Sauna
Bachelor in het wellbeing- en vitaliteitsmanagement

wellness- en spamanagement

Bachelor in het wellbeing- en vitaliteitsmanagement, afstudeerrichting wellness & spamanagement aan VIVES Zuid

Je droomt ervan te werken in een een Wellness- of spa-omgeving of zelf een eigen wellnesscentrum uit te baten. Deze afstudeerrichting bereid je perfect voor op de job van spamedewerker of (assistant) spamanager. Je wordt deskundig in hospitality, lifestyle, sauna, spa, massage, integrale dermatologie en cosmetologie. Daarnaast krijg je ook een stevige bedrijfseconomische bagage en heel wat managementskills mee.

Waar kan ik dit volgen?
opleiding wellness en spamanagement volgen
Studente wellness geeft uitleg bij folder.

Een avond, een dag of een weekendje ontspannen in een wellness- of spa-omgeving is het ideale middel om je lichaam en geest de nodige rust te gunnen.  Je sluit jezelf even af van de drukke buitenwereld zonder afleidingen of storende elementen ... 

De afstudeerrichting wellness & spamanagement focust op een job als wellbeing- en vitaliteitsmanager in spa-omgevingen waar je zorgt voor de organisatie en planning van het wellnessaanbod in al zijn facetten. Je beheert budgetten, schoolt medewerkers bij, volgt technologische innovaties op en stelt samen met je team wellbeing-arrangementen op. Door de verworven managementskills kun je dit beroep zowel in dienstverband of als zelfstandige zaakvoerder beoefenen. Organiseren, mensen begeleiden, resultaten bespreken en evalueren, motiveren, doelgericht nieuwe initiatieven implementeren met het oog op wellbeing van je klanten ... 

WELLNESS & SPAMANAGEMENT studeren

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Vakken die je hiertoe opleiden zijn onder meer: spabeleving, massagetechnieken, ergonomisch werken, saunaleer, kuurbehandelingen, spamanagement, spamarketing, Healing Environment, integrale dermatologie en cosmetologie en qualitymanagement.

Studente geeft massage

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in drie jaar kunt afronden. De opleiding bestaat uit zes semesters die over drie opleidingsfasen worden gespreid. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits (studiepunten) moet behalen. De meeste studenten volgen het reguliere programma waarvan de eerste opleidingsfase bestaat uit 60 studiepunten. Rekening houdend met de voorwaarden van het opleidingsprogramma kun je als student ook een individueel studieprogramma (ISP) samenstellen. Mocht je voor bepaalde opleidingsonderdelen niet slagen, dan pas je in samenspraak met een studietrajectbegeleider je individuele studieprogramma aan.

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Je neemt deel aan een sterk ervaringsgerichte opleiding! De lessen van de ervaren docenten zijn praktijkgeoriënteerd gebracht. Naarmate je studie vordert, neem je je leerproces meer in eigen handen, waarin de praktijk almaar toeneemt in omvang en in belangrijkheid.

VIVES House of Wellbeing

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Management leer je niet enkel uit de boeken. Dit geldt nog meer voor de bachelor in wellbeing- en vitaliteitsmanagement. Organiseren, mensen begeleiden, resultaten bespreken en evalueren, motiveren, doelgericht nieuwe initiatieven implementeren met het oog op Wellbeing van mens en bedrijf ... veronderstelt theoretische managementkennis maar ook kennis opgedaan in de praktijk!

Het 'House of Wellbeing' is als leerbedrijf van de opleiding via projecten en praktijkopdrachten gekoppeld aan de opleiding over de 3 jaren heen. Het leerbedrijf wordt commercieel uitgebaat onder leiding van een algemeen manager. Je leert werken en functioneren in een veilige en beschermde omgeving die een vertolking is van een levensechte setting in een werkomgeving. In het leerbedrijf wordt de focus gelegd op je persoonlijke ontwikkeling en je talenten en bouw je je competenties verder uit. 

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Theorie, praktijk en onderzoek gaan hand in hand. Ondernemen is immers doelgericht en weloverwogen handelen. Van je start tot je afstuderen nemen we je mee op weg. Je leert eerst heel bescheiden en met minder verantwoordelijkheid, later zelfstandig en systematisch een professioneel project realiseren. In het 2de jaar loop je een operationele stage van 5 weken in het leerbedrijf of bedrijf naar keuze. Als kroon op het werk in het 3de jaar is er een uitgebreide managementstage van 12 weken in het leerbedrijf of een bedrijf naar keuze. Deze omgevingen geven je de kans je te ontwikkelen tot een echte wellbeing- en vitaliteitsmanager!

Studeren in het buitenland

Wie tijdens zijn studies een persoonlijke internationale ervaring wil opdoen, zit in deze opleiding in pole position. We hebben met meer dan 140 hogescholen van Finland tot Griekenland en van Ierland tot Litouwen een samenwerkingsovereenkomst om er een semester te studeren. Of loop je liever stage in China, India, Mexico of Colombia? Dat kan ook. En of het bedrijfsleven je internationale ervaring zal weten te waarderen!

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Laura D
 Quote signs

Het is een zeer aangename campus, zeker met het nieuwe House of Wellbeing dat over alle nodige faciliteiten beschikt!

Lesinhoud

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder het curriculum.

Vakken en inhoud

Download hier het curriculum: een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, PDF-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Wat na je studie WELLNESS & SPAMANAGEMENT?

Verder studeren

Na deze opleidingen kun je heel wat kanten uit. Een greep uit de vele mogelijkheden:

 • banaba zorgmanagement
 • banaba internationaal management
 • master of science in de gezondheidsbevordering
 • master of science in het beleid en het management van de gezondheidszorg
 • master in Wellbeing Technology in Finland
 • vitaliteitsmanagement en toerisme in Nederland
 • master Spa Management in Groot-Brittanië
 • master in Tourism, Leisure and Hospitality in Hongarije

Aan de slag

Dit veelzijdige diploma geeft een degelijke toegang tot de arbeidsmarkt. Afgestudeerde studenten vinden snel werk en komen terecht als onder meer:

 • spamanager, qualitymanager in Wellness- en spacentra, recreatiedomeinen en vakantiedorpen met wellnessfaciliteiten

 • consultant voor Wellness- & spacentra

 • medewerker in centra ifv behandeling voor mensen met specifieke huidnoden

 • medewerker in marketingdienst, dienst (na)verkoop van dermatologische en cosmetologische bedrijven

 • organisator van retreats of wellnessreizen

 • Zelfstandig ondernemer