-integratie van technieken komen ruim aan bod.

Zoek je een boeiende opleiding met veel afwisseling tussen klassieke verwarmingssystemen en de hernieuwbare energiesector in combinatie met de integratie in gebouwen, dan is de opleiding graduaat hernieuwbare energiesystemen een ideale keuze voor jou.

HERNIEUWBARE ENERGIESYSTEMEN STUDEREN

Je studie in een oogopslag

Opleidingtype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit studeren?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Je volgt lessen in vier blokken (kwartalen) van acht weken: zeven les weken gevolgd door een evaluatieweek. Elk kwartaal werkt rond een bepaald thema. De thema’s zijn:

 • HES en de praktijk:veiligheid, elektriciteit en kennismaking HES
 • basisskills: plannen en schema’s lezen en opmaken, meten en registreren van stroom – temperatuur – lucht- debieten enz. en communicatie
 • warmte: klassieke en hernieuwbare energiesystemen om te verwarmen
 • comfort: gebouw, ventilatie en verlichting
 • energie: gebouw en energie opwekken en opslaan
 • oplevering: nazorg, afregeling en regelgeving rond HES-systemen
 • Subsidies en administratie: case uitwerken met focus op administratie en subsidies
 • HES in de praktijk: praktijkproject rond HES

In elk blok van 8 weken zit één evaluatie week met feedback. Eén derde van de opleiding bestaat uit werkplekleren waarbij je in bedrijven de kans krijgt ervaring op te doen. Op het einde van het tweede jaar volgt een praktijkproject binnen je werkplekbedrijf.

Door onze permanente evaluatiemethode hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Na elke zeven weken les volgt een evaluatieweek. Afhankelijk van de studie die je kiest, zijn flexibele instap- en evaluatiesystemen mogelijk. Op die manier kan je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en je ambities. Het einddoel is jou als vakman of -vrouw klaar te stomen, zodat je al op je eerste werkdag van je nieuwe job actief kan meewerken. Daardoor kan je ook betere loonvoorwaarden bedingen.

windturbine

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt twee jaar in dagonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Graduaatsopleidingen bereiden voor op een beroep, maar ze bereiden je ook voor op de doorstroom naar een professionele bacheloropleiding in het hoger onderwijs. Als je de opleiding tot een goed einde brengt behaal je het diploma van gegradueerde.

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Minstens een derde van je studietijd wordt besteed aan werkplekleren. Tijdens een speeddatingsessie kies je daarvoor zelf een werkgever uit. Jullie gaan samen in zee, dus het moeten langs beide kanten klikken. Veel kans trouwens dat dit meteen ook het sollicitatiegesprek voor je toekomstige job wordt! De rest van de tijd doe je in kleine klasgroepen vakspecifieke en algemene kennis op die je bij de uitoefening van je beroep van pas zal komen.

CC
 Quote signs

De hele wereld is vandaag bezig met het klimaat en ik wilde concreet meehelpen aan oplossingen: niet blijven zitten of gewoon op straat protesteren, maar zelf aan de slag gaan. Ja, echt wel een ideologische keuze, maar ook werkzekerheid speelt een rol, want de wereld zal alleen maar meer behoefte hebben aan hernieuwbare energiesystemen.

Lesinhoud
zonnepanelen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en praktijk

Je opleiding duurt twee jaar en elk jaar bestaat uit vier modules. Je hebt geen voorkennis nodig. Iedereen kan aan de opleiding beginnen. In het eerste jaar leer je de basisskills zoals lezen van plannen, meten en registreren van meetresultaten. Je verdiept je ook in verwarmingsinstallatietechnieken, zonneboilers en combisystemen, PV-systemen en batterijsystemen en de ventilatie in gebouwen. In het tweede jaar gaat de aandacht vooral naar warmtepompen, biomassa, duurzame verlichting, veiligheid en regelgeving. Je krijgt les in kleine groepen. Daarnaast zijn er ook veel labs en projecten zodat je bijna altijd op een actieve manier bezig bent. Door de unieke wisselwerking tussen theorie en praktijk tijdens het werkplekleren word je snel een bekwame technicus. Je sluit je opleiding af met een praktijkproject op je werkplekbedrijf.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie HERNIEUWBARE ENERGIESYSTEMEN?
Hernieuwbare energiesystemen campus Oostende

Verder studeren

Wil je verder studeren, dan kan je via een vervolgtraject van 90 studiepunten een bachelordiploma behalen. Het opleidingshoofd vertelt je aan het eind van je opleiding graag meer over de verschillende mogelijkheden.

Hernieuwbare energiesystemen energiebronnen

Aan de slag

Met je diploma kan je terecht bij veel werkgevers binnen de installatietechnieken en de bouw:

 • montage en onderhoudstechnicus HES
 • technische ondersteuning HES bij een bouwbedrijf
 • technische-commerciële functie binnen de sector
 • inkoper-verkoper HES-systemen