Hogeschool of universiteit?

Een masterstudent denkt een beet­je anders dan een professionele bachelor. Een student professionele bachelor leert eerder al doende vanuit de praktijk, terwijl een masterstudent theoretischer is ingesteld en alles graag tot op de bodem uitspit. Wil je starten in het hoger onderwijs, dan is het belangrijk dat je voor jezelf uitmaakt: wat voor student ben jij?

Van bedrijfsleiders en stagebegeleiders krijgen wij als hogeschool te horen dat onze bachelorstudenten een hoge realiteitszin hebben. Ze zijn flexibel, makkelijk inzetbaar, blinken uit door hun hands-on-mentaliteit en weten goed wanneer, waarom en hoe bepaalde projecten moeten worden aangepakt. Dat is een grote troef voor wie van de hogeschool af komt. 

Jouw persoonlijkheid, je ambities en drive bepalen in grote mate waar je terechtkomt in je leven, niet of je je diploma nu gehaald hebt aan een hogeschool of universiteit. Bovendien zien we dat veel studenten juist kiezen voor een hogeschool omdat een professionele bacheloropleiding je meer toelaat om op eigen tempo een studietraject af te werken. Het neemt de stress wat weg en zorgt ervoor dat je je rustig kunt ontwikkelen en beter voorbereid de arbeidsmarkt kunt betreden.

Wie start aan de hogeschool, bijvoorbeeld uit vrees dat een master te zwaar is, kan achteraf via een schakelprogramma alsnog verder studeren aan een masteropleiding. Veel experts zijn het erover eens dat een student die een master na een professionele bachelor op zak heeft, het best is klaargestoomd om aan zijn loopbaan te beginnen. En steeds meer afgestudeerden met een professionele bachelor zetten de stap naar de universiteit nadat zij aan de hogeschool hun diploma hebben behaald.

Twijfel je nog tussen een opleiding aan de hogeschool of aan de universiteit? Kom dan eens langs voor een gesprek met een van onze studie- en trajectbegeleiders. Bekijk even onze opleidingen en kijk of er iets bij zit dat aansluit bij jouw interesses. Want dat geeft je uiteindelijk de meeste kans op slagen. Wat je ook kiest, hogeschool of universiteit, het belangrijkste is dat je kiest voor iets wat je graag doet. En wij bij hogeschool VIVES, wij begeleiden je graag bij jouw keuze.

Bekijk onze opleidingen