Ecotechnologie windmolens

ecotechnologie

Bachelor in de ecotechnologie aan VIVES Zuid

Ben je op zoek naar een unieke, energieke opleiding waar je klaar gestoomd wordt om mee te bouwen aan het energieverhaal van vandaag en morgen? Wil je een voortrekkersrol spelen om oplossingen te zoeken voor de uitdagingen op vlak van omgeving en milieu? Ga je graag de uitdaging aan om innovaties te ontwikkelen op vlak van materialen en ecologie? Dan is de opleiding ecotechologie je op het lijf geschreven.

Waar kan ik dit volgen?
Ecotechnologie, dat is studeren voor de toekomst
waterzuiveringsstation

Een voortrekkersrol spelen om oplossingen te zoeken voor de uitdagingen op vlak van omgeving en milieu. Innovaties ontwikkelen op het gebied van materialen en ecologie. Meebouwen aan het energieverhaal voor nu én in de toekomst. Voel je je aangesproken? Dan is de opleiding ecotechologie echt iets voor jou.

ecotechnologie studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

In deze opleiding leer je hoe je de meest innovatieve technologie optimaal kan inzetten om een antwoord te bieden op uitdagingen gerelateerd aan energieverbruik en energie-efficiëntie, materiaalimpact, milieu, klimaat en omgeving. Deze opleiding legt het accent niet enkel op pure techniek, op installeren of afregelen. Als afgestudeerde ecotechnoloog heb je een futureproof diploma op zak waar het werkveld hard naar op zoek is.

Ecotechnologie labo buiten

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden, eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen evenwel in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Ecotechnologie studenten op werkbezoek

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

De opleiding hecht veel belang aan leren in je later werkveld. Al van in de eerste opleidingsfase ga je in het tweede semester drie weken op stage. Ook in de tweede opleidingsfase wordt er een stage van drie weken georganiseerd. Door deze stages kan je je verder verdiepen in het domein van jouw interesse. In de derde opleidingsfase voer je een geïntegreerde bachelorproef uit, wat inhoudt dat je tijdens je stage in het laatste semester van je opleiding je eindwerk maakt op basis van een opdracht van je stagebedrijf. Deze stage kan ook in het buitenland plaats vinden.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

VIVES Technology biedt alle kansen om een internationale boost aan jouw opleiding te geven. We hebben meer dan 50 verschillende Europese partners die jou graag willen ontvangen voor een study (vakken opnemen) of een internship (werkstage lopen). Ook Canada, Indonesië en Japan behoren tot de mogelijkheden. Over de taalgrens, in Wallonië, kan je meedraaien in een bedrijf als bachelorproef. Alle opleidingen van VIVES Technology lenen zich perfect om internationaal een meerwaarde te geven aan jouw diploma. We helpen jou vanaf het begin om alles geregeld te krijgen zodat het een topervaring wordt.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

DDH
 Quote signs

Ik studeer ecotechnologie en dat bevalt me uitstekend. Je hebt heel veel praktijk, waardoor je optimaal voorbereid wordt op je latere job. Waar ik wel van geschrokken ben is het vooroordeel dat nog altijd leeft dat hogeschoolopleidingen minderwaardig zijn aan masters. Ten eerste is de leerstof vergelijkbaar en ten tweede ligt er aan de hogeschool meer focus op praktijk, wat je meer kansen biedt op de arbeidsmarkt, waar ze vaak al wat praktijkervaring vragen.

lesinhoud
Uitwisselling ecotechnologie naar Zweden

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In deze opleiding gaan theorie en praktijk hand in hand. Je ziet onmiddellijk ook de toepassing via bedrijfsbezoeken,praktijksessies en beursbezoeken. Je krijgt daarnaast regelmatig les van een spreker uit het bedrijfslevenof van de overheid. Op die manier kom je in contact met de verschillende facetten van je latere werkveld. Bovendien is er in de opleiding heel wat projectwerk geïntegreerd, waar je aan de slag gaat met een case uit de praktijk.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie ECOTECHNOLOGIE?
Verder studeren

Verder studeren

Wie verder wil studeren na deze opleiding, kan heel wat kanten uit. Je persoonlijke studietrajectbegeleider geeft je graag advies over wat voor jou de beste keuzes zijn. Raadpleeg ook de website van de Associatie KU Leuven voor alle bachelor-, master-, banaba-(bachelor-na-bachelor) en manama-programma's (master-na-master) die de instellingen van de Associatie KU Leuven aanbieden.

Enkele mogelijkheden:

  • master in de industriële wetenschappen
  • milieukunde
  • master in de industriële wetenschappen, energie
  • Master in Ecotechnology
  • tweede bachelor: milieu- en duurzaamheidsmanagement of bouw
aan de slag

Aan de slag

Zowel voor bedrijven, non-profitorganisaties als de overheid worden de uitdagingen van klimaat en duurzaam ondernemen dagdagelijkse realiteit. Als bachelor in de ecotechnologie ben je dan ook de aangewezen persoon die beantwoordt aan het profiel voor de beroepen van de toekomst.

· milieucoördinator
· deskundige afvalbeheer
· duurzaamheidsadviseur
· klimaatadviseur
· duurzaamheidsambtenaar
· Sustainable Energy Consultant
· Sustainability Manager
· Environmental Policy Advisor
· milieu-inspecteur
· projectleider
· luchtdichtheidstester
· EPB-verslaggever
· EPB-adviseur
· energieadviseur
· medewerker studie- en adviesbureau
· Facility Manager