ICT

toegepaste informatica

Bachelor in de toegepaste informatica in VIVES Zuid

Als je graag wil werken in een branche die zo snel evolueert dat morgen eigenlijk al gisteren betekent, dan zit je goed bij de opleiding toegepaste informatica. Innovatieve informatietechnologieƫn die de maatschappij steeds maar doen veranderen maken er de kern uit van je studies.

Waar kan ik dit studeren?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Informaticus worden
student

Je wordt in deze bacheloropleiding klaargestoomd om je rol als informaticus in het werkveld in te vullen. Een leergierige en onderzoekende houding is daarbij noodzakelijk. Je kan goed logisch redeneren en wil beter worden in abstract denken. Daarnaast werk je graag samen, want als informaticus werk je nooit alleen.

De opleiding toegepaste informatica is een brede bacheloropleiding. Dat betekent dat er eerst een gemeenschappelijk eerste jaar is waarin je wordt ingewijd in Software Development (programmeren, webtechnologie), IT Infrastructure (computersystemen, netwerken), Information Management (databanken, excel advanced, powerBI), artificiĆ«le intelligentie en business management. In het tweede jaar kan je bepalen in welk vakgebied jeĀ je wil specialiseren.

Wanneer je afstudeert heb je bovendien gegarandeerd werk: de vraag naar goed opgeleide informatici is zo groot, dat de meeste van onze studenten al een jobaanbieding op zak hebben nog voor ze zijn afgestudeerd. Een fijn vooruitzicht, niet?

Je studie in een oogopslag

Opleidingtype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit studeren?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

In het gemeenschappelijk eerste jaar word jeĀ ingewijd in Software Development (programmeren, webtechnologie), IT Infrastructure (computersystemen, netwerken), Information Management (databanken, excel advanced, powerBI),artificiĆ«le intelligentie en business management. In het tweede jaar kan je bepalen in welk vakgebied jeĀ je wil specialiseren.

De opleiding heeft vier specialisaties:

  • In de afstudeerrichting software-management de specialisatie Business & IT: in plaats van ontwikkelingen op maat specialiseer je je in data en business software. Je hebt een grondige kennis van IT en een brede businesskennis. Met die kennis vorm je de brug tussen de business en IT. Samen met de business onderzoek je de beste IT-oplossing om het bedrijf of de organisatie performanter en concurrentiĆ«ler te maken. Je bent ook sterk ik gegevensvisualisatie en gegevensanalyse.
  • In de afstudeerrichting applicatie-ontwikkeling:
    • Software Development:Ā je wordt een specialist in het ontwikkeling van webapplicaties en mobiele apps in diverse technologieĆ«n (Java, C#, Kotlin, Javascript, Swift, node.js, React Nativa, Angular, ...) en diverse platformen.
    • Artificial Intelligence:Ā je bent sterk in het integreren van AI-modules in software van alle aard. Je kan de data analyseren, de AI-algoritmen kiezen, de juiste data trainen en de AI-module integreren in mobiele apps en webtoepassingen.
    • Networks & Security:Ā geen IT zonder netwerken en server. Dat wordt jouw specialiteit. Je zet de IT-infrastructuur correct op, en veilig zodat ze beschermd zijn tegen aanvallen van buitenaf. Je kent de bedreigingen, kan ze analyseren en weet de infrastructuur ertegen te beschermen. Je bent ook sterk in het automatiseren van server- en netwerktaken door scripting en door het gebruik van de juiste software.

Toegepaste informatica is een sterk praktijkgerichte opleiding met bedrijfsbezoeken, een actief leerbedrijf, gastdocenten met hele wat praktijkervaring en een boeiende stage als afsluiter van je opleiding.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

Meer info

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

Meer info