ICT

toegepaste informatica

Bachelor in de toegepaste informatica in VIVES Zuid

Als je graag wil werken in een branche die zo snel evolueert dat morgen eigenlijk al gisteren betekent, dan zit je goed bij toegepaste informatica. 

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Informaticus worden
student

Je wordt in deze bacheloropleiding klaargestoomd om je rol als informaticus in het werkveld in te vullen. Een leergierige en onderzoekende houding is daarbij noodzakelijk. Je kan goed logisch redeneren en wil beter worden in abstract denken. Daarnaast werk je graag samen, want als informaticus werk je nooit alleen.

De opleiding toegepaste informatica is een brede bacheloropleiding. Dat betekent dat er eerst een gemeenschappelijk eerste jaar is waarin je wordt ingewijd in Software Development (programmeren, webtechnologie), IT Infrastructure (computersystemen, netwerken, beveilging), Information Management (databanken, excel advanced, powerBI), artificiële intelligentie en business management. In het tweede jaar kan je bepalen in welk vakgebied je je wil specialiseren.

Wanneer je afstudeert, heb je bovendien gegarandeerd werk: de vraag naar goed opgeleide informatici is zo groot dat de meeste van onze studenten al een jobaanbieding op zak hebben nog voor ze zijn afgestudeerd. Een fijn vooruitzicht, niet?

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

student die iets aanwijst op de laptop

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

De bachelor toegepaste informatica heeft drie afstudeerrichtingen: softwaremanagement, applicatieontwikkeling  en Artificial Intelligence. Binnen applicatie-ontwikkeling heb je de keuze tussen Software Development of Cybersecurity & Infrastructure.

In het eerste, gemeenschappelijke jaar, krijg je een basis in alle vier die specialisaties. In het tweede jaar kies je waar je je de rest van je studie meer op gaat focussen. Business & IT is een specialisatie die onder softwaremanagement hoort, Artificial Intelligence is een afstudeerrichting op zich en de rest (Software Development of Cybersecurity & Infrastructure) hoort bij applicatieontwikkeling, maar daar hoef je je in het eerste jaar dus nog geen zorgen over te maken. Je hebt sowieso een stevige basis van de vier onderwerpen en in een van de vier vakgebieden ga jij je nog meer specialiseren.

Wat leer ik in deze opleiding?

Toegepaste informatica is een sterk praktijkgerichte opleiding met bedrijfsbezoeken, een actief leerbedrijf, gastdocenten met hele wat praktijkervaring en een boeiende stage als afsluiter van je opleiding.

De vier specialisaties waaruit deze bachelor bestaat, zijn de volgende:

 1. Business & IT: je leert een brug vormen tussen de zaak en IT. Samen met de business ga jij op zoek naar de juiste software en IT-oplossing voor het bedrijf. Je bent ook sterk ik gegevensvisualisatie en gegevensanalyse, in business software en low-coding solutions.
 2. Software Development: je wordt een specialist in het ontwikkeling van webapplicaties en mobiele apps in diverse technologieën (Java, C#, Kotlin, Javascript, Swift, node.js, React Native, Angular, ...) en diverse platformen.
 3. Cybersecurity & Infrastructure: Je zet de IT-infrastructuur correct op, en veilig zodat ze beschermd zijn tegen aanvallen van buitenaf. Je kent de bedreigingen, kan ze analyseren en weet de infrastructuur ertegen te beschermen. Je bent ook sterk in het automatiseren van server- en netwerktaken door scripting en door het gebruik van de juiste software. Cloud Computing is je tweede natuur.
 4. Artificial Intelligence: je bent sterk in het integreren van AI-modules in software van alle aard. Je kan de data analyseren, de AI-algoritmen kiezen, de juiste data trainen en de AI-module integreren in mobiele apps en webtoepassingen.

Zes pijlers van de opleiding toegepaste IT

Persoonlijke ontwikkeling

 • Communicatie
 • Bedrijfsethiek
 • People management
 • Problem solving

Business

 • Business management
 • Business Process Modelling
 • Computer law
 • Business Software

Information management en Artificial Intelligence

 • Databases
 • Business Intelligence
 • AI
 • Machine Learning

Software development

 • Programmeren
 • Web development
 • Mobile app development

IT infrastructure

 • Computersystemen
 • Computernetwerken
 • Servermanagement
 • Cybsecurity en pentesting
 • Netwerkautomatisatie
 • Cloud Computing

Werkervaring en praktijk

 • Leerbedrijf ABINET
 • Stage
 • Bedrijfsbezoeken
 • Gastcolleges
 • Bachelorproef
drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Afstudeerrichtingen van de bachelor in de toegepaste informatica

Applicatie-ontwikkeling

Binnen applicatie-ontwikkeling heb je twee specialisaties: Software Development (het ontwikkelen van mobiele apps of webtoepassingen) of Cybersecurity & Infrastructure (serverbeheer, netwerkautomatisatie, Cybersecurity, Cloud Computing).

Softwaremanagement

Leer hoe je economie en informatica met elkaar verenigt. Je analyseert de behoefte van de klant en met je brede kennis van informatica stel je de juiste softwareoplossing aan het bedrijf voor. Je communiceert dit naar alle niveaus en disciplines in het bedrijf en leidt de mensen op. Je bent tegelijk een expert in data-analyse en datavisualisatie.

Artificial Intelligence

Artificiële Intelligentie is niet alleen voor wiskundige bollebozen.  Er is ook behoefte aan AI Practitioners, informatici met kennis van artificiële intelligentie en softwareontwikkeling en met de vaardigheid om AI-systemen te trainen met de juiste gegevens en deze systemen in te bouwen in praktische toepassingen.

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.