twee studenten winkelmanagement aan het werk

winkelmanagement via flextraject

graduaat in het winkelmanagement via flextraject aan VIVES Zuid

Werk je in retail en wil je graag werken en studeren combineren en dit op je eigen tempo? In het flextraject stel je zelf je vakkenpakket samen en beslis jij waar en wanneer je studeert. 

Waar kan ik dit volgen?
Winkelmanagement studeren via het flextraject
Student winkelmanagement verkoopt schoenen in schoenen Torfs

Werk je in fysieke retail of in e-commerce en wil je graag je kennis en vaardigheden uitbreiden? Wil je meer weten over leidinggeven in fysieke retail of wil je graag verder evolueren in e-commerce? Wil je graag een hogeschooldiploma halen terwijl je werkt?

De opleiding graduaat winkelmanagement via het flextraject is toegankelijk voor wie al werkt in retail of in e-commerce of de ambitie heeft om binnenkort in deze sectoren terecht te komen. Binnen het flextraject bieden we een keuzetraject Retail en een keuzetraject e-commerce aan.

Wat leer ik in deze opleiding

In het flextraject stellen we samen met jou een programma op maat samen! Een haalbaar traject dat leidt tot een aantrekkelijk hogeschool diploma. Je combineert afstandsonderwijs met dagonderwijs. Voor de vakken in dagonderwijs volg je les op de campus in Kortrijk.

In dit flextraject maken we een combinatie van leren op de campus, leren op afstand en werkplekleren.

Voor vakken in afstandsonderwijs zijn er geen lesmomenten op de campus. Je leert dus waar je wil en wanneer je wil. Je staat er echter niet alleen voor.  Het leermateriaal is aangepast. Je docenten helpen jou waar nodig.

De specifieke Retail of e-commerce vakken leer je via contactonderwijs op de campus samen met andere studenten. 

4 studenten vergaderen aan display

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal wordt hoofdzakelijk in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video) aangeboden aangevuld met hier en daar een papieren document. 

Je hebt een laptop nodig om de lessen te kunnen volgen en om je werkplekopdrachten te maken. 

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zal er alle informatie over je vakken vinden en het cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden.

vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

vakken en praktijk

We stomen je klaar voor een leidinggevende functie in de retail of als zelfsturende professional in e-commerce.

In deze boeiende opleiding ontwikkel je vaardigheden als ondernemer en leer je onder andere:

 • commercieel denken
 • verkoopgesprekken voeren in het Engels en Frans
 • klantgericht communiceren, zowel mondeling als schriftelijk én via verschillende media
 • Een bedrijfsplan opstellen
 • haalbare doelstellingen formuleren
 • (online) ondernemen
 • vlot werken met Office (Word en Excel)

Kies je voor het keuzetraject Retail dan verwerf je

 • inzicht in het gedrag van collega’s en consumenten
 • vaardigheden om een team aan te sturen
 • vaardigheden om van een verkooppunt een ware beleving te maken

Na het volgen van het keuzetraject e-commerce kan je

 • een webshop ontwikkelen en online verkopen
 • alle logistieke activiteiten met betrekking tot je webshop organiseren
 • (online) marketing acties opzetten om je webshop te boosten

Lessentabel

We maken een programma op maat dus ook jouw uurrooster is op maat.

Lessentabel

Meer dan één derde van de opleiding is werkplekleren bij een bedrijf actief in de sector. Je stemt je werkplanning af met je werkgever. Jouw werkgever duidt een mentor aan die er samen met de VIVES-begeleider over waakt dat je de leerdoelen haalt. 

De meeste vakken volg je via afstandsonderwijs en studeer je dus waar en wanneer je wilt. De planning van de vakken die je volgt op campus maken we bij aanvang van je traject samen. Er zijn in dit traject nooit lessen op vrijdag. 

 

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
08.30 u.
     
werkplekleren
werkplekleren
 
09.30 u
   
marketing-communicatie
werkplekleren
werkplekleren
 
10.30 u.
Pauze
10.45 u.
Store-manegement
 
marketing-communicatie
werkplekleren
werkplekleren
 
11.45 u.
Store-management
 
marketing-communicatie
werkplekleren
werkplekleren
 
12.45 u.
Pauze
13.45 u.
marketing-communicatie
 
Store-management
werkplekleren
werkplekleren
 
14.45 u.
Pauze
15.00 u.
marketing-communicatie
 
Store-management
werkplekleren
werkplekleren
 
16.00 u.
     
werkplekleren
werkplekleren
 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal wordt hoofdzakelijk in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video) aangeboden aangevuld met hier en daar een papieren document. 

Je hebt een laptop nodig om de lessen te kunnen volgen en om je werkplekopdrachten te maken. 

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zal er alle informatie over je vakken vinden en het cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden.

Keuzetrajecten

flextraject e-commerce

Je werkt in een e-commerce omgeving als e-commerce ondersteuner of als zelfsturende professional. Naast een stevige basis talentontwikkeling, communicatie, marketing, logistiek, recht en talen verdiep je je in diverse facetten van e-business. Je krijgt een beeld van het volledige proces om succesvol een e-commerce business op te starten en uit te bouwen. Je leert de verschillende platformen kennen en je weet welke stakeholders nodig zijn om met e-commerce te starten. Je bouwt een webshop. Je leert hoe je onlineverkoop kan optimaliseren. Je leert data en zoekwoorden analyseren en doet de nodige bijsturingen. Je leert hoe je je user experience, SEO, conversie… verhoogt. We staan ook stil bij verkoop via marktplaatsen zoals bol.com.

Flextraject Retail

Studenten die kiezen voor het retailtraject werken in fysieke retail als verkoper, sales assistent of als leidinggevende. Naast een stevige basis talentontwikkeling, communicatie, marketing, e-commerce, logistiek en talen verdiep je je in de organisatie en het management van een fysiek verkooppunt.  Je verfijnt je verkoopskills, leert (haalbare) doelstellingen formuleren en acties opzetten om je doelen te halen. Verder ontwikkel je je leidinggevende vaardigheden en leer je hoe je een team moet aansturen. 

2 mannen zetten go kart op in speelgoedwinkel

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Meer dan een derde van de opleiding bestaat uit werkplekleren dat je bij je werkgever in de fysieke retail doet. Je werkgever duidt een mentor aan die je veel leerkansen biedt zowel in operationele activiteiten als, eens je verder gevorderd bent in je studie, in leidinggevende verantwoordelijkheden zoals een team aansturen. Je rond je studie af door het uitwerken van een retailproject bij je werkgever. In dit praktijkproject betrek je diverse stakeholders en pas je de leerinhouden toe.

Ik wil in een hogeschool diploma halen en heb mijn werkgever overtuigd om aan dit flextraject te mogen beginnen.

Student kijkt in camera

Traject op maat

Het flextraject is een combinatie van dagonderwijs, afstandsonderwijs en werkplekleren. Er wordt voor elke student op maat bekeken wat het ideale traject kan zijn in combinatie met de job. De duur van het traject is minimaal 2 jaar en gemiddeld 3 jaar. Dit is uiteraard afhankelijk van jouw mogelijkheden. Het onderdeel werkplekleren doe je bij je eigen werkgever.

Wil je ons advies bij het samenstellen van je traject of heb je specifieke vragen rond studieplanning en studeren, dan kan je hiervoor bij de opleidingsverantwoordelijke terecht. Stuur een mail naar [email protected] en je krijgt spoedig antwoord.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Student

Verder studeren

Jouw graduaatsdiploma geeft jou veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Bovendien kan je met een aanvullend traject van 90 studiepunten het diploma bachelor in het bedrijfsmanagement: Marketing, afstudeerrichting Retail & Store management behalen. Dit kan zowel in dagonderwijs als in afstandsonderwijs. Het opleidingshoofd vertelt je aan het eind van je opleiding graag meer over de verschillende mogelijkheden.

2 studenten in winkeletalage

Aan de slag

Je kan dit incompanytraject volgen als je al werkt in de retailsector en een vast contract hebt. Na de opleiding kan je dus uiteraard gewoon verder blijven werken en doorgroeien in je organisatie. Het diploma dat je behaalt, is een graduaatdiploma winkelmanagement (diploma hoger onderwijs). Dit kan heel wat deuren openen in je organisatie. 

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal