Energie

hernieuwbare energie – huishoudelijke zonneboiler

Hernieuwbare energie – huishoudelijke zonneboiler - Erkende Rescert opleiding aan VIVES Zuid

Deze multidisciplinaire module geldt voor alle opleidingen die betrekking hebben op de installatie van technologieën voor de productie van hernieuwbare energie.

Waar kan ik dit volgen?
Studen IWT

Het is de bedoeling om installateurs een overzicht te geven van de verschillende energiebronnen, alsook van de elementen in het energie- en milieubeleid die de ontwikkeling van bronnen voor de productie van hernieuwbare energie omkaderen en stimuleren.

Hernieuwbare energie heeft als voordeel dat ze milieuvriendelijk en duurzaam is, wat wil zeggen dat de diverse bronnen onuitputtelijk zijn en tijdens hun volledige levenscyclus (van bouw over gebruik tot afbraak) een lage uitstoot van schadelijke stoffen kennen. Door in te zetten op hernieuwbare energie wordt de energievoorziening gespreid over diverse bronnen, bij hernieuwbare energie dikwijls ook lokale bronnen. Dit vermindert de afhankelijkheid van het buitenland en internationale spanningen. Hernieuwbare energie biedt ook meer kansen voor lokale werkgelegenheid en eventueel ook export.

Student IWT

De zonne-energie die ons aardoppervlak bereikt, kan op verschillende manieren nuttig worden gebruikt: als lichtbron, als drijvende kracht bij natuurlijke ventilatie, voor warmteproductie en voor elektriciteitsproductie. Zonne-energie is een hernieuwbare energietechnologie waarvoor geen brandstof nodig is. Als men over actief gebruik van zonne-energie spreekt, verstaat men hieronder het gebruik van de zonne-energie als actieve thermische zonne-energie. Een zonnecollector vangt het invallende licht op en zet het om in warmte. Die warmte wordt doorgegeven aan een warmtegeleidende vloeistof. Deze toepassing van zonne-energie werken zowel bij diffuus als bij direct zonlicht, maar bij directe instraling is de opbrengst hoger.

Naast de goed uitgebouwde theoretische opleiding is er ruime aandacht voor de praktijk, de hydraulica en het opstellen van de audit. Na het volgen van deze module bekom je het certificaat van installateur hernieuwbare energie – huishoudelijke zonneboiler.

Hernieuwbare energie – huishoudelijke zonneboiler studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Waar kan ik dit volgen?

Doelgroep

Installateurs sanitair en centrale verwarming

Evaluatievorm

Examen: schriftelijk en praktijkexamen

Certificering

Het “volwaardig” certificaat kan pas bekomen worden:

  • nadat de installateur een opleiding heeft gevolgd en geslaagd is in het examen
  • en hij/zij voldoet aan de toekenningsvoorwaarden, met name minstens drie jaar werkervaring.

De toekenningsvoorwaarden zijn terug te vinden, zowel op de VEA-website als op de website van Rescert: (https://www.rescert.be/nl).
De wijze waarop de werkervaring wordt aangetoond is eveneens terug te vinden op: https://www.rescert.be/nl/conditions_certification

Omvang

8 sessies van 4 uur en 1 avond met examen met mogelijks een extra avond voor het examen.

 

Aula VIVES Kortrijk

Data

Nieuwe data: 36 uren

  • 31/08 - 07/09 - 14/09 - 21/09 - 28/09 - 30/09 - 05/10 - 07/10 - 12/10/2021 (ex)
  • 29/03 - 19/04 - 26/04 - 03/05 - 10/05 - 17/05 - 24/05 - 31/05 - 07/06/2022 (ex)

Op dinsdagavond gaan de lessen door van 18u tot 22u.

Prijs

€ 910

Docent

Marc Van Litsenburgh / Pieter Tack

Locatie

Doorniksesteenweg 145 - 8500 Kortrijk - Studiegebied IWT

Bancontact

Kmo-portefeuille

Deze opleiding komt volledig in aanmerking voor steun via de kmo-portefeuille.
Let wel: de steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding.
- erkenningsnummer VIVES-zuid: DV.O101992