elektromechanische systemen via incompany-traject
elektro-mechanische systemen via incompany-traject

Graduaat in de elektromechanische systemen via incompany-traject aan VIVES Zuid

Een opleiding volgen terwijl je aan het werk blijft: bij VIVES kan het. Met onze incompany-trajecten voor de industriële sector krijg jij een omscholing tot onderhoudstechnieker en kan je alles wat je leert meteen toepassen bij je huidige werkgever.

Omscholen tot onderhoudstechnieker

Een incompany-traject is een specifieke vorm van werkplekleren. Bij werkplekleren combineer je leren op school en werken in een bedrijf. Het incompany-traject is een antwoord voor mensen mét een job. Het is een volledig aangepast traject, waarin je werken en studeren op een haalbare manier combineert.

Zie het als een win-win voor jou en je baas: jij kan binnen de 2 jaar een diploma hoger onderwijs halen én je blijft aan het werk. Ideaal voor je werkgever, die geen werkkracht verliest maar er net een sterkere voor in de plaats krijgt.

Het incompany-traject van VIVES gaat van start in september 2021 en focust zich momenteel enkel op beroepen uit de mechanicasector, de voedingssector, (petro)chemie-industrie en de bouwindustrie. Heb jij een toekomstgerichte werkgever die zijn werknemers graag ondersteunt? Dan is het incompany-traject van de graduaatsopleiding elektromechanische systemen jouw opstap.

Meld je nu aan voor de infosessies voor werknemers (dinsdag 29 juni) of werkgevers (woensdag 30 juni).

Elektromechanische systemen studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Je studieprogramma bestaat uit drie praktijkgerichte pijlers: onderhoud, elektriciteit en mechanica. Bij de start zijn enkele ondersteunende modules. Op het einde van het traject krijg je meer en meer modules die de pijlers integreren. Je past je kennis op het einde van je opleiding toe in een afstudeerproject. Door de vele labomodules en het werkplekleren is de opleiding heel praktijkgericht en staat ze dicht bij de realiteit op de werkvloer. De theorie wordt pas aangewend als die noodzakelijk is om opdrachten te begrijpen en uit te voeren. Voorkennis is niet vereist.

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De lessen vinden twee jaar lang een keer per week plaats van eind september tot half juni. Een deel van de opleiding verloopt via contactonderwijs en een deel door middel van werkplekleren en werkplekopdrachten. Voor een optimaal en snel leertraject wordt geadviseerd om het modeltraject van twee jaar te volgen.

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Minstens een derde van je studietijd besteed je aan werkplekleren. Je werkplekleren doe je uiteraard bij je eigen werkgever. Je combineert dat werkperkleren met wekelijks een dag les op Hogeschool VIVES in Brugge. Je werkgever steunt je in je opleiding en hij duidt een coach aan die jou begeleidt in je traject. De coach is bereikbaar voor jou en voor de docenten van de hogeschool. De coach ondersteunt jou, hij geeft jou feedback en evalueert jou in het kader van werkplekleren en andere opdrachten.

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Jouw VIVES-begeleiders zijn jouw coaches doorheen de modules. Ze geven jou opdrachten die je voorbereidt bij je werkgever en in je eigen tijd. Ze stimuleren jouw leerproces en dat van de groep. Ze waken erover dat er ruim de tijd is om van elkaar te leren.

Door onze evaluatiemethode hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Op die manier kun je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en je ambities.

Bij het beëindigen van je opleiding behaal je een graduaatsdiploma. Dit diploma geeft jou veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Waarom zou jouw werkgever je ondersteunen in het behalen van je graduaatsdiploma?

Werkgevers die hun medewerkers de kans geven en ondersteunen met het behalen van hun graduaatsdiploma werken echt aan hun employer brand. Ze zetten woorden en dure campagnes om in daden. Echt aantrekkelijke werkgevers dus!

Als student krijg je van je VIVES-begeleiders tips en advies rond concrete praktijkvoorbeelden. Werkgevers weten dat een goed opgeleide werknemer een nog betere service kan en zal geven. Vandaag de dag is service een toverwoord. Opgeleide medewerkers werken enthousiaster en efficiënter. Een win voor je werkgever.

Er is veel kans dat het mogen volgen van deze opleiding jouw betrokkenheid met je bedrijf nog verder verhoogt. Voel je het als een erkenning van je werkgever dat hij in je investeert? Vertel het hem dan. 

Je werkgever kan dit opleidingstraject ook zien als een aanvulling op de bestaande interne opleidingen, een voorwaarde om door te groeien of een strategie om verschillen in voorkennis en/of ervaring van medewerkers te nivelleren.

Mag je deze opleiding volgen tijdens je werkuren? In bepaalde gevallen kan jouw werkgever beroep doen op het Vlaams opleidingsverlof en op die manier jouw loonkost terugvorderen. Meer informatie daarover kan je werkgever vinden op de website van de Vlaamse overheid

AVDV
 Quote signs

Vooral het werkplekleren sprak me aan: door één derde van de tijd op de werkvloer te staan, leer je op een heel hands-on manier de praktische kant van technologie en systemen kennen en toepassen. Bovendien staat het feit dat je al twee jaar in een bedrijf hebt gewerkt heel mooi op je cv.

Lesinhoud

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Hier vind je de ECTS-fiches van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

(binnenkort beschikbaar)

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. 

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding.

(lessentabel binnenkort beschikbaar)

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie elektromechanische systemen?

Verder studeren

Wil je nog verder studeren? Dan kan je via een vervolgtraject van 90 studiepunten het diploma bachelor in de elektromechanica, afstudeerrichting elektromechanica of afstudeerrichting automatisering behalen.

Aan de slag

 

Meerdere sectoren hebben een heleboel openstaande vacatures voor gediplomeerde medewerkers. Je kan naast de mechanicasector ook terecht in sectoren als voeding, chemie, petrochemie, bouw, enz.

  • Een job als technicus in onderhoud en installatie
  • Verantwoordelijke van een onderhoudsteam
  • Installateur en in bedrijf nemen van diverse installaties