Autotechnologie open motorkap

autotechnologie

Bachelor in de autotechnologie aan VIVES Zuid

In de opleiding autotechnologie leer je samen met gedreven collega’s alles over diesel-, benzine-, elektrische, hybride- en waterstofvoertuigen. Naast auto’s werken we ook uitgebreid aan vrachtwagens, landbouwvoertuigen, heftrucks, motorfietsen en racewagens. Onze one of a kind infrastructuur, het kenniscentrum Smart Mobility en de samenwerking met invoerders en bedrijven staan garant voor een boeiende opleiding.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Autotechnologie studeren voor een toekomst als garagist
Autotechnologie werkplaats

Ben je gepassioneerd door wat er zich allemaal onder de motorkap van jouw auto afspeelt? Ben je niet van het tv-scherm weg te slaan als rally- of circuitwagens over het scherm racen of hou je meer van de stoere kracht die verscholen zit in de motor van een 30-tonner?

Wil jij er graag voor helpen zorgen dat mensen zich veilig met de nieuwe generatie milieuvriendelijke auto's en motorfietsen kunnen verplaatsen? Hou je ervan om de technische snufjes en technologische hoogstandjes van landbouwtractoren en -machines onder de loep te nemen?

Zie je je toekomst als diagnosetechnicus, zaakvoerder, technisch-commercieel medewerker, autocontroleur, motorsport technicus, verzekeringsexpert of een allrounder in elk bedrijf waar auto's centraal staan? Als je op één van deze vragen ja kan antwoorden, dan is de bachelor in de autotechnologie beslist iets voor jou.

Autotechnologie studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

De bachelor in de autotechnologie is een driejarige hogere technologische opleiding. In de eerste fase (eerste jaar) wordt een vrij brede basis gelegd. In de tweede en derde fase wordt er verder gespecialiseerd in autotechnologische vakken.

In de laatste fase maakt de bachelorproef een wezenlijk deel uit van de opleiding. Er wordt ruim aandacht besteed aan persoonlijkheidsontwikkeling, teamwork, flexibiliteit, zelfstandig werken, Europese en niet-Europese uitwisselingsprojecten en stages.

Rally auto

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden, eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen evenwel in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Autotechnologie eco-wagen

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Naast lessen en labo’s maak je via studiebezoeken en stage in de tweede fase kennis met het werkveld. Ook in de derde fase werk je er nauw mee samen voor je bachelorproef en stage. Zo kom je in contact met de sector waarvoor je een specifieke voorkeur hebt: personenwagens, rally– en circuitwagens, vrachtwagens, motorfietsen of landbouwvoertuigen en –machines.

Je kan je in de tweede en derde fase verder scholen in je specifieke interessedomein via stages, bachelorproef en projectwerk om je zo verder te specialiseren. Je krijgt ook de kans om deel te nemen aan Europese en niet-Europese uitwisselingsprojecten en stages.

Voor de labo's heeft de opleiding autotechnologie een gloednieuw autotechnologisch centrum. Het VIVES Autotechnologie Centrum is volledig uitgerust met alles wat je in een moderne herstellingswerkplaats voor voertuigen terugvindt zoals bruggen, aircotoestel, remmen- en ophangingstestbank en uitlaatgastoestellen. Daarnaast is er ook heel wat speciale uitrusting zoals 3D meettoestellen om een chassis op te meten, vermogensbanken voor zowel 4x4, 4x2 als moto's en losse motoren, en een volledig machinepark voor revisie en commonrail test- en revisiegereedschap.

Autotechnologie studenten

Inoefenen voertuigelektronica

Om alle voertuigtechnologieën te kunnen bestuderen beschikken we over een modern wagenpark met wagens met klassieke benzine- of dieselmotor zoals Ford S-max, Renault Laguna, BMW X3, Volkswagen Pheaton of Honda Accord. Ook beschikken we over hybride wagens zoals de Toyota Prius, elektrische wagens zoals de Nissan Leaf en de Think!, sportwagens zoals de Nissan GT-R. Daarnaast hebben we ook een eigen ontwikkelde en gebouwde Crosskart en competitiewagens zoals onze Honda Civic rallycrosswagen. Maar ook een Volvo vrachtwagen, een JLG hoogtewerker en een aantal moto's staan ter beschikking.

Voor de bachelorproef wordt vaak, in samenwerking met bedrijven, gewerkt met heel moderne voertuigen en/of speciale voertuigen zoals landbouwtrekkers en -machines, graafmachines, circuitwagens en oldtimers.

De nog steeds aan belang winnende voertuigelektronica wordt bestudeerd in de wagens alsook op allerlei oefenpanelen die worden ontwikkeld door onze eigen onderzoeksgroep "netwerken in voertuigen". Deze is gespecialiseerd is in de digitale netwerken toegepast in moderne voertuigen (CAN, LIN, MOST, Flexray). De onderzoeksgroep werkt intensief samen met de studenten autotechnologie in het kader van hun afstudeersemester.

Autotechnologie eco-wagen en twee studenten

Kan ik deze opleiding studeren als werkzoekende?

Jazeker, dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kun je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 oud jaar zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolg. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kun je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

VIVES Technology biedt alle kansen om een internationale boost aan jouw opleiding te geven. We hebben meer dan 50 verschillende Europese partners die jou graag willen ontvangen voor een study (vakken opnemen) of een internship (werkstage lopen). Ook Canada, Indonesië en Japan behoren tot de mogelijkheden. Over de taalgrens, in Wallonië, kan je meedraaien in een bedrijf als bachelorproef. Alle opleidingen van VIVES Technology lenen zich perfect om internationaal een meerwaarde te geven aan jouw diploma. We helpen jou vanaf het begin om alles geregeld te krijgen zodat het een topervaring wordt.

Autotechnologie studenten IWT

Ontdek de wereld tijdens je studie!

PVL
 Quote signs

De infrastructuur is nieuw en het materiaal waarmee we werken toekomstgericht: zowel elektrische, hybride als waterstofvoertuigen. Mijn grote droom is om zelfstandig te worden en een eigen garage voor vrachtwagens op te starten.

lesinhoud
autotechnologie student

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met o.m. stagemomenten en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie steeds meer in eigen handen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Je kan op de ECTS-fiche, onder vakken en inhoud, op ieder opleidingsonderdeel doorklikken om meer informatie te krijgen. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie autotechnologie?
Autotechnologie werkplaats

Verder studeren

Na het behalen van het professioneel bachelor diploma kan je met een verkort aangepast studietraject een bijkomend professioneel bachelordiploma behalen of een schakelprogramma van 60 studiepunten starten in het laatste programmajaar van de opleiding master in de industriële wetenschappen (industrieel ingenieur).

Autotechnologie student aan het werk

Aan de slag

De bachelor in de autotechnologie is een heel gegeerde werknemer en kan, meestal in automotive bedrijven, onder andere aan het werk als:

  • Diagnosetechnicus
  • Parts Manager
  • Motorsport technieker
  • Zaakvoerder
  • Auto-expert
  • Technisch assistent in automotive R&D
  • Controleur bij de automobielinspectie
  • Technisch-commercieel of administratief medewerker
  • Technisch trainer in opleidingen