Energietechnologie

energietechnologie

Bachelor in de energietechnologie, keuzetraject energietechnologie aan VIVES Zuid

Voer technische metingen uit en bedenk energie-oplossingen. Word energie-expert in elektriciteit, domotica, groene energie en automatisering.

Waar kan ik dit volgen?
Energietoestellen meten en realiseren
Energietechnologie studenten

Stijgende energieprijzen en hernieuwbare energie zijn dagelijks in het nieuws. De energiesector staat voor heel wat uitdagingen en heeft specialisten nodig om de energietransitie te realiseren. Met de opleiding energietechnologie word jij zo’n specialist.

Onze focus ligt op de technische kant. Je leert werken met zonnepaneelinstallaties, thuisbatterijen en domotica-installaties, die je zal kunnen installeren en afstellen. We gaan dieper in op elektrotechniek, veiligheid van de elektrische installaties, meettechnieken en regeltechnieken. Die inzichten linken we onder meer aan gebouwenbeheersystemen in smart homes, geautomatiseerde productieprocessen en hernieuwbare energie als zonne-energie en windenergie. Nog niet zeker van je keuze? Veel jobs in de energiesector zijn een knelpuntberoep en hebben een hoog startersloon.

Wat leer ik in deze opleiding?

Energietechnologie is een praktische opleiding van drie jaar die je de inzichten en specialisaties leert voor een boeiende job in de energiesector. Je begint vanaf nul met basisbegrippen van elektriciteit als spanning, stroom en vermogen en gaat iedere keer een stap verder in het proces. De theorie die je ziet, koppel je elke keer aan een stuk praktijk in onze eigen technologische labo’s.

De energie van de toekomst is duurzaam. We besteden veel aandacht aan de werking en implementatie van systemen zoals warmtepompen, zonnepanelen, biomassa, waterstof en windmolens. Je maakt ontwerpen met een oog voor veiligheid en kan op het einde van je opleiding gespecialiseerde taken uitvoeren om complexe automatiseringsprocessen, hernieuwbare-energiesystemen en sterkstroominstallaties te realiseren, te installeren, te bedienen en op te volgen.

Je theoretische en technische kennis komt goed van pas in de verschillende projecten waaraan je tijdens je opleiding zal werken. Je werkt telkens samen met andere studenten, zodat je ook je teamwork- en communicatieskills kan trainen. Ook je netwerkvaardigheden scherp je aan: projecten zijn vaak in samenwerking met bedrijven en we kunnen al jaren rekenen op het enthousiasme van studenten en docenten van onze partnerschool IUT in Lille (Rijsel).

Je opleiding sluit je af met een stage, zodat je voluit kan proeven van het leven als bijvoorbeeld verlichtingsspecialist, programmeur PLC of energiemanager. Je ziet het: bij VIVES bieden we je veel praktijk, zodat je stevig in je schoenen aan het echte werk kan beginnen. Die aanpak loont, want het merendeel van onze studenten heeft al een job voor ze afstuderen.

Je kan de opleiding energietechnologie gratis volgen via VDAB. Kijk daarvoor op de informatiepagina voor werkzoekenden.

TC
 Quote signs

Ik studeer bachelor in de energietechnologie. Dat betekent vooral dat ik elektrische energie bestudeer en ermee leer werken. Ik leer alle verschillende manieren van energieopwekking, van klassieke centrales tot de meest duurzame oplossingen. Wat ik later met mijn diploma wil doen? Heel eerlijk: de wereld beter maken. Ik wil mijn knowhow inzetten om bijvoorbeeld huizen en bedrijven energiezuiniger te maken.

Studeren in het buitenland

Het energieverhaal is niet alleen in België te volgen. Zowat alle landen ter wereld bekijken hoe ze de overstap kunnen maken naar hernieuwbare energie, domotica en slimme toestellen. Daar hebben ze de hulp van experts voor nodig. En van die experts kan jij leren! Met VIVES Technology kan je studeren of stage lopen bij een van onze meer dan 50 Europese partners. Of misschien zoek je het wel op een ander continent? Ook in Canada, Indonesië en Japan kan je terecht om internationale kennis van energietechnologie op te doen.

Energietechnologie studenten IWT

Ontdek de wereld tijdens je studie!

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie ENERGIETECHNOLOGIE?
aan de slag

Aan de slag

  • programmeur PLC
  • verlichtingsspecialist
  • domotica-installateur
  • zelfstandig ondernemer
  • projectleider energiesector
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.