Automonteur

autotechnologie via afstandsonderwijs
auto-technologie via afstandsonderwijs

Bachelor in de autotechnologie aan VIVES Zuid

In onze bachelor autotechnologie leer je alles over de voertuigsystemen van vandaag en de toekomst. Behaal je diploma dankzij een combinatie van afstandsonderwijs en praktijkles op de campus onder leiding van experts.

Ook op campus
Een allround opleiding in autotechnologie
Eco wagen

De wereld van de mobiliteit staat niet stil. Diesel, benzine, elektrisch, hybride en waterstof: er komen steeds meer duurzame voertuigen aan. Met de bachelor autotechnologie leer jij het brede gamma voertuigen onderhouden.

Van milieuvriendelijke wagens tot elektrische steps, van heftrucks tot vrachtwagens, dankzij jouw technische en technologische kennis kunnen bestuurders zich er veilig mee verplaatsen. Die kennis doe je op via afstandsonderwijs. Dat betekent dat je de theorie zelf thuis verwerkt, met de professionele ondersteuning van onze docenten, en af en toe naar de campus komt voor de praktijk.

Flexibiliteit staat centraal in ons afstandsonderwijs. Zo leggen we alle praktijklessen vast aan het begin van het academiejaar, zodat jij ruim op tijd je agenda kan plannen. Examens plan je zelf in op basis van jouw beschikbaarheid.

Autotechnologie op afstand studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

Vergeet het beeld van de garagist vol motorolie, want de voertuigen van vandaag zijn hoogtechnologisch. We focussen naast voertuigtechnische vakken dan ook op elektronica en automatisering.

Het spreekt voor zich dat jij nu al een ongelofelijke interesse hebt in alles wat met auto’s te maken heeft. Dat is de eerste vereiste, want in de opleiding autotechnologie leer je sleutelen, ontwerpen en verkopen.

In ons VIVES Autotechnologie Centrum (VAC) staan meer dan 80 (!) voertuigen.* Racewagens, oldtimers, landbouwtractoren, hybridewagens… you name it, wij hebben het staan. Je keert ze allemaal binnenstebuiten op oefenpanelen en in onze moderne herstellingswerkplaats met bruggen, airco, test- en vermogenbanken, meettoestellen, test- en revisiegereedschap en uitlaatgastoestellen. Daarmee stel jij de juiste diagnoses voor het onderhoud, dat je zelf uitvoert.

Omdat we van jou uiteraard een multi-inzetbare werkkracht willen maken, is ook het menselijke contact heel belangrijk. Je leert zelfstandig en in team werken, ontwikkelt sterke communicatievaardigheden en krijgt de kans om buitenlandse stages te lopen.

*Even watertanden door al het moois dat we hebben staan?

 • Wagens met klassieke benzine- of dieselmotor, zoals de Ford S-max, Renault Laguna, BMW X3, Volkswagen Pheaton en Honda Accord
 • Hybridewagens, zoals de Toyota Prius
 • Elektrische wagens zoals de Nissan Leaf en de Think!
 • Sportwagens, zoals de Nissan GT-R
 • Zelfontwikkelde en gebouwde Crosskart
 • Competitiewagens, zoals onze Honda Civic-rallycrosswagen
 • Volvo-vrachtwagen
 • JLG-hoogtewerker
 • Verschillende motoren
Autotechnologie student

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Hoe lang je studie duurt hangt af van je persoonlijk studietraject. Studeren op afstand betekent studeren via een traject op maat. In samenspraak met je studietrajectbegeleider stel je een plan op dat haalbaar is voor jou. Daarbij houden we rekening met eventuele vrijstellingen, je werk- en gezinssituatie, de tijd die je kan vrijmaken voor je studies, je studiemethode,...
Na het eerste jaar zal je meer kunnen inschatten wat voor jou een realistisch studietempo is. Bij opstart adviseren we om voor een beperkt aantal studiepunten in te schrijven en bij te boeken als er ruimte voor is. Je kan doorheen het academiejaar en tot 31 mei studiepunten bijboeken. 

Als richtlijn geven we een maximum aantal 30 à 45 studiepunten mee voor wie studeren combineert met een job (een opleiding van 180 studiepunten duurt dan vier à zes jaar).

Op onze pagina over vrijstellingen vind je alle informatie over hoe je die kunt aanvragen. 

Autotechnologie student

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Naast online theorielessen en individueel studiewerk, leer je het vak ook tijdens de labo’s op de campus. Onze docenten zijn stuk voor stuk experts en ervaringsdeskundigen. Ze leren je de stiel door te doen.

Daarnaast kom je ook tijdens je studie al in contact met het werkveld. Tijdens studiebezoeken en projecten nemen we je mee naar boeiende spelers in de mobiliteitssector.

Het laatste onderdeel van je opleiding bestaat uit een bachelorproef en een stage. Daarin komen alle kennis en kunde die je hebt opgedaan samen.

Autotechnologie werkplaats

Het VIVES Autotechnologie Centrum is volledig uitgerust met alles wat je in een moderne herstellingswerkplaats voor voertuigen terugvindt zoals bruggen, aircotoestel, remmen- en ophangingstestbank en uitlaatgastoestellen. Daarnaast is er ook heel wat speciale uitrusting zoals vermogenbanken voor zowel 4x4, 4x2 als moto's en losse motoren, een volledig machinepark voor revisie, 3D meettoestel om chassis op te meten en commonrail test- en revisiegereedschap.

De nog steeds aan belang winnende voertuigelektronica wordt naast in de wagens ook ingeoefend op allerlei oefenpanelen die worden ontwikkeld door onze eigen onderzoeksgroep "netwerken in voertuigen", die gespecialiseerd is in de digitale netwerken toegepast in moderne voertuigen (CAN, LIN, MOST, Flexray). 

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

VIVES Technology biedt alle kansen om een internationale boost aan jouw opleiding te geven. We hebben meer dan 50 verschillende Europese partners die jou graag willen ontvangen voor een study (vakken opnemen) of een internship (werkstage lopen). Ook Canada, Indonesië en Japan behoren tot de mogelijkheden. Over de taalgrens, in Wallonië, kan je meedraaien in een bedrijf als bachelorproef. Alle opleidingen van VIVES Technology lenen zich perfect om internationaal een meerwaarde te geven aan jouw diploma. We helpen jou vanaf het begin om alles geregeld te krijgen zodat het een topervaring wordt.

Studenten IWT VIVES

Ontdek de wereld tijdens je studie!

PVL
 Quote signs

De infrastructuur in Kortrijk is nieuw en het materiaal waarmee we werken toekomstgericht: zowel elektrische, hybride als waterstofvoertuigen. Mijn grote droom is om zelfstandig te worden en een eigen garage voor vrachtwagens op te starten.

Lesinhoud
Autotechnologie student

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

De docenten ontwerpen het studiemateriaal zo dat je het zelfstandig kan doornemen en verwerken. Syllabi bestel je via de webshop. Handboeken kan je aankopen via de webshop, bestellen in de boekhandel op de campus of in een boekhandel bij jou in de buurt. De docenten stellen voor elk opleidingsonderdeel bovendien een studiewijzer op met informatie over inhoud, leerdoelstellingen (wat we van je verwachten) en evaluatiewijze.

Naast de handboeken en/of syllabi en de studiewijzer is er het digitaal leerplatform Toledo. Via dit platform krijg je extra ondersteuning voor het zelfstandig doornemen van de leerstof, bijvoorbeeld via aangepaste opdrachten, filmpjes ter verheldering van de inhoud, filmopnames van lessen, ingesproken PowerPointpresentaties en een discussieforum om vragen te stellen aan de docent of aan elkaar.

 

 

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In deze opleiding zijn de theoretische vakken telkens gekoppeld aan praktijklessen onder de vorm van labo’s. Zo doe je niet alleen technische kennis op, maar leer je ook in team werken, initiatief nemen, rapporteren, communiceren en zelfstandig werken. De docenten lichten de inhoud toe, leggen klemtonen, trainen vaardigheden en geven feedback op de opdrachten die je maakte. 
Praktijk is uiteraard een belangrijk onderdeel dan deze opleiding en de lesdagen zijn dan ook verplicht.

Op de ECTS-fiches van de vakken kan je meer informatie vinden over de doelstellingen en onderwijsleeractiviteiten van het vak. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Leren zonder lessen

Er zijn een beperkt aantal contactmomenten op de campus en deze liggen op voorhand vast. Zo kan je dit makkelijk inplannen in je privékalender.

Leren zonder lessen

Zelfstudie wil niet zeggen dat je er alleen voor staat! Ons team afstandsonderwijs ondersteunt je heel graag op weg naar je bachelordiploma. Het aangepast studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kan je steeds bij de docent van het betreffende opleidingsonderdeel terecht. Vrijblijvende digitale vraagstellingsmomenten, e-mail en het discussieforum vervangen grotendeels het dagdagelijks contact tussen student en docent.

Door de aard van de opleiding is een digitaal leerplatform niet voldoende om de echt praktische skills aan te leren. Daarom zijn alle praktische vakken gebundeld in praktijkdagen. Op praktijkdagen combineren we diverse praktijkopdrachten die inhoudelijk op elkaar aansluiten. We verwachten dat je voor praktijkopdrachten op voorhand de nodige voorbereidingen maakt. De eerste opleidingsfase telt tien praktijkdagen. Deze dagen zijn op voorhand bekend en gaan door op donderdag of zaterdag. Om de invloed op je persoonlijke agenda te beperken, werken we altijd met volle dagen.

Studiemateriaal

De docenten ontwerpen het studiemateriaal zo dat je het zelfstandig kan doornemen en verwerken. Syllabi bestel je via de webshop. Handboeken kan je aankopen via de webshop, bestellen in de boekhandel op de campus of in een boekhandel bij jou in de buurt. De docenten stellen voor elk opleidingsonderdeel bovendien een studiewijzer op met informatie over inhoud, leerdoelstellingen (wat we van je verwachten) en evaluatiewijze.

Naast de handboeken en/of syllabi en de studiewijzer is er het digitaal leerplatform Toledo. Via dit platform krijg je extra ondersteuning voor het zelfstandig doornemen van de leerstof, bijvoorbeeld via aangepaste opdrachten, filmpjes ter verheldering van de inhoud, filmopnames van lessen, ingesproken PowerPointpresentaties en een discussieforum om vragen te stellen aan de docent of aan elkaar.

 

 

Hoeveel kost mijn studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met mijn studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie autotechnologie?
Autotechnologie auto

Verder studeren

Na het behalen van het professioneel bachelor diploma kan je met een verkort aangepast studietraject een bijkomend professioneel bachelordiploma behalen of een schakelprogramma van 60 studiepunten starten in het laatste programmajaar van de opleiding master in de industriële wetenschappen (industrieel ingenieur).

Autotechnologie student aan het werk

Aan de slag

De bachelor in de autotechnologie is een heel gegeerde werknemer en kan, meestal in automotive bedrijven, onder andere aan het werk als:

 • Diagnosetechnicus
 • Parts Manager
 • Motorsport technieker
 • Zaakvoerder
 • Auto-expert
 • Technisch assistent in automotive R&D
 • Controleur bij de automobielinspectie
 • Technisch-commercieel of administratief medewerker
 • Technisch trainer in opleidingen